Όταν τελειώσουμε και με τον Μπαλτάκο

Published On 3 April 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Λίγες ώρες αφού έσκασε η «βόμβα» με τον διάλογο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, κατά την προσφιλή μας συνήθεια είχαμε ήδη αναλύσει κάθε πιθανή πτυχή του θέματος στα social media. Δηλαδή, τα είχαμε πει όλα και τίποτα.

Στα λαϊκά δικαστήρια του Facebook και του Twitter οι ετυμηγορίες έδιναν και έπαιρναν. «Αποδείχθηκε ότι όλα ήταν στημένα», «σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή», «δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη», «να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «να πάμε σε εκλογές»…

Δεν έχει καμία σημασία ποια από τις βαθυστόχαστες ερμηνείες της φεϊσμπουκικής ανάλυσης θα υιοθετήσουμε.

Η Χρυσή Αυγή έχει σχεδόν όλους τους βουλευτές της υπόδικους και αντέχει. Μόνο να ωφεληθεί μπορεί αν αποδειχθεί ότι οι διώξεις εναντίον της δεν έγιναν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά αποτελούν πράγματι “στημένο παιχνίδι” της κυβέρνησης: άλλος ένας λόγος να αυτοπαρουσιάζονται ως θύματα οι χρυσαυγίτες.

Η Χρυσή Αυγή έχει επιβιώσει μετά τις αποκαλύψεις για τη ναζιστική της ιδεολογία, τα όπλα, την παραστρατιωτική οργάνωση. Η Χρυσή Αυγή υπάρχει ακόμα παρά τις δολοφονίες και τους ξυλοδαρμούς. Και έχει πάντα μια καλή δικαιολογία. «Δεν ήταν ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας», θα πουν τώρα. «Τους τη φέραμε με το βίντεο, τα ξεσκεπάσαμε τα λαμόγια», θα πουν.

Η Χρυσή Αυγή “καλπάζει” στις δημοσκοπήσεις. Τί καλύτερο για αυτήν από το να προκηρυχθούν εκλογές και να επιβεβαιώσει πανηγυρικά ότι η επιρροή της αγγίζει διψήφια νούμερα; Το ζήτησε κι ο ίδιος ο Κασιδιάρης από το βήμα της Βουλής.

Δεν πρέπει, θα μου πείτε, να τονίζουμε τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε την δίωξη της Χρυσής Αυγής για να επιβιώσει πολιτικά; Βεβαίως, ωστόσο όλο αυτό δεν κόβει ψήφους από τους φασίστες – κάθε άλλο. Κι αν κόψει από τη Ν.Δ., πού νομίζουμε ότι θα τις στείλει;

Με λίγα λόγια, η Χρυσή Αυγή μόνο να κερδίσει μπορεί από όλη αυτή την ιστορία, ανεξάρτητα από το πόσο θα ζημιωθεί η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση. 

Όταν λοιπόν τελειώσουμε και με τον Μπαλτάκο, ο φασισμός θα είναι ακόμη εκεί – ίσως ακόμη πιο ισχυρός. Κάποιοι πανηγυρίζουν για το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι συνεχίζουν να στηρίζουν μία εγκληματική οργάνωση – η οποία επιβιώνει ακριβώς λόγω της θεωρίας της “σκευωρίας της κυβέρνησης”. Θα τους αποθαρρύνουμε άραγε χρησιμοποιώντας το ίδιο επιχείρημα;

Βούτυρο στο ψωμί των φασιστών οι θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο το χειρότερο αν αποδειχθούν αληθινές.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).