Γιατί ανοίγουν τόσα καφέ και μπαρ εν μέσω κρίσης;

Published On 14 May 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog and the City

Τα λουκέτα σε επιχειρήσεις αυξάνονται, μνημονεύεται διαρκώς η οικονομική κατάρρευση της χώρας αλλά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε τα καινούρια café-bar ξεπηδούν σαν μανιτάρια. Απορίας άξιον είναι γιατί συμβαίνει αυτό και ποιός είναι τόσο θαρραλέος ώστε να επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Συναντήσαμε λοιπόν κάποιους αποφασιστικούς ιδιοκτήτες café-bar από διάφορες περιοχές της Αθήνας και τους καλέσαμε να μας απαντήσουν γιατί ρίσκαραν και πώς εξηγούν αυτήν τη μαζική στροφή στη δημιουργία νέων μαγαζιών.

Lacrima (chocolaterie/bistrot)

Αρχικά επισκέφτηκα μία συνοικιακή σοκολατερία στην Παλλήνη που άνοιξε τις πόρτες της το Δεκέμβριο του 2013. Μόλις μπήκα μέσα ένιωσα ότι απέπνεε έναν ρομαντισμό άλλης εποχής. Χαλαροί καναπέδες, χρωματιστές καρέκλες και τραπέζια παραδίπλα, ενώ οι ήχοι από Cesaria Evora και Buena Vista Social Club συμπλήρωναν την ηρεμία.

lacrima

Εκεί συνάντησα τη Μαρία, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και αφού μου προσέφερε μία εξαιρετική σοκολάτα με ρούμι (χειροποίητη, παρακαλώ), πιάσαμε κουβέντα. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επέλεξα να ανοίξω ένα μαγαζί σε αυτήν την περιοχή γιατί θεώρησα ότι ο κόσμος το ήθελε, οι κάτοικοι δεν είχαν εναλλακτικές. Στόχος μου ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι, οι λάτρεις του καφέ, της σοκολάτας, καθώς και των γλυκών». Η επιλογή τής δεν ήταν τυχαία, καθώς έχει σπουδάσει ζαχαροπλαστική.

«Ήθελα κάτι δικό μου και θεώρησα ότι είναι η απάντησή μου στην κρίση. Αυτό που με κάνει αισιόδοξη είναι ότι σε τέτοιους καιρούς, η ποιότητα είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο πελάτης και για αυτό θα συνεχίσω να το προσπαθώ μέχρι να αποδώσει».

Info: Φειδιπίδου 26, Παλλήνη. Τηλ: 213 0297954

Ala Kazan (cafe/ρακάδικο)

Το A La Kazan είναι επίσης ένα μαγαζί που άρχισε να ανθεί εν μέσω κρίσης. Με μία πρώτη ματιά σκέφτεσαι, «γιατί να μην ξέρω ότι έχει ανοίξει αυτό το μαγαζί;». Βέβαια δεν είναι και πολύ εύκολο να το μάθεις, εκτός και αν μένεις στην περιοχή, γιατί δεν βρίσκεται στους κεντρικούς πεζόδρομους του Χαλανδρίου. Ο χώρος αρκετά οικείος και τα ρακόμελα φτιαγμένα με δική τους συνταγή, όπως και οι ρακές με σοκολάτα και μέντα, με λουίζα και φραγκοστάφυλα, με μύρτυλο και πορτοκάλι (προσωπικές μου προτίμησεις), το κάνουν να ξεχωρίζει.

a la kazan

Η Αλεξάνδρα, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, μου μίλησε για αυτό της το τόλμημα : «Πριν ανοίξω το A la Kazan, ήμουν μουσικός και ηχολήπτρια. Αυτό το εγχείρημα με φόβισε ιδιαίτερα, καθώς το ρίσκο ήταν πολύ μεγάλο. Εν τέλει το λάτρεψα και είδα ότι μου ταιριάζει». Είναι όμως κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας; Πόσα ακόμα μαγαζιά “χωράνε”; «Δε θεωρώ ότι υπάρχει δουλειά για όλους, είναι πολύ δύσκολος χώρος. Ευτυχώς το μαγαζί αποδίδει, βγάζει τα εξοδά του. Οι πελάτες γίνονται μία παρέα και ξανάέρχονται για να συναντήσουν τον κόσμο που γνώρισαν. Σε μία τέτοια επόχή είναι κάτι που αναζητά ο κόσμος».

Info: Παράσχου Αχιλλέως 8, Χαλάνδρι. Τηλ.: 213 029 2860. A la kazan στο Facebook

Not Now John (café/bar)

Σειρά είχε το κέντρο της Αθήνας, εκεί κάπου ανάμεσα σε Κολωνάκι και Εξάρχεια, Ιπποκράτους και Βαλτετσίου. Ένα all day ροκάδικο, μόλις 7 ημερών, με ύφος που θα λέγαμε ότι έχει κάτι και από τις δύο περιοχές, αρκετά προσεγμένο για Εξάρχεια, αρκετά χαλαρό για Κολωνάκι, ένα μαγαζί με δική του προσωπικότητα, χωρίς να αντλεί από κάπου το χαρακτήρα του. Ο Γιάννης, ιδιοκτήτης του Not Now John, ήταν πολύ φιλόξενος και ο ίδιος όπως και ο χώρος του, ένα μαγαζί που αποφάσισε να φέρει στα μέτρα του και να το δουλέψει αρκετά προτού το ανοίξει.

notnowjohn2

«Ήταν όνειρο ζωής, θα προτιμούσα να είχε γίνει εκτός κρίσης για να είμαι πιο χαλαρός, αλλά ήταν πέρα από προσωπικός στόχος και ένας τρόπος να συμπληρώσω τα εισοδήματά μου», μου είπε και πρόσθεσε : «Δεν το θεωρώ εύκολο, ειδικά για μένα που είμαι νέος σ’ αυτόν το χώρο, καθώς ασχολούμουν με κατασκευές. Τελικά όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα αποδώσει αυτή μου η κίνηση».

Info: Ιπποκράτους 59 & Βαλτετσίου. Τηλ. 210 3606712. Not Now John στο Facebook

Esqueleto– Café/Bar

Και εγώ το ίδιο αναρωτήθηκα: τι σημαίνει “esqueleto”; Είναι λοιπόν ο σκελετός, όπως κατάλαβα αργότερα. Το Esqueleto είναι ένα μαγαζί όπου θα ακούσεις κυρίως ροκ και μέταλ ήχους, κλείνει δύο μήνες λειτουργίας και βρίσκεται στο 145 της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή μόλις μπήκα, ήταν ο σκελετός, λίγο scary αρχικά, μέχρι που συνάντησα την Άννα.

esqueleto2

Πολύ ζεστός και ευχάριστος άνθρωπος, σε σημείο που ένιωσα ότι την ξέρω καιρό και δεν δυσκολευτήκαμε να πιάσουμε κουβέντα. «Η απόφαση μου να το ανοίξω δεν ήταν τυχαία, αυτή ήταν και είναι η δουλειά μου. Εφόσον πλέον δεν έβρισκα πουθενά αλλού, έπρεπε να ρισκάρω να κάνω κάτι δικό μου».

«Ο Έλληνας δε θα στερηθει τον καφέ και το ποτό του, ο κόσμος έχει διάθεση να βγει και να ξοδέψει από το υστέρημά του για να διασκεδάσει.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο λόγο που όλοι στρέφονται στο άνοιγμα των café/bar: «Είναι μία εύκολη δουλειά, που ο καθένας μπορεί να την κάνει. Αν και δεν πιστεύω πως υπάρχει δουλειά για όλους σ αυτόν το χώρο, είμαι αισιόδοξη και πιστεύω πως θα πάει καλά».

Info: Χαριλάου Τρικούπη 145. Τηλ. 210 6463288. Esqueleto στο Facebook

esqueleto

* Ευχαριστούμε τον Αρίωνα Κουρκουβέλη για τις φωτογραφίες του Esqueleto και του Not Now John.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.