Λιντσάροντας τη δικαιοσύνη (και τη δημοκρατία)

Published On 17 September 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

“Να αποδοθεί πρώτα δικαιοσύνη στους ‘ενόχους’ για τις Σκουριές, και μετά δικάστε και μένα” λέει ο κ. Καμμένος, χωρίς να μετακινηθεί πόντο από το κάλεσμά του σε αυτοδικία. Για άλλη μία φορά, μία τελείως υποκειμενική αντίληψη της δικαιοσύνης υποκαθιστά το κράτος δικαίου.

“Πρέπει ο [δήμαρχος Αριστοτέλη] Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον, εμείς μαζί σας!”, είπε ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος σε κατοίκους της Χαλκιδικής, μετά από ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η φράση προκάλεσε γενική κατακραυγή και -πολύ σωστά- ο αρμόδιος εισαγγελέας παρενέβη δίνοντας εντολή σχηματισμού δικογραφίας εις βάρος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για προτροπή σε κακούργημα ή πλημμέλημα.

Μέχρι και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής των Σκουριών καταδίκασαν την επικίνδυνη φρασεολογία του κ. Καμμένου. Ο ίδιος όμως, αντί να παραδεχτεί το τεράστιο λάθος του, αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί -έστω- να δικαιολογηθεί λέγοντας, για παράδειγμα, ότι μιλούσε ανεπίσημα ή ήταν παρασυρμένος από την έξαψη της στιγμής, επανήλθε δριμύτερος.

«Μόλις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο που πότιζαν τα παιδιά στις Σκουριές και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μόλις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο στα φρούτα, στα λαχανικά και σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, για το έγκλημα που έχει συντελεστεί σε όλη την περιοχή, δεν χρειάζεται να παρέμβει για μένα, παραδίδομαι μόνος μου», απάντησε με ανακοίνωσή του.

Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι το προφανές: η ανοιχτή προτροπή στη βία από αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος. Το δεύτερο γίνεται αντιληπτό από την ανακοίνωση-απάντηση στην εισαγγελική εντολή και είναι, ίσως, ακόμη πιο επικίνδυνο μακροπρόθεσμα: η σχετικοποίηση της δικαιοσύνης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 3pointmagazine.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.