Βρείτε το στόχο
“Μα βρε αγάπη μου, πάλι δε βρήκες το στόχο και τέλος πάντων πότε θα θυμηθείς να ανεβάσεις και να κατεβάσεις αυτό το ευλογημένο στεφάνι της τουαλέτας…” Δεν μπορεί. Κάποια στιγμή κάθε άνδρας θα τα έχει “ακούσει” και κάθε γυναίκα θα τα έχει “ψάλλει” αγανακτισμένη. Ειρήνη υμίν όμως. Η επιστήμη έχει και πάλι τη λύση για εσάς.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές στο Splash Lab (εμπνευσμένο όνομα) που έχουν ετοιμάσει και ανάλογα video.
Όπως πάντα, για να βρεθεί η λύση πρέπει να εντοπιστεί το πρόβλημα. Και το πρόβλημα στις “άτακτες” σταγόνες είναι ακριβώς αυτό: ότι έχουν σχηματιστεί και έχουν ξεχωρίσει. Θα έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές η στήλη νερού που βγαίνει από το στόμιο της βρύσης δεν είναι “συμπαγής” και λεία, αλλά σε απόσταση από τη βρύση “σπάει” σε πολλές σταγόνες. Ο λόγος είναι ότι μικροί κυματισμοί στη στήλη μεγαλώνουν και τη “σπάνε” (αστάθεια Plateau-Rayleigh) και το υγρό κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: σχηματίζει σταγόνες. Η στήλη των ούρων δε διαφέρει καθόλου και επομένως όλη η τακτική είναι να καταφέρετε να μη “σπάσει” η στήλη σε σταγόνες ή να καταφέρετε η αναπήδηση των σταγόνων στην επιφάνεια του νερού να μην είναι μεγάλη. Τρεις τακτικές λοιπόν ως λύση:
1. Στοχεύστε περισσότερο στα τοιχώματα του ουρητήρα ή της τουαλέτας γιατί έτσι ελαχιστοποιείται η αναπήδηση
2. Στοχεύστε με γωνίες μικρές σε σχέση με την επιφάνεια γιατί πάλι είναι μικρότερη η αναπήδηση
3. (Και καλύτερο κατά τη μελέτη) Αν μπορείτε σταθείτε σε κοντινή απόσταση, έτσι ώστε η στήλη να μη “σπάσει” σε σταγόνες μέχρι να χτυπήσει την επιφάνεια. Και η απόσταση ελαχιστοποιείται φυσικά αν καθίσετε (αν το αντέχει βέβαια η αντρική σας υπερηφάνεια).
Προσπαθήστε λοιπόν μέχρι να τα καταφέρετε. Και αν πάλι δεν τα καταφέρετε, μην ανησυχείτε. Υπάρχει και η τακτική του αντιπερισπασμού. Εγώ προσωπικά αγαπώ αυτό με τις τσάντες: “Κι εσύ βρε αγάπη μου μάζεψε τις τσάντες σου. Αν αποφασίσουν να επαναστατήσουν, έχουν πιάσει όλα τα στρατηγικά σημεία στο σπίτι και μας έφαγαν λάχανο…”