Από τη Rita Hayworth στη Marilyn Monroe: οι λαμπερές γυναίκες της ασπρόμαυρης οθόνης

Published On 17 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Πριν από 95 χρόνια ήρθε στη ζωή η Rita Hayworth, μία από τις πιο ταλαντούχες και όμορφες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης. Τη θυμόμαστε μαζί με άλλες τέσσερις γυναικείες παρουσίες που στιγμάτισαν την ιστορία του κινηματογράφου και μνημονεύονται ακόμη και σήμερα για την αξεπέραστη λάμψη και το ταλέντο τους.

Πριν από 95 χρόνια ήρθε στη ζωή μία από τις πιο ταλαντούχες και όμορφες ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η Rita Hayworth (Ρίτα Χέιγουορθ) υπήρξε μια από τις κλασικές φιγούρες της μεγάλης οθόνης  κάνοντας μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του ’30 και ’40.

Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’30 με το πραγματικό της όνομα Ρίτα Κανσίνο (από το Μαργαρίτα), το οποίο όμως αποφάσισε να αλλάξει σε Ρίτα Χέιγουορθ. Μαζί με το όνομά της άλλαξε και το χρώμα των μαλλιών της από καστανό σε κόκκινο, που έγινε το σήμα κατατεθέν  της. Χορεύτρια και ηθοποιός, πρωταγωνίστησε σε πάνω από 60 ταινίες, στην σαράντα σχεδόν χρόνων καριέρα της.

hayworth

Έχει μείνει στην ιστορία της μεγάλης οθόνης ως η διάσημη femme fatale Gilda, την οποία υποδύθηκε στην ομώνυμη ταινία του 1946. Οι σκηνές όπου ερμηνεύει το “Amado mio” και το “Put the blame on mame” έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη των απανταχού φίλων του κινηματογράφου. Παρά το γεγονός ότι η φωνή δεν είναι της ίδιας αλλά της Ανίτα Έλις, τα δύο αυτά τραγούδια είναι συνυφασμένα με την εικόνα της Χέιγουορθ λόγω της συγκεκριμένης ταινίας.

Το thefrog.gr θυμάται άλλες τέσσερις γυναικείες παρουσίες που στιγμάτισαν την ιστορία του κινηματογράφου και μνημονεύονται ακόμη και σήμερα για την αξεπέραστη λάμψη, την ομορφιά και το ταλέντο τους.

Elizabeth Taylor

Η αμερικανίδα ηθοποιός Elizabeth Taylor θεωρείται μία από τις πιο επιβλητικές και λαμπερές  παρουσίες του 20ου αιώνα. Ξεκινώντας την καριέρα της σε πολύ μικρή ηλικία, γνώρισε την απόλυτη επιτυχία τη δεκαετία του ’50 και του ’60, όταν πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες. Κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ το 1960 για την ερμηνεία της στην ταινία Butterfield 8.

taylor

Με το βλέμμα της που μαγνητίζει και με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, έγινε μία από τις πιο ποθητές γυναίκες του πλανήτη και η λάμψη της δεν έχει σβήσει μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά το θάνατό της. Τα βιολετί της μ;aτιa έχουν καθηλώσει εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Brigitte Bardot

Όταν το 1956 κάνει πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη η ταινία Et Dieu créa la femme (Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα) η γαλλική γοητεία της Brigitte Bardot κερδίζει τους θεατές και φτάνει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρά τις προτάσεις που δέχτηκε από την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, έμεινε πιστή στον γαλλικό κινηματογράφο παίζοντας σε δεκάδες ταινίες.

bardot

Η διάχυτη σεξουαλικότητά της και η ανεμελιά της την έκαναν ένα από τα διασημότερα σύμβολα του σεξ της εποχής εκείνης, αλλά και της χειραφετημένης και απελευθερωμένης σεξουαλικά γυναίκας.

Sophia Loren

Κι από τη Γαλλία περνάμε στην Ιταλία και θυμόμαστε την πληθωρική  παρουσία της Sophia Loren. Έκανε τα πρώτα της βήματα στο Hollywood τη δεκαετία του 1950, ενώ το 1960 κέρδισε το Όσκαρ και άλλα βραβεία για την ερμηνεία της στην ταινία του Βιττόριο ντε Σίκα La Ciociara (Η ατιμασμένη). Οι υποκριτικές της ικανότητες τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους την κατατάσσουν στις διασημότερες και πιο ταλαντούχες Ιταλίδες ηθοποιούς. Το μεσογειακό της ταπεραμέντο και η χυμώδης σιλουέτα της δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ανδρικό πληθυσμό.

Marilyn Monroe

Ίσως η διασημότερη και η περισσότερο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του εικοστού αιώνα. Η Marilyn Monroe αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς σταρ του σύγχρονου κινηματογράφου. Με τις ξανθιές μπούκλες, το κόκκινο κραγιόν, την ελιά στο αριστερό μάγουλο, τη χυμώδη σιλουέτα της και την έντονη σεξουαλικότητα που εξέπεμπε έγινε σύντομα ένα διαχρονικό σύμβολο του σεξ. Βέβαια αυτή της η πορεία πολλοί λένε ότι οδήγησε και στο θάνατό της σε νεαρή ηλικία.

Οι δεκάδες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’50  την ανέδειξαν ως μια ανερχόμενη σταρ με ένα εκρηκτικό ταπεραμέντο. Η εικόνα της Μονρόε με το λευκό φουστάνι της να σηκώνεται από τον αέρα ενός διερχόμενου τρένου στην ταινία The Seven Year Itch (Επτά χρόνια φαγούρα) αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της καριέρας της.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.