Το σκοτεινό πρόσωπο της Αθήνας από τον Enri Canaj

Published On 9 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Team

Πώς είναι να αντικρίζεις την σκληρή πραγματικότητα; Πως είναι μετά την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων, το κέντρο της πόλης να μετατρέπεται σε ένα καταφύγιο κατατρεγμένων και πληγωμένων ψυχών; Ο Αλβανός φωτογράφος Enri Canaj αποτυπώνει την σκοτεινή πλευρά της χτυπημένης από την κρίση Αθήνας.

Τη σκληρή πραγματικότητα των ναρκωτικών, της πορνείας, των μεταναστών αποτυπώνει με το φακό του ο Αλβανός φωτογράφος Enri Canaj. Μετανάστης και ο ίδιος, ήρθε στην Ελλάδα στα έντεκά του χρόνια μαζί με την οικογένειά του από την Αλβανία το 1991, όταν άνοιξαν τα σύνορα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου κατοικεί και εργάζεται ως φωτογράφος στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Shadow in greece

Τον τελευταίο χρόνο προσπάθησε να ανακαλύψει το σκοτεινό και σκληρό πρόσωπο της Αθήνας που κανείς δεν θέλει να δει και να το κοιτάξει κατάματα. Μέσα από το φακό του απαθανατίζει τις «σκιές στην Ελλάδα» (Shadows in Greece)-όπως ονόμασε τη σειρά των φωτογραφιών που τράβηξε. Δείχνει πώς μια πληγωμένη και χτυπημένη από την κρίση πόλη σπρώχνει ανθρώπους στο περιθώριο και τους στοιβάζει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και δρόμους με σύριγγες, σε πορνεία και κρατητήρια.

Shadow in greece

Shadow in greece

Παρά το «σκοτάδι» που πέφτει πάνω από αυτούς τους ανθρώπους, ο Αλβανός φωτογράφος τονίζει ότι «όταν οι άλλοι κοιτάνε τις φωτογραφίες αυτών των ανθρώπων, θέλω να σέβονται τη διάθεσή τους για επιβίωση και να βλέπουν την αξιοπρέπεια, όπως κάνω κι εγώ».

Shadow in greece

Shadow in greece

Ο Canaj  προσπάθησε να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους, να τους κάνει να αισθανθούν άνετα και να μάθει τις ιστορίες τους. Όπως λέει και ο ίδιος «κάθε φωτογραφία έχει μια ιστορία από πίσω της και μέσα της. Κάθε άνθρωπος έχει να πει μια ιστορία». Αυτές οι ιστορίες συνθέτουν την δικιά του προσωπική αφήγηση της πόλης, όπως ο ίδιος τη γνώρισε στους δρόμους της Αθήνας, της Ελλάδας του 2012.

Shadow in greece

Shadow in greece

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα projects του στο προσωπικό του site.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.