Στην Κεφαλλονιά κουνάει ακόμα

Published On 6 March 2014 | By Κώστας Παπαντωνίου | Frog Team

Στην Κεφαλλονιά κουνάει ακόμα, αλλά δεν κουνιέται κανείς από την κυβέρνηση για να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα.

“Η Κεφαλλονιά δεν φοβάται τους σεισμούς, αλλά τον Σαμαρά”, μου είχαν πει Κεφαλλονίτες, όταν βρέθηκα στο νησί τους. Δεν εμπιστεύονταν τον κρατικό μηχανισμό, όπως οι περισσότεροι, ενώ είχαν ακούσει για την Αμφίκλεια, όπου ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι την αποκατάσταση των ζημιών από το δικό τους σεισμό.

Η ατάκα που έγινε κλισέ στα χρόνια της κρίσης, “όταν φύγουν τα κανάλια θα μας ξεχάσουν”, ακούστηκε αρκετές φορές και από τα δικά τους χείλη. Δυστυχώς δικαιώθηκαν. Τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνθηκαν, τα προβλήματα έμειναν.

Στο Ληξούρι, την πόλη του νησιού που μετρά τις μεγαλύτερες πληγές, μέχρι πριν 5 μέρες από τις βρύσες έσταζε… χώμα κι ο κόσμος κατέφευγε στα εμφιαλωμένα. Χειρότερη ακόμα, η εικόνα από τις ουρές αυτοκινήτων με τις οικογένειες στοιβαγμένες στα καθίσματα, περιμένοντας τις αποζημιώσεις για να θυμηθούν ξανά πώς είναι να ‘χεις δωμάτιο και κρεβάτι. Στο “περίμενε” κι οι μαθητές για να δουν αν θα μπουν στην τριτοβάθμια με δίκαιους όρους.

kefalonia2

Αρκετός κόσμος δεν έχει επιστρέψει στο νησί απ’ όταν έφυγε. “Να ‘ρθει να κάνει τι;”, λένε όσοι έμειναν, βλέποντας τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν. Η αγορά στην Παλλική έχει νεκρώσει. Εμπορεύματα χαλάνε γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τα πάρει (κρέατα κ.ά.), άλλα απλώς μένουν στα ράφια. Για τον τουρισμό, που θα μπορούσε ν’ ανακουφίσει το καλοκαίρι, ούτε λόγος. Το λιμάνι του Ληξουρίου, παρά τις υποσχέσεις, δυσκολεύεται να υποστηρίξει ακόμα και τα καθημερινά ferry boat από και προς το Αργοστόλι.

Οι περισσότεροι δρόμοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άλλοι είναι ακόμα κλειστοί από χαλάσματα. Ο δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι έχει αποκατασταθεί υποτυπωδώς. Σε νέο σεισμό, μια κατολίσθηση μπορεί να κόψει στα δύο ξανά το νησί κι ακόμα χειρότερα θα ‘ναι τα πράγματα, αν τα βράχια δεν πέσουν στο οδόστρωμα αλλά στ’ αμάξια που περνούν.

Χτες έγινε σεισμός 4,7 ρίχτερ. Οι κάτοικοι ανησύχησαν ξανά, αλλά περισσότερο για τις επιπρόσθετε ζημιές κι όχι γι’ αυτό καθαυτό το φαινόμενο. Στην Κεφαλλονιά κουνάει ακόμα, αλλά δεν κουνιέται κανείς από την κυβέρνηση για να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα με προβλήματα, αλλά τουλάχιστον όπως λένε κι οι ίδιοι οι Κεφαλλονίτες “είχες ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου”.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την είσοδό του στη δημοσιογραφία τo 2009, όταν κι άρχισε να εργάζεται ως μπασκετικός ρεπόρτερ για τo sport.gr. Το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε σελίδα και για πρώτη φορά γνώρισε τον κόσμο του ραδιοφώνου, ως μουσικός παραγωγός στο trollradio.gr, από το οποίο αποχώρησε ένα χρόνο μετά. Τον Μάρτη του 2012 ίδρυσε μαζί με φίλους και συναδέλφους το διαδικτυακό περιοδικό 3pointmagazine.gr, στο οποίο παραμένει κι ονειρεύεται τα καλύτερα που έρχονται. Παράλληλα εργάζεται στην εφημερίδα "Αυγή" από το καλοκαίρι του '12 και φιλοξενούνται κείμενά του στο frog.gr.