Όταν η “μούσα” είναι αληθινή

Published On 7 March 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

«This is a man’s world, but it would be nothing without women or a girl» τραγουδούσε ο James Brown και κάτι ήξερε.

Μερικά από τα πιο γνωστά και πολυαγαπημένα τραγούδια στην μουσική γράφτηκαν για μια γυναίκα. Πολλές φορές μάλιστα η “μούσα” του στιχουργού είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ο Βάτραχος ανακαλύπτει τις ιστορίες των πραγματικών γυναικών που ενέπνευσαν μεγάλες επιτυχίες.

Marsha Hunt – “Brown Sugar

Το τραγούδι των Rolling Stones “Brown Sugar”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971, ήταν γραμμένο από τον Mick Jagger για το μοντέλο και τραγουδίστρια Marsha Hunt. Η σχέση τους δεν κράτησε ούτε ένα χρόνο, αλλά ο Jagger όχι μόνο έγραψε τραγούδι αλλά έκανε και το πρώτο από τα εφτά παιδιά του μαζί της. Φαίνεται ότι η Hunt χόρευε υπερβολικά καλά και πήρε τα μυαλά του Mick. Το τραγούδι έγινε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους συγκροτήματος.

Yoko Ono – “Woman”

Ο John Lennon έγραψε το “Woman” για ποια άλλη, τον έρωτα της ζωής του και σύζυγό του Yoko Ono. Ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του Lennon, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

Marilyn Monroe – “Photograph”

Το 1983 η hard-rock μπάντα Def Leppard κυκλοφόρησε το album Pyromania στο οποίο περιλαμβανόταν και το single “Photograph”. Το τραγούδι ήταν αφιερωμένο στην Marilyn Monroe ενώ το εξώφυλλο του άλμπουμ είχε μια φωτογραφία της. Παρόλα αυτά, ο τραγουδιστής Joe Elliott υποστήριξε αργότερα ότι το τραγούδι δεν αναφερόταν στο διάσημο sex symbol, αλλά γενικότερα σε “κάτι τελείως απρόσιτο”.

Pattie Boyd – “Layla

Ο Eric Clapton, όντας παθιασμένος και έχοντας εμμονή με την Pattie Boyd που ήταν η γυναίκα του καλού του φίλου George Harrison, της έγραψε ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της rock & roll ιστορίας, το “Layla”. Η αδερφή της Boyd και ερωμένη του Clapton, όταν άκουσε το τραγούδι τον χώρισε καθώς κατάλαβε τον έρωτά του για την αδερφή της. Τελικά, το 1979 και αφότου η Pattie χώρισε με τον Harrison την παντρεύτηκε. Μπορεί αυτό το τρίγωνο να ήταν λίγο “άρρωστο”, αλλά γέννησε ένα από τα ομορφότερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.

Πριγκίπισσα Diana – “Candle in the Wind”

Η πρώτη μορφή του τραγουδιού γράφτηκε το 1973 για την Marilyn Monroe. Όμως το 1997 με τον θάνατο της Πριγκίπισσας Diana ο Bernie Taupin ξαναέγραψε τους στίχους περιγράφοντας την ζωή της και ο Elton Jon το έπαιξε στην κηδεία της. Έτσι το “Candle in the Wind” έγινε το ένα από τα πιο επιτυχημένα single της χρονιάς καθώς πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Delilah DiCrescenzo – “Hey There Delilah”

Το τραγούδι «Hey There Delilah» γράφτηκε από το συγκρότημα Plain White T’s και κυκλοφόρησε το 2006. Το κομμάτι γράφτηκε από τον Tom Higgenson για την δρομέα Delilah DiCrescenzo που εκπροσωπούσε το πανεπιστήμιο του Columbia. Η Delilah μπορεί να μην κατάφερε να πάει στους Ολυμπιακούς ούτε το 2008 ούτε το 2012, αλλά ενέπνευσε ένα τραγούδι που κατέκτησε την κορυφή των charts και ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία Grammy.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.