«Να σου τυπώσω ένα Magnum;»

Published On 25 October 2013 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Διανύουμε την εποχή που μπορείς να αγοράσεις έναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων από οπουδήποτε, να κατεβάσεις απ’ το διαδίκτυο τα σχεδιαγράμματα, τα blueprints των κομματιών που συναρμολογούν ένα όπλο και απλά να πατήσεις κλικ και να το «εκτυπώσεις». Δουλεύει!

Πολλές φορές στην ιστορία του ανθρώπου συνέβησαν κάποια γεγονότα που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του στο μέλλον. Από την ανακάλυψη της φωτιάς έως το διαδίκτυο, αυτές οι μοιραίες στιγμές είναι τα λεγόμενα turning points. Η στροφή που θα πάρουμε σε έναν δρόμο, η οποία θα παρασύρει και θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αν ακόμα σας φαίνεται υπερβολικό, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι. Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επίσημη ημερομηνία γέννησης του τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printing) είναι το 1984 από τον Charles Hull. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η τεχνολογία συνέχισε να αναπτύσσεται. Πλέον έχουν «εκτυπωθεί» από απλά αντικείμενα μέχρι προσθετικά μέρη και εσωτερικά όργανα για το ανθρώπινο σώμα, αυτοκίνητα, μέχρι και ρομποτικά αεροπλάνα. Το 2008 εκτυπώθηκαν και όλα τα εξαρτήματα του ίδιου του εκτυπωτή με αποτέλεσμα να του δίνεται η δυνατότητα της αυτοπαραγωγής.

Με απλά λόγια η τρισδιάστατη εκτύπωση κατασκευάζει αντικείμενα, οποιοδήποτε τρισδιάστατο σχέδιο, μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού, κυρίως πλαστικού. Όπως ο γνωστός μας εκτυπωτής αποτυπώνει πάνω σε μια A4 οτιδήποτε γράψουμε ή ζωγραφίσουμε στον υπολογιστή, έτσι και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε αντικείμενο από τη στιγμή που θα του δώσουμε την εντολή. Πλέον βρίσκεται στο εμπόριο και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τον αγοράσει και να τον τοποθετήσει στο σπίτι του.

Η πρώτη δοκιμή έγινε τον Μάιο του 2013 όταν ο Cody Wilson, ένας 25χρονος φοιτητής νομικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, εκτύπωσε ένα όπλο το οποίο και δούλεψε κανονικά. Φυσικά είχαν προηγηθεί μικρότερες δοκιμές μιας και η αρχή ουσιαστικά δεν έγινε με την εκτύπωση ολόκληρης της κατασκευής αλλά μέρους ενός αυτόματου και παράνομου χωρίς άδεια όπλου. Ο 25χρονός παρήγγειλε νόμιμα όλα τα διαθέσιμα στο εμπόριο κομμάτια, μαζί και τις σφαίρες και εκτύπωσε το απαγορευμένο τεμάχιο του όπλου, το οποίο έλειπε. Τα συναρμολόγησε και το όπλο λειτούργησε.

codywilson2

Το πλαστικό, το υλικό δηλαδή που χρησιμοποιεί ο 3D εκτυπωτής, έχει πολλά μειονεκτήματα αλλά παραμένει λειτουργικό. Ο Cody Wilson, υπέρμαχος της οπλοκατοχής, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αναμφισβήτητα θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Είναι επίσης και ο ιδρυτής του οργανισμού «Defense Distributed», ο οποίος έχει ως αποκλειστική αποστολή να αναπτύξει ένα ελεύθερα διαθέσιμο on-line αρχείο με σχέδια από εξαρτήματα όπλων.

Η ελεύθερη πρόσβαση λοιπόν μέσω διαδικτύου σε λεπτομερή σχέδια εξαρτημάτων για τη συναρμολόγηση όπλων με τον οικιακό μας τρισδιάστατο εκτυπωτή, δημιουργεί παράλληλα μια παγκόσμια ελεύθερη πρόσβαση σε όπλα για όλους. Η σκέψη και μόνο είναι ανατριχιαστική.

Cody Wilsnon

Ο καθένας πλέον θα μπορεί να κατεβάζει ελεύθερα τα αυθεντικά σχέδια των εξαρτημάτων, να τα εκτυπώνει και μετά απλά να τα συναρμολογεί. Ας αναλογιστούμε επίσης ότι η τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό σχετικά στάδιο και αναμένεται να αναπτυχτεί ραγδαία ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική. Επίσης το πλαστικό, το οποίο είναι συνθετικά πολυμερές και χρησιμοποιείται ως υλικό κατασκευής, μπορεί να γίνει καλύτερο, ανθεκτικότερο ή ακόμα να αντικατασταθεί με ένα νέο υλικό που ούτε καν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα μπορούμε να εκτυπώσουμε οτιδήποτε αρκεί να έχουμε το σχέδιό του στον υπολογιστή μας. Από ένα πιάτο (που να τρέχω τώρα, πάτα ένα print να τελειώνουμε), μέχρι κάποιο ανταλλακτικό για το αυτοκίνητό μας. Οι προοπτικές είναι άπειρες. Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται  και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής γίνεται πιο προσιτός στον μέσο καταναλωτή (η τιμή του τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 6.000 €), τόσο και οι εφαρμογές του θα εμπλουτίζονται. Φαίνεται ότι το μέλλον της μαζικής παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, θα βασιστεί επάνω και σε αυτούς τους εκτυπωτές.

Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μέσω διαδικτύου χωρίς να επισκεφθούμε τα μαγαζιά. Ίσως στο κοντινό μέλλον να αγοράζουμε μόνο τα σχέδια από το διαδίκτυο, αφού το εργοστάσιο θα βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Είναι μια νέα εποχή που μας πλησιάζει καλπάζοντας.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.