What the frog? Βάτραχος – επίδοξος αστροναύτης

Published On 13 September 2013 | By Θέμος Ρίζος | What the Frog?

“‘Ένα μικρό βήμα για μένα, ένα τεράστιο άλμα για τα αμφίβια”, θα μπορούσε να σκέφτεται ένας βάτραχος τη στιγμή που εκτοξευόταν εκατοντάδες μέτρα ψηλά, μαζί με τον πύραυλο Minotaur V της NASA.

Ο πύραυλος μετέφερε το LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, Εξερευνητής Σεληνιακής Ατμόσφαιρας και Σκόνης), που αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε λιγότερο από ένα μήνα. Όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα στο κέντρο εκτόξευσης του Wallops, εκτός από την εμφάνιση ενός… βατράχου σε μία από τις φωτογραφίες της εκτόξευσης. Το συμπαθές αμφίβιο φαίνεται να πραγματοποιεί άλμα, σαν να θέλει κι αυτό να φτάσει στη Σελήνη μαζί με το όχημα της NASA.

Δεν πρόκειται για φάρσα: η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος επιβεβαίωσε ότι την αυθεντικότητα της φωτογραφίας. “Η ομάδα ανάλυσης εικόνων επιβεβαιώνει ότι ο βάτραχος είναι αληθινός. Αποθανατίστηκε σε ένα και μοναδικό καρέ μιας από τις απομακρυσμένες κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν για τη φωτογράφιση της εκτόξευσης”, σημειώνουν αξιωματούχοι της NASA στην περιγραφή της φωτογραφίας. “Η κατάσταση του βατράχου, ωστόσο, παραμένει άγνωστη”.

spacefrog2

Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτή την ασυνήθιστη επιπλοκή στην εκτόξευση είναι ότι ο άτυχος βάτραχος προήλθε από το Καταφύγιο Άγριας Φύσης του Wallops της Virginia, που συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της NASA.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος… απρόσκλητος επισκέπτης συμμετέχει σε αμερικανική διαστημική αποστολή. Το 2009, μία μικρή νυχτερίδα είχε γαντζωθεί από το ντεπόζιτο του διαστημικού λεωφορείου Discovery λίγο πριν την εκτόξευση. Δυστυχώς δεν είχε πετάξει έγκαιρα μακριά, όπως ήλπιζαν οι ειδικοί.

Πάντως, η NASA χρησιμοποιεί σειρήνες και ειδικά μηχανήματα γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης, ώστε να κρατάει μακριά πουλιά και άλλα άγρια ζώα που μπορεί να κινδυνεύσουν.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).