10 χρόνια Puzzlemusik: μια γιορτή για την πάντα ανήσυχη μουσική κοινότητα

Published On 16 November 2016 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Τα πρώτα 10 δημιουργικά και ανεξάρτητα χρόνια της γιορτάζει η Puzzlemusik και ο Βάτραχος, ως φανατικός του καταλόγου της, παρευρέθηκε σε μια γιορτή που δεν αφορούσε τόσο στο συγκεκριμένο label, όσο στην επίμονη δισκογραφία και την ανήσυχη μουσική κοινότητα του σήμερα.

Ένεκα γενεθλίων λοιπόν η Puzzlemusik διοργανώνει ένα εορταστικό τριήμερο στο ΙΛΙΟΝ plus (Κοδριγκτώνος 17, Βικτώρια) για τις Κυριακές 13, 20 και 27 Νοεμβρίου με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ποικιλία μουσικών συναυλιών.

Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, έχοντας ήδη ενημερωθεί ότι από τις 18:30 μέχρι τις 19:30 ισχύει happy hour στον πάγκο με cd και βινύλια από διάφορες περιόδους της Puzzlemusik, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία – κάτι που πρέπει να κάνετε κι εσείς την επόμενη ή τη μεθεπόμενη Κυριακή – και αγοράσαμε μερικούς δίσκους, αμέσως πριν πάρουμε θέση για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε, με θέμα «Η δισκογραφία στα ‘00s και τώρα».

Στο πάνελ βρίσκονταν τρεις εκπρόσωποι δημοφιλών και ιδιαίτερα δραστήριων δισκογραφικών εταιρειών, ο Χρήστος Αλεξόπουλος, ιθύνων νους της Puzzlemusik, ο Δημήτρης Μπούρας από την Inner Ear Records και ο Χρήστος Καρυώτης από τη Feelgood Records, καθώς και η παραγωγός του σταθμού Στο Κόκκινο 105.5, Θάλεια Καραμολέγκου. Το πάνελ συντόνιζε, δικαίως, ο δημοσιογράφος Χάρης Συμβουλίδης, στον οποίο μάλιστα πριν από 10 χρόνια ακριβώς, το Νοέμβριο του 2006, είχε ανατεθεί να γράψει κριτική για το πρώτο κιόλας piece της Puzzlemusik.

Παρόλο που το πάνελ δεν αναλώθηκε καθόλου στο φαινόμενο «Puzzlemusik», διαλέγοντας δυο λόγια για αυτό πιο πολύ θα στεκόταν κανείς στα λεγόμενα της Θάλειας Καραμολέγκου: «Από την Puzzlemusik δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις». Χωρίς ταμπέλες και χωρίς διακρίσεις, φέρνει κοντά μας μέχρι σήμερα jazz, folk, rock, μοντέρνους, πειραματικούς ήχους – μια ποικιλία που προβάλλεται και φτάνει στα ηχεία μας υπό την ομπρέλα της σαν ένα ενιαίο μουσικό παζλ.

puzzlemusikanniversaryjanedoe

Jane Doe

Σίγουρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. «Το fandom των ‘90s», όπως το περιέγραψε ο Χρήστος Καρυώτης, έχει υποχωρήσει σημαντικά, μαζί με τις πωλήσεις, τις παραγωγές και τις επενδύσεις. Η πτώση της δισκογραφίας είναι γεγονός και μάλιστα απώλεια για το κοινό και για τους ίδιους τους δημιουργούς, τη στιγμή που και οι δυο «υποφέρουν από την ευκολία της πληθώρας πληροφοριών», η οποία ωστόσο συνιστά «την πιο δημοκρατική εποχή της μουσικής».

Μιλώντας αποκλειστικά στο Βάτραχο, ο Χρήστος Αλεξόπουλος αποπειράθηκε μέσα από λίγα λόγια να απαριθμήσει τους λόγους και τα χαρακτηριστικά εκείνα που οδηγούν ένα ανεξάρτητο label, όπως την Puzzlemusik, να εμμένει παρά τις ανακατατάξεις και την αδιαμφισβήτητη «πτώση» της ελληνικής – και όχι μόνο – δισκογραφίας: «Χαρακτηριστικό της Puzzlemusik είναι ότι έχει τη φιλοσοφία μιας εταιρείας καλλιτεχνών – η ισχύς εν τη ενώσει. Μια ευρύτερη ομάδα καλλιτεχνών μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα από ό,τι ο κάθε καλλιτέχνης της ίδιας αυτής ομάδας μεμονωμένα. Ιδανικά θα μπορούσε να είναι μια κολεκτίβα. Δεν είναι. Υπάρχουν ψήγματα κολεκτίβας, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και ανταλλαγής απόψεων. Και αυτό ακόμη βέβαια έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει.  Το δουλεύουμε όμως.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, στις μέρες μας, δεν μπορούμε να υπάρξουμε σε βάθος χρόνου με άλλον τρόπο».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στους ίδιους τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν, «δεν πιστεύουν στην αυτοαναφορικότητα του καλλιτέχνη ούτε στην Τέχνη για την Τέχνη» όπως ξεκαθαρίζει ο Χρήστος Αλεξόπουλος: «Η τέχνη απευθύνεται στην κοινωνία, απευθύνεται σε κοινό. Επηρεάζει το άτομο σε προσωπικό επίπεδο, βελτιώνει το επίπεδο ζωής, διευρύνει τους ορίζοντες, προκαλεί συζητήσεις, διαμορφώνει συνειδήσεις, διασκεδάζει, συγχρωτίζει και παραλείπω και ορισμένα ακόμη. Με δυο λόγια έχει κοινωνικό ρόλο».

«Εξάλλου», όπως έκλεισε τα λεγόμενά του στο Βάτραχο, «πέρα από την προσωπική μας επιθυμία να γιορτάσουμε αυτά τα 10 χρόνια πορείας, το κάλεσμα μας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τα παραπάνω, με το πώς βλέπουμε την τέχνη».

Τα θέματα που αναλύθηκαν στο πάνελ ήταν ποικίλα και ενδιαφέροντα, ξεκινώντας από τα αντανακλαστικά παλαιών και νέων καλλιτεχνών στα νέα δεδομένα της δισκογραφίας και περνώντας στην προσβασιμότητα της μουσικής, στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που προκύπτουν από την πληθώρα μουσικών προτάσεων σε αντιδιαστολή με τα στιβαρά playlists των ραδιοφωνικών σταθμών και στις επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής απέναντι στην ακρόαση αυτή καθεαυτή.

Αν μπορούσαμε από την άλλη να ξεχωρίσουμε δυο λόγια ως κατακλείδα της τόσο ευχάριστης και ρέουσας συζήτησης, αυτή θα συμπυκνωνόταν στα λόγια του Χρήστου Καρυώτη: «Θα ήθελα να υπερασπιστώ το ρόλο των εταιρειών. Τόσα χρόνια έχουν ακούσει τρομερές κριτικές. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, είναι εντελώς απαραίτητες στη ζωή μας, των μουσικόφιλων και των καλλιτεχνών. Χωρίς αυτές δε θα κάναμε τίποτα από όλα αυτά που μας αρέσουν. Η εποχή ίσως δίνει μια ψευδαίσθηση ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Οι καλλιτέχνες ωστόσο δε θα πρέπει να είναι ούτε λογιστές, ούτε πωλητές, ούτε να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία, στην οποία πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι».

puzzlemusikanniversarybabispapadopoulos

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Την πρώτη βραδιά της τριήμερης γιορτής των δέκατων γενεθλίων της Puzzlemusik πλαισίωσαν μουσικά οι Alex Drakos Trio, με jazz ατμοσφαιρικές εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμούς, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, σε ένα επίσης αυτοσχεδιαστικό κιθαριστικό electric solo, και οι Jane Doe από τη Θεσσαλονίκη με δυνατές κιθάρες και κρουστά σε rock διαθέσεις, πάντα με τον ατίθασο και τολμηρό τους ήχο. Για το κλείσιμο της εορταστικής βραδιάς, η Puzzlemusik επιφύλασσε μια έκπληξη – ένα secret gig από το Λευτέρη Μουμτζή, ο οποίος το 2009 κυκλοφόρησε υπό την ομπρέλα της το δίσκο «Girls, Ghosts and Gods» ως J.Kriste, Master of Disguise και σήμερα έχει χτίσει τη δική του «Puzzlemusik» στην Κύπρο, με το όνομα «Λουβάνα Δίσκοι».

Ο Βάτραχος εύχεται με τη σειρά του χρόνια καλά, δημιουργικά και ανεξάρτητα με κυκλοφορίες – εκπλήξεις και αφοσίωση στη δημιουργία, την έκφραση και την πολυφωνία.

* Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Κυριακές 20 και 27 Νοεμβρίου μπορείτε να δείτε εδώ.

Φωτογραφίες: Χρόνης Γιαννόπουλος

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.