Ταινίες που (δεν) βαριόμαστε να ξαναβλέπουμε τις γιορτές

Published On 27 December 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Τις «νεκρές» ώρες των γιορτών η τηλεόραση ίσως είναι ο μοναδικός σου φίλος. Το φλάσμπακ ή το déjà vu το’ χεις στο τσεπάκι σου! Δεν γίνεται να έχεις περάσει Χριστούγεννα χωρίς να δεις κάποιες από τις παρακάτω ταινίες.

Κάθε χρόνο που έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά η μετάλλαξή σου σε σπιτόγατο είναι σίγουρη- τουλάχιστον ανήμερα των γιορτών. Φαγητό, οικογενειακή θαλπωρή, καλή παρέα δίπλα στο τζάκι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πολλές φορές βέβαια το να μένεις στο σπίτι σε οδηγεί και στην κακή συνήθειά να κάθεσαι με τις ώρες στον καναπέ κάτω από τα πολύχρωμα λαμπιόνια και μπροστά από την τηλεόραση. Ειδικά τις «νεκρές» ώρες των γιορτών η τηλεόραση ίσως είναι και ο μοναδικός σου φίλος.

Το φλάσμπακ ή το déjà vu το’ χεις στο τσεπάκι σου! Καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ σου, με την κουβερτούλα σου τσιμπολογώντας μελομακάρονα και κουραμπιέδες βλέπεις για χιλιοστή φορά ταινίες που προβάλλονται κάθε χρόνο τις ημέρες των γιορτών. Θες το χριστουγεννιάτικο κλίμα τους, θες η οικογενειακή τους ατμόσφαιρα, δεν γίνεται να έχεις περάσει Χριστούγεννα χωρίς να δεις κάποιες από τις παρακάτω ταινίες.

Ξεκινάμε λοιπόν με το master της οικογενειακής κωμωδίας που εδώ και 25 χρόνια περίπου προβάλλεται ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα και δεν είναι άλλο από Τα Χριστούγεννα του τρελού θηριοτροφείου. Η οικογένεια Griswold ονειρεύεται να περάσει παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, αλλά τελικά θα τους μείνουν αξέχαστα μέσα από τις τρελές και ανεκδιήγητες καταστάσεις που θα βιώσουν. Παραγωγής 1989, είναι πλέον μία κλασική χριστουγεννιάτικη οικογενειακή ταινία, αλλά όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1995 σίγουρα την έχουν δει να παίζεται παραπάνω από δέκα χρόνια τις μέρες των γιορτών.

Ποιος δεν θυμάται τον Macaulay Culkin να τραγουδάει μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου μόνος του στο σπίτι; Ποιος δεν έχει δει τις τρελές περιπέτειες στις οποίες μπλέκεται ο μικρός Kevin, όταν μένει μόνος στο σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων; Το θέμα είναι αν αντέχει να τις ξαναδεί, αφού η κλασική ταινία Μόνος στο σπίτι (Home Alone) είναι ένα από τα must του τηλεοπτικού προγράμματος τις ημέρες των γιορτών. Κάποιοι ίσως να έχουν βαρεθεί τα καμώματα του οκτάχρονου Macaulay και να θέλουν να βαρέσουν το κεφάλι τους στον τοίχο βλέποντας για άλλη μία φορά το τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτάκι, έχοντας προγραμματίσει τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα να λείπουν από το σπίτι! Άλλοι όμως μένουν συντονισμένοι και δεν χάνουν την ευκαιρία να τη δουν ξανά – ο καθένας με τα γούστα του!

Μία ταινία που χαρακτηρίζεται αριστουργηματική και μας πάει λίγο μακριά από το κλασικό πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η ταινία κινουμένων σχεδίων του Tim Burton The Nightmare before Christmas. Μπορεί η ταινία να έχει κάνει μεγάλη επιτυχία αλλά τα τηλεοπτικά κανάλια δεν την προβάλλουν με τον ίδιο ζήλο που προβάλλουν τις δύο προηγούμενες που αναφέραμε. Ένας διαφορετικός κόσμος με τελείως αλλιώτικο κλίμα να επικρατεί, ίσως είναι μια διέξοδος από τα χιλιάδες λαμπιόνια που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πρέπει να’ ναι γιορτινά και χαρούμενα επειδή είναι Χριστούγεννα.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα μας και μια ταινία που μπορεί να μην είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικη και χαρούμενη, αλλά συνηθίζεται να προβάλλεται αυτές τις γιορτινές μέρες. Τα παιδιά των 80s και 90s δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν δει τα Gremlins τουλάχιστον 8-10 φορές στη ζωή τους. Οι εφιάλτες με τα μικρά γλυκούλια μαλλιαρά πλασματάκια που μεταμορφώνονται σε τερατάκια όταν βρέχονται σίγουρα έχουν στοιχειώσει τον ύπνο πολλών παιδιών, αλλά αυτό δεν τα σταματούσε από το να συνεχίζουν να τα βλέπουν! Έτσι, κάθε Χριστούγεννα τα gremlins κάνουν πάλι την εμφάνισή τους αφού αποτελούν το χριστουγεννιάτικο δώρο για τον μικρό Billy, που δεν μπορεί να φανταστεί τις απρόσμενες συνέπειες.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.