«Freeing Dreams»: περπατώντας στο δρόμο που χάραξαν τα όνειρα

Published On 28 April 2016 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Το «Freeing Dreams», ή αλλιώς «Circulo de señadoras», είναι ένα βιωματικό εργαστήριο που σε καλεί να ανακαλύψεις και να απελευθερώσεις τα προσωπικά σου όνειρα, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σου. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου επιστρέφει στην Αθήνα και πραγματοποιείται στο Χώρο Διαφάνεια (Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 23, Ν. Ηράκλειο).

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για αυτό, βρεθήκαμε με την Ειρήνη Βανικιώτη, μια από τις εισηγήτριες του εργαστηρίου, η οποία μίλησε στο Βάτραχο για τη γέννηση της πρωτοβουλίας αυτής, τα ταξίδια της σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης, το βιωματικό χαρακτήρα του εργαστηρίου και την ελευθερία με την οποία ανακαλύπτουμε και αποδεχόμαστε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

Το εργαστήριο «Freeing Dreams» ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Οκτώβριο του 2014 και από τότε έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βολιβία, το Περού, το Κουρασάο και την Ισπανία.

«Όλα ξεκίνησαν όταν είχα την τύχη να παρευρεθώ σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Βραζιλία, τον Ιανουάριο του 2014, το οποίο χρησιμοποιούσε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία σχετική με τα όνειρα» θυμάται η Ειρήνη. «Με αυτή τη μεθοδολογία προσεγγίζαμε τους ανθρώπους που ζούσαν σε μια από τις φαβέλες και τους βάζαμε σε μια διαδικασία να να μοιραστούν αυτά που ονειρεύονται για το χώρο τον οποίο μοιράζονται, και να σκεφτούν πώς αυτά τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

FreeingDreams2

Αυτό βέβαια ήταν μόνο η αρχή, καθώς, όταν οι δυο εισηγήτριες επέστρεψαν στο σπίτι τους, όλα τους θύμιζαν το ταξίδι που είχε τελειώσει και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτό: «Στις συζητήσεις που είχαμε με τη συνεργάτιδά μου, Dona, κατά την επιστροφή μας από αυτό το πρόγραμμα, κυριαρχούσε η επιθυμία να πάρουμε ένα backpack και να εξερευνήσουμε κι άλλο τη Βραζιλία και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Αυτές τις συζητήσεις ήταν η αρχή του όλου εγχειρήματος, γιατί δε θέλαμε απλά να πάμε ως τουρίστες, αλλά θέλαμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που είχαμε μάθει. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το εργαστήριο και στη συνέχεια έγινε πράξη!».

Το εν λόγω εργαστήριο μάς καλεί να απελευθερώσουμε τα όνειρά μας, όπως προδίδει και ο τίτλος. Τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως κατά τη διάρκειά του; «Ο καλύτερος τρόπος να το περιγράψω είναι χρησιμοποιώντας τη λέξη “ταξίδι”», απαντάει η Ειρήνη. «Είναι ένα ταξίδι που περνά από μέσα σου – πράγματι απαραίτητο αν θες να αλλάξεις πράγματα στη ζωή σου. Στο ταξίδι αυτό μπαίνεις στη διαδικασία να αρχίσεις να ανακαλύπτεις τα όνειρά σου. Πολλοί έχουμε όνειρα που δεν είναι καν δικά μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τι ζητάμε πραγματικά από τη ζωή μας και στη συνέχεια να καταλάβουμε οτι είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πραγματικότητα – και οτι όλα αυτά τα “δεν έχω χρόνο”, “δεν έχω χρήματα”, “δεν έχω ταλέντο”, είναι στην ουσία φόβοι. Το εργαστήριο αυτό βοηθάει στο να ανακαλύψουμε μικρά tricks που θα μας βοηθήσουν να αρχίσουμε να δουλεύουμε για τα δικά μας όνειρα – κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο φυσικά και απαιτεί μεγάλη πάλη με τον εαυτό μας. Παρόλα αυτά αυτή η διαδικασία σε φέρνει πιο κοντά στον εαυτό σου και, όταν συμβαίνει αυτό, αποκτάς περισσότερη ηρεμία. Ακόμα και να καίγεται ο κόσμος, έχεις ένα σημεία μέσα σου που παραμένει ήρεμο και σε βοηθά να τα αντιμετωπίσεις όλα».

FreeingDreams3

Αντίθετα με πολλά άλλα εργαστήρια και βοηθήματα ανακάλυψης και προσδιορισμού του εαυτού, το «Freeing Dreams» δεν υπόσχεται οτι θα φανερώσει την απόλυτη αλήθεια στις συμμετέχουσες για τον εαυτό και τη ζωή τους: «Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ένα χώρο, όπου μπορούν να βρεθούν κοντά διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι δε θα μπορούσαν να βρεθούν υπό άλλες συνθήκες – και αυτό είναι η μαγεία. Η ουσία προκύπτει από τις μεταξύ τους συζητήσεις. Κανείς δε θα υποδείξει την αλήθεια σε κανέναν.

«Ο καθένας έχει τη σοφία, τη γνώση και την αλήθεια μέσα του, και χρειάζεται μόνο τα σωστά εργαλεία για να την ανακαλύψει».

Στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, χαρακτηριστικό που μας κίνησε την περιέργεια, για να είμαστε ειλικρινείς: «Από τη μια πλευρά, μπορώ να πω οτι ξεκίνησε εντελώς τυχαία. Ωστόσο, λόγω του οτι και εγώ και η Ντόνα είμαστε γυναίκες, και ακούσαμε πολλά για την απόφασή μας να πάμε μόνες μας τη Λατινική Αμερική – θα μας ληστέψουν, θα μας βιάσουν, θα μας κόψουν χίλια κομμάτια – φύτρωσε μέσα μας ο σπόρος να σπάσουμε το “ταβάνι” που υπάρχει για τις γυναίκες σε κάποια θέματα».

Από την άλλη πλευρά, στο ταξίδι τους στη Λατινική Αμερική, οι εμπνευστές του βιωματικού εργαστηρίου συνάντησαν ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο που τους πυροδότησε την επιθυμία να το μεταφέρουν και σε άλλες χώρες, ενσωματώνοντάς το σε μορφή εργαστηρίου: «Στη Λατινική Αμερική είδαμε να σχηματίζονται “κύκλοι γυναικών”, όπως λέγονται, ανά ημέρες. Γενικά είναι πολύ δημοφιλές έθιμο για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Έτσι σκεφτήκαμε οτι ίσως το χρειαζόμαστε αυτό το χώρο πού και πού μόνο για εμάς. Είναι εντελώς διαφορετική η ατμόσφαιρα ανάμεσα μόνο σε γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δε θα μπορούσε να γίνει ένα αντίστοιχο εργαστήριο μόνο για άντρες και να ενωθούν στη συνέχεια αυτά τα δυο. Το ζήτημα δεν είναι να οξύνουμε το διαχωρισμό, αλλά να καταλάβουμε γιατί δε μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί απέναντι στο άλλο φύλο. Παρόλα αυτά πάντα θα υπάρχει χώρος να είμαστε μόνες μας, γιατί είμαστε ίσοι αλλά δεν είμαστε ίδιοι».

FreeingDreams4

Τι αλλαγές λοιπόν μπορείτε να περιμένετε μετά από αυτό το σεμινάριο; «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το σεμινάριο, ένα κομμάτι μου περίμενε πως οι συμμετέχουσες θα φεύγουν από το σεμινάριο – όχι απλά μεταμορφωμένες – άλλοι άνθρωποι! Το είπα λοιπόν σε μια φίλη μου και μου είπε “Ειρήνη, νομίζεις οτι είσαι ο Θεός;”. Τότε συνειδητοποίησα οτι έχει δίκιο και μάλλον ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Τι θα λάβει κάθε μια από το σεμινάριο έχει να κάνει με το πόσο διατεθημένη είναι να ανοιχτεί απέναντι σε αυτό. Αν θέλω να πάρω απλά μια ωραία εμπειρία, προς τα εκεί θα κινηθώ. Αν σε αυτή τη φάση της ζωής μου ψάχνω έμπνευση και ιδέες, θα τα απορροφήσω όλα. Υπάρχουν κοπέλες που θα έρθουν να μας δουν από πάρα πολύ μακριά. Υπάρχουν άλλες που μας παίρνουν τηλέφωνο ή μας στέλνουν μηνύματα γιατί θέλουν να μοιραστούν μια αλλαγή που έγινε στη ζωή τους μετά το σεμινάριο. Αυτό από μόνο του είναι μαγεία, διαφορετικά δε θα το κάναμε όλο αυτό».

Ο «κύκλος τω γυναικών» είναι ανοιχτός και μια θέση είναι πάντα ελεύθερη για νέα όνειρα, φιλοδοξίες και εσωτερικά ταξίδια με μόνο προορισμό το χαμόγελο και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο στις 14 και 15 Μαΐου, καθώς και τις δηλώσεις συμμετοχής βρίσκετε εδώ.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.