Η Άνοιξη της Βοσνίας
Στους δρόμους βρίσκονται χιλιάδες Βόσνιοι εδώ και μέρες, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Κάποιοι ήδη μιλούν για την «Άνοιξη της Βοσνίας».
Οι αριθμοί είναι σχεδόν τρομακτικοί. Ένας στους πέντε Βόσνιους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 44% του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 420 ευρώ. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχεδόν δυο δεκαετίες μετά τον πόλεμο βρίσκεται ακόμα σε οικονομική και κοινωνική διάλυση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες Βόσνιοι πολίτες βγήκαν οργισμένοι στο δρόμο, διαδήλωσαν, φώναξαν, πυρπόλησαν ακόμα και κτίριο της κυβέρνησης. Πώς άρχισαν όμως όλα;
4-5 Φεβρουαρίου: Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 4 Φεβρουαρίου στην πόλη Tuzla όταν εκατοντάδες απολυμένοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον κλείσιμο πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Από το 2000 έως το 2008 δεκάδες επιχειρήσεις, αφού ιδιωτικοποιηθήκαν κατέρρευσαν αφήνοντας τους εργαζόμενους στον δρόμο.
Η διαδήλωση, αν και ειρηνική στην αρχή, κατέληξε σε οδομαχίες και συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να περικυκλώνουν το κτίριο της κυβέρνησης προσπαθώντας να εισβάλλουν σε αυτό. Αρκετοί ήταν οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.
Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας, όπως η Bihać, η Zenica και το Sarajevo σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Τuzla.
7 Φεβρουαρίου: Πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ταυτόχρονα σε 20 πόλεις της χώρας. Στην πόλη Tuzla μερικοί από τους 10.000 χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κτίριο, βάζοντάς του φωτιά. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
10 Φεβρουαρίου: Χιλιάδες Βόσνιοι διαδήλωσαν στο Σαράγεβο ζητώντας την παραίτηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Νερμίν Νίκσιτς και της κυβέρνησής του. Όταν το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού για ηρεμία, οι κυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του καντονιού Ούνσκι- Σάνσκι, Χάμντι Λίποβατς και των πρωθυπουργών του καντονιού της Τούζλας, Σεάντ Τσούσβιτς, του καντονιού Ζένιτσα- Ντομπόι, Μουνίμπ Χουσεινάγκιτς και του καντονιού του Σαράγεβο, Σουάντ Ζελίκοβιτ.
Οι διαδηλωτές, πέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης, ζητούν τη διασφάλιση πόρων για τις άνεργες μητέρες, αυξήσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, εξίσωση των μισθών των πολιτικών με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την κατάργηση της καταβολής μισθών σε υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους.