Πέντε πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις στις ΗΠΑ λόγω “shutdown”

Published On 4 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Τι σημαίνει η αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου για έναν πολίτη ή έναν τουρίστα που βρίσκεται αυτή την ώρα στις ΗΠΑ; Το thefrog.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος αυτές τις μέρες στην Αμερική μετά το “shutdown” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του καινούριου προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την Τρίτη να δοθεί εντολή στις αμερικανικές ομοσπονδιακές κρατικές υπηρεσίες να σταματήσουν τη λειτουργία τους μέχρι… νεωτέρας. Έτσι, το αμερικανικό δημόσιο βρίσκεται σε μερική αναστολή της λειτουργίας του για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Τι σημαίνει όμως αυτό για έναν αμερικανό πολίτη ή για ένα τουρίστα που βρίσκεται αυτή την ώρα στις ΗΠΑ; Το thefrog.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος αυτές τις μέρες στην Αμερική μετά το “shutdown” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

1. Να πας στο Άγαλμα της Ελευθερίας

statuelibertyclosed

Αν είσαι τουρίστας στις ΗΠΑ και περίμενες πως και πώς να επισκεφθείς ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της χώρας, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τότε μάλλον είσαι άτυχος, καθώς δεν θα μπορέσεις να το δεις από κοντά. Όσο το αμερικανικό δημόσιο βρίσκεται σε αναστολή της λειτουργίας του, η επίσκεψη στο διάσημο μνημείο είναι αδύνατη. Για να μην μείνεις όμως παραπονεμένος, μπορείς να κάνεις μια βόλτα με το καραβάκι που κάνει το γύρο του νησιού όπου βρίσκεται το άγαλμα.

2. Να γίνεις αστροναύτης

nasa

Μαζί με το αμερικανικό δημόσιο έκλεισε και η NASA, οπότε προς το παρόν το όνειρο κάποιου να γίνει αστροναύτης  παραμένει «μετέωρο». Μάλιστα, μετά το ομοσπονδιακό “shutdown”, οι περισσότεροι εργαζόμενοί της  NASA γιόρτασαν τα 55α γενέθλιά της σπίτι τους, αφήνοντας ένα προσωπικό ασφαλείας για να διασφαλίσει την ομαλή διαχείριση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς ήδη δύο αστροναύτες βρίσκονταν σε τροχιά προς αυτόν.

3. Να βγάλεις άδεια οπλοφορίας

guns

Μέσα σε όλο το κακό που βρήκε τουρίστες και κατοίκους μετά την αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, υπήρξε κι ένα καλό σε αυτή την ιστορία. Η έκδοση αδειών για οπλοκατοχή περνάει και από τις κρατικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οπότε θα είναι δύσκολο για κάποιον να αγοράσει όπλο αυτές τις μέρες. Βέβαια, αυτό μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την αύξηση της παράνομης πώλησης όπλων.

4. Να επισκεφθείς μουσεία και εθνικά πάρκα

parkclosed

Αν είσαι πάλι τουρίστας στις ΗΠΑ και έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα γεμάτο ξεναγήσεις και επισκέψεις σε μουσεία και εθνικά πάρκα της χώρας, τότε μάλλον θα πρέπει να το αλλάξεις και να αρκεστείς σε όσα έχουν απομείνει ανοιχτά. Όσοι έχουν προγραμματίσει εκδρομές στο Grand Canyon και  στο Yellow Stone, για παράδειγμα, θα πρέπει να τις αναβάλλουν, ενώ όσοι έχουν κατασκηνώσει στα Εθνικά Πάρκα θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν σύντομα.

5. Να λύσεις τις απορίες σου για τη φορολογική σου δήλωση

IRS Investigation

Όσο το Κογκρέσο δεν μπορεί να εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό, τόσο οι ερωτήσεις για τη φορολογική ενημερότητα των πολιτών θα πέφτουν στο κενό, καθώς η Internal Revenue Service (IRS), η Εφορία δηλαδή, έχει κατεβάσει ρολά. Έτσι, όσοι πολίτες έχουν απορίες για τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να επανέλθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις θέσεις τους.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.