Γιατί το οικονομικό πρόβλημα της Ε.Ε. είναι πολύ ευρύτερο του ελληνικού

Published On 26 April 2016 | By Κάσσανδρος | Κάσσανδρος

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών τους, η Προεδρία των ΗΠΑ μαζί με τον αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, η ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. συναντήθηκαν επί τρεις ημέρες στις ΗΠΑ και συζήτησαν έντονα και αντιπαραθετικά για περίπου 3 δις ευρώ του μνημονίου του ελληνικού προγράμματος.

Ή κάτι δεν πάει καλά με την επικοινωνία μεταξύ τους ή κάτι άλλο συνέβη.

Ο λόγος που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το πρόβλημα άξιζε τρεις μέρες του χρόνου μιας τέτοιας συνάντησης κορυφής είναι ότι συμβαίνουν παράλληλα αλλά πολύ μεγαλύτερα πράγματα, που περνούν στις «πίσω σελίδες».

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι τράπεζες της έχουν κόκκινα δάνεια 360 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ιταλικού ΑΕΠ. Αυτά είναι τα δεδηλωμένα. Όλοι ξέρουν ότι είναι περισσότερα.

Αυτό ο κ. Παντοάν, Υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, προσπαθεί να το λύσει με την δημιουργία ενός ταμείου κεφαλαίου 5 δις ευρώ, το οποίο θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια κατάκάποιον τρόπο. Πέντε δις για να καλύψουν 360 -αισιόδοξο φαίνεται.

Ακόμη περισσότερο επειδή το ιταλικό κράτος, λόγω του τεράστιου χρέους του, δεν μπορεί να συμβάλλει, το ταμείο αυτό γίνεται κυρίως από “ιδιώτες”. Ποιοί είναι αυτοί οι ιδιώτες; Κυρίως οι ίδιες οι τράπεζες.

Για παράδειγμα η Τράπεζα Montepaschi που έχει κόκκινα δάνεια 50 δις,  συμβάλλει 50 εκατομμύρια. Το πρόβλημα λύθηκε!

Το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία, όπου η ναυαρχίδα διεθνής τράπεζα Deutsche Bank έχει παράγωγα 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά η διοίκηση ισχυρίζεται ότι κέρδισε 20 δις δολάρια, δηλαδή ένα στα χίλια. Τι καζίνο είναι αυτό;

Επίσης, όπως επισήμως αναφέρεται, η ίδια τράπεζα πρόκειται να πληρώσει πρόστιμο στις ΗΠΑ για την συμμετοχή της σε καρτέλ το οποίο έκανε παράνομη χειραγώγηση των αγορών χρυσού και αργύρου. Το πρόστιμο θα είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ διότι η Deutsche Bank θα καταδώσει στις Αρχές τα άλλα μέλη του καρτέλ.

Η επιτυχής Πορτογαλία θέλει να κάνει το ίδιο με την Ιταλία για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της αλλά δεν βρίσκει καν τους “ιδιώτες”.

Αφήνοντας τις τράπεζες πρέπει να πάμε σε μία Ευρώπη όπου το δημόσιο ετήσιο έλλειμμα είναι της τάξεως των 400 δις ευρώ, αν συμπεριληφθεί η Γερμανία, και πολύ μεγαλύτερο αν δεν συμπεριληφθεί.

Το Ευρωπαϊκό χρέος είναι 12,7 τρις ευρώ και αυξάνει. Ενδεικτικά:

– Το κατά κεφαλή χρέος της Ελλάδας είναι 29.000 ευρώ

– Το κατά κεφαλή χρέος της Αυστρίας είναι 35.000 ευρώ

– Το κατά κεφαλή χρέος του Βελγίου είναι 37.000 ευρώ, για να συγκρίνουμε ιδίου μεγέθους χώρες.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι άνω των 19 τρις δολαρίων από 3 τρις το έτος 2000 και αυξάνει, ενώ το έλλειμμα τους για το 2015 είναι 439 δις δολάρια και θεωρείται χαμηλό σχετικά με άλλες χρονιές.

Η κα. Λαγκάρντ προειδοποιεί για τελμάτωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για πτώση της ανάπτυξης παγκοσμίως.

Όμως κάτι σπουδαίο επιτεύχθηκε στην Ουάσινγκτον το τριήμερο εκείνο.

Ρυθμίστηκαν τα επιπλέον 3 δις της Ελλάδας.

* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Γράφει με ψευδώνυμο γιατί δεν επιθυμεί καμία προσωπική προβολή αλλά μόνο αυτή των ιδεών του. «Το Κάσσανδρος», λέει, «μας το κολλήσατε εσείς, οι φίλοι μας όταν προβλέπαμε διάφορα όπως τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που τότε δεν τα πιστεύατε. Τα λίγα που χρειάζεται να ξέρετε για μένα προσωπικά», συνεχίζει, «είναι ότι έχω σπουδάσει στην Αγγλία και στη Γαλλία, έχω δουλέψει και διδάξει ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές δραστηριότητες, έχω διοικήσει, μου έχει απονεμηθεί διδακτορικό (δεν ξέρω γιατί) και έχω αποφοιτήσει επίσης από το Πολυτεχνείο Περάματος, που ήταν μεγάλο σχολείο.»