Vinyl Suicide: «Ο στίχος μας έχει εμμονή με τις εναλλακτικές “πραγματικότητες”»

Published On 24 November 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Οι Vinyl Suicide γεννήθηκαν το 2009 και μέχρι πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει μόνο δυο digital singles –“640 AM (On Lycabettus)” και “Safely Blind Again”-, που μας έκαναν να ανυπομονούμε όλο και περισσότερο για τη συνέχεια. Στο τέλος του Οκτώβρη κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο δυνατούς αγγλόφωνους pop δίσκους, ο οποίος κερδίζει κατευθείαν μια θέση στους καλύτερους της ελληνικής σκηνής για το 2015.

Ο καταλύτης για τη δημιουργία του πρώτου τους album, “Homeward Bound”, το οποίο παρουσίασαν επίσημα παρέα με φίλους στις 8 Νοεμβρίου στο six d.o.g.s, ήταν η συνεργασία τους με τον Τίμωνα Καρδάμα από τους Playground Noise, ο οποίος ανέλαβε τη μίξη και την παραγωγή των κομματιών καθορίζοντας σημαντικά την αισθητική τους. Από το “Plastic Flowers” και το “Pictures of You” μέχρι το “640 AM (On Lycabettus)” και το “Under Glass”, ακούς μια γλυκόπικρη pop – ιδανική ιδιαίτερα για μεταμεσονύχτια συντροφιά.

Το 2009, από τις πρώτες τους κιόλας συνεντεύξεις, οι ίδιοι βάφτισαν τη μουσική τους suicide pop. «Η suicide pop γεννήθηκε κάπου το 2009 όταν στις πρώτες συνεντεύξεις που δώσαμε μας ζητήθηκε να περιγράψουμε το είδος μουσικής που παίζουμε, όταν εμείς δε γνωρίζαμε καν τι είδους μουσική θέλουμε να παίζουμε. Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι! Η suicide pop είναι περισσότερο ένα ευφυολόγημα, μια αυτοσαρκαστική περιγραφή της διαδικασίας του μουσικού αυτοπροσδιορισμού μας και κυρίως το κίνητρό μας για δημιουργία», όπως είπαν συγκεκριμένα στο Βάτραχο.

Αν και debut album, το “Homeward Bound” δίνει από τον τίτλο και μόνο την υπόσχεση της επιστροφής. Σε τι μπορεί να επιστρέφει μια νέα ελληνική μπάντα με τον πρώτο κιόλας δίσκο της και τι ανοιχτούς λογαριασμούς μπορεί να έχει; «Το ντεμπούτο μας είναι στη πραγματικότητα μια ενδοσκοπική επιστροφή» εξηγούν οι Vinyl Suicide, «και αναφορά σε προηγούμενες εμπειρίες και συναισθήματα που αποτέλεσαν την έμπνευση των κομματιών. Όπως έχει ξαναειπωθεί, δεν επιστρέφουμε στους ανθρώπους και στα μέρη του παρελθόντος με νοσταλγική διάθεση ή για ασφάλεια, αλλά με σκοπό το ξεκαθάρισμα και την εξομολογητική αποδέσμευση από αυτά».

VinylSuicide2

Ακούγοντας το δίσκο δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει κάποιο από τα εννιά κομμάτια, μιας και αυτά ακολουθούν άκρως αβίαστα το ένα το άλλο και δίνουν στο σύνολο μια απρόσκοπτη ροή που περνά από τη μελαγχολία στη χορευτική διάθεση και αντίστροφα, μέσα από ηλεκτρονικές pop-rock ατμοσφαιρικές συνθέσεις και στίχους που αν είχαν βλέμμα θα ήταν από εκείνα τα κλεφτά, μυστήρια και σχεδόν ηδυπαθή. Οι ίδιοι ομολογούν πως όλα τα κομμάτια τους έχουν βιωματικές αναφορές και ο στίχος τους έχει μια εμμονή με τις εναλλακτικές «πραγματικότητες».

Ενώ στο “640 ΑΜ (On Lycabettus)” κυριαρχούν αναφορές στις ακούσιες μεταλλάξεις μας μέσα στο χρόνο, στο εξαιρετικής δυναμικής “Five Steps” ακούμε το στίχο «It takes five steps to the door to the Purple Sky; and a bit more than a lifetime to learn how to fly», για το οποίο οι ίδιοι εξηγούν πως «όλο το δίστιχο αναφέρεται στην «πραγματικότητα» του πέμπτου επιπέδου της ψυχεδελικής εμπειρίας, σε αντιδιαστολή προς την πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας. Η «πτήση» είναι μια αναφορά στην ζωή που, από επιλογή ή όχι, έχει ο καθένας μας, με μια ειρωνική αναφορά στη ματαιότητα της προσπάθειάς μας να την ορίσουμε».

Μιλώντας για τα δικά τους ακούσματά μέσα στο 2015 καθώς αυτό φτάνει στο τέλος του, οι Vinyl Suicide ξεχώρισαν φέτος το νέο δίσκο της Σtella, μαζί με το “My Love Is Cool” της Wolf Alice, το “What Went Down” των Foals, το “Currents” των Tame Impala και το “Yearling” των Whereswilder.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν το “Homeward Bound” για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο Συνδετήρα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 του μηνός, επιστρέφουν στην Αθήνα, στο Tiki Bar, όπου θα συναντηθούν επί σκηνής με τους KAMP.

Για ό,τι νεότερο, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το website τους, καθώς και τη σελίδα τους στο Facebook. Όσον αφορά στο “Homeward Bound”, ένα δίσκο που δεν πρέπει να λείπει από τα ακούσματά σας για το 2015, πωλείται ψηφιακά σε iTunes και Amazon, ενώ είναι διαθέσιμο και για online streaming σε Spotify και Apple Music. Κυκλοφορεί επίσης σε CD στα δισκοπωλεία,  αν και όσοι θέλετε να το αγοράσετε, δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε σε κάποιο από τα επερχόμενα lives των Vinyl Suicide, ανάμεσα στο υπόλοιπο merch της μπάντας!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.