Σοφία Λόρεν: ματιές στην πορεία ενός ζωντανού θρύλου
Λίγο πριν κλείσει τα 80, η Sophia Loren αποφασίζει να γράψει την αυτοβιογραφία της και ο Βάτραχος θυμάται μερικές από τις ταινίες που σημάδεψαν την μεγάλη καριέρα της.
Πολλές φορές της ζητήθηκε, ωστόσο εκείνη αρνιόταν επανειλημμένα. Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 80 αποφάσισε πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή, αναφέροντας: «Δεν ξέρω τι έγινε και το αποφάσισα, ίσως να οφείλεται στο ότι γίνομαι 80 ή ότι ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις αναμνήσεις που αφηγούμαι στο βιβλίο». Ο πολυτάραχος βίος μίας από τις πιο όμορφες γυναίκες όλων των εποχών, σίγουρα δε θα προκαλέσει μόνο τους θαυμαστές της να το διαβάσουν.
Η Sofia Villoni Scicolone, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Sofia Loren, συμμετείχε μέχρι σήμερα σε πάνω από 100 ταινίες. Εμείς συγκεντρώσαμε τις ταινίες-σταθμούς της καριέρας της, που δεν πρέπει να χάσεις είτε ανήκεις στους θαυμαστές της είτε όχι (αν είσαι άνδρας σίγουρα ανήκεις!).
Boy on a dolphin, 1957
Το 1957, η ηθοποιός υποδύεται μία μικρή νησιώτισα από την Ύδρα, τη Φαίδρα, που εργάζεται σαν δύτης σφουγγαριών. Η ταινία του Jean Negulesco, Το παιδί και το δελφίνι, προτάθηκε για Όσκαρ, ενώ αυτό που μένει αναλλοίωτο στις μνήμες μικρών και μεγάλων είναι η ερμηνεία της Loren στο τραγούδι «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη». Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ηχογράφησε πάνω από 25 τραγούδια καθώς και ένα άλμπουμ με κωμικά κομμάτια, με τον ηθοποιό Peter Sellers.
The Pride and Passion, 1957
Η παγκόσμια φήμη της Loren ήρθε με το συμβόλαιο που υπέγραψε για 5 ταινίες με την Paramount Pictures. Το ντεμπούτο φιλμ της Loren στο Ηollywood, είναι η ταινία Υπερηφάνεια και πάθος. Η ταινία γυρίστηκε στο Παρίσι και μαζί της βλέπουμε τους Frank Sinatra και Cary Grant. Ο Grant την ερωτεύεται στα γυρίσματα και της κάνει πρόταση γάμου. Εκείνη όμως έχει ήδη επιλέξει, για το υπόλοιπο της ζωής της, τον Iταλό παραγωγό Carlo Ponti.
Desire under the elms, 1958
Η ταινία Πόθοι κάτω από τις λεύκες είναι ένα από τα πρώτα Χολυγουντιανά φιλμ της ηθοποιού, που συμπρωταγωνιστεί με τον Anthony Perkins. Η ιστορία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Eugene O’Neill και ξετυλίγεται έχοντας ως κύρια στοιχεία το πάθος, τον πειρασμό και το τίμημα της αμαρτίας, διαχρονικές και πάντα επίκαιρες έννοιες. Το φιλμ προτάθηκε για Όσκαρ.
Two Women (La Ciociara), 1960
Το 1960, η Sofia Loren έδωσε τον καλύτερο της εαυτό στην ταινία του Vittorio De Sica, Η Ατιμασμένη. Η ηθοποιός με την ερμηνεία της απέσπασε πολλά βραβεία, ανάμεσά τους αυτά των φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας και του Βερολίνου.
Επίτευγμα της εποχής θεωρήθηκε το ότι κέρδισε το Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου, καθώς ήταν η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο σε μη αγγλόφωνη ερμηνεία. Το σενάριο εμφανίζει αρκετά κοινά με την παιδική της ηλικία: μία μητέρα και μία κόρη προσπαθούν να επιβιώσουν στην διαλυμένη από τον πόλεμο Ρώμη.
El Cid, 1961
Μία από τις σημαντικότερες ταινίες της Loren, σε σκηνοθεσία του Samuel Bronston. Αφορά στην ιστορία του Rodrigo Diaz de Vivar, γνωστού και ως El Cid. Ο El Cid, που ενσαρκώνει ο Charlton Heston, μέσα από τη δράση του και την τόλμη που επέδειξε έγινε εθνικός ήρωας της Ισπανίας. Μία πολύ επιτυχημένη ταινία, που βρέθηκε στη λίστα με τις αγαπημένες του προέδρου J.F. Kennedy. Πριν την ξεκινήσετε να θυμάστε ότι είναι μία ιστορική ταινία και διαρκεί τρεις ώρες. Αν είστε λάτρεις του είδους, σπεύσατε!
Yesterday, today, tomorrow, 1963
Η Loren εδώ αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τρεις πτυχές της γυναικείας προσωπικότητας, ως μητέρα, σύζυγος και πόρνη. Η ηθοποιός τα καταφέρνει εξαίσια και στους τρεις ρόλους, όπως αναφέρουν οι κριτικές, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της Marcello Mastroianni ανταποκρίνεται στους ρόλους του σύζυγου, εραστή ή πελάτη εξίσου καλά και το φιλμ καταφέρνει να κερδίσει ‘Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
The fall of the Roman Empire, 1964
Κλείνοντας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που γυρίστηκε το 1964. Έγινε γνωστή ως μία από τις πιο πολυδάπανες παραγωγές όλων των εποχών.
Περιγράφεται η σταδιακή πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που ξεκινά από την εκ των έσω παρακμή. Υπόγειες συνομωσίες και ίντριγκες συμβάλλουν σε αυτήν την την κατάρευση. Η καριέρα της Sofia Loren φτάνει στο ζενίθ της, ενώ το κασέ της από την εν λόγω ταινία αγγίζει το 1.000.000 δολάρια.