Κακοποίηση σκύλου: ροζ σκυλί, ροζ νύχια! (μια αληθινή ιστορία)

Published On 16 March 2015 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Κακοποίηση σκύλου δεν θεωρείται μόνο η άσκηση σωματικής βίας. Ένα ζώο παραμελημένο σε μια πιλοτή, σε ένα μπαλκόνι ή χωράφι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, στέγη, τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική φροντίδα θεωρείται κακοποιημένο. Είναι όμως μόνο αυτό;

Πριν λίγες ημέρες με κάλεσε ένας συμπολίτης μας που ήθελε να εκπαιδεύσει το σκύλο του. Ένα Westie 4 μηνών. Μόλις μπήκα στο σπίτι δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Αντί για ένα άσπρο κουτάβι αντίκρισα ένα ροζ μαλλιαρό “πλάσμα” στην αγκαλιά ενός 4χρονου κοριτσιού.

Όταν τους ρώτησα γιατί έβαψαν το σκυλάκι ροζ – από την κορυφή μέχρι τα νύχια – μου είπαν πως ήθελε η κόρη τους. Όπως καταλαβαίνετε τους εξήγησα πως αυτό είναι απαράδεκτο και ότι εάν δεν φέρουν το σκυλάκι στην φυσιολογική του μορφή δεν μπορώ να συνεχίσω. Ο πατέρας κατάλαβε και συμφώνησε. Το μικρό κορίτσι όμως έβαλε τα κλάματα και η μητέρα μου είπε “μα τι πειράζει; Σκυλί είναι, δεν καταλαβαίνει!”. Φαντάζεστε πως η συζήτηση και η συνεργασία τελείωσε εκεί. Τους ευχαρίστησα και έφυγα.

Κακοποίηση θα πρέπει να θεωρείται οτιδήποτε επιβάλλεται στο ζώο από τον άνθρωπο και είναι πέρα από τη φύση του. Ο σκύλος δεν είναι ούτε κούκλα Barbie ούτε το «μικρό μου πόνυ». Είναι ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας και πρέπει να σεβόμαστε ότι είναι… σκύλος.

Τι άλλο θα πρέπει να θεωρείται κακοποίηση:

1. Το να ντύνουμε το σκύλο μας τις απόκριες επειδή το βρίσκουμε διασκεδαστικό είναι κακοποίηση. Τα σκυλιά δεν αισθάνονται καθόλου άνετα και στρεσάρονται.

2. Όταν βάφουμε το σκύλο ροζ, πράσινο ή κόκκινο είναι κακοποίηση. Μπορούμε να το κάνουμε με τα δικά μας μαλλιά άλλα οι σκύλοι δεν το απολαμβάνουν.

3. Το να φοράμε παπούτσια στο σκύλο για να μη λερώσει το χαλί είναι κακοποίηση. Θα μπορούσαμε – ίσως – να του καθαρίζουμε τα πόδια μετά τη βόλτα. Οι σκύλοι δεν φοράνε παπούτσια γιατί απλά δεν μπορούν να περπατήσουν με αυτά. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτραπεί είναι σε κάποιες φυλές και μόνο όταν πρόκειται να πατήσουν χιόνι.

4. Κάποια σκυλιά θα πρέπει να φορούν “κάτι” στη βόλτα τις πολύ κρύες ημέρες. Μέχρι εκεί. Το να του φοράμε ρούχα μέσα στο σπίτι με το καλοριφέρ αναμμένο δεν είναι φυσιολογικό για το σκύλο.

5. Ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να βάφουμε τα νύχια του σκύλου μας;

6.Μην κόβετε τα μουστάκια του σκύλου σας, είναι κακοποίηση. Διαβάστε το άρθρο: Γιατί δεν πρέπει να κόβουμε τα «μουστάκια» του σκύλου μας

7. Μην ουρλιάζετε στο σκύλο σας για να κάνει κάτι ή επειδή έχει κάνει κάτι “κακό”. Η ψυχολογική βία είναι επίσης κακοποίηση.

Τι άλλο θεωρείται κακοποίηση; Δείτε τα παρακάτω βίντεο. Δεν είναι καθόλου για γέλια…

* Περισσότερα άρθρα στο petsonly.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.