28 χρόνια Windows: οι χειρότερες στιγμές

Published On 20 November 2013 | By Θέμος Ρίζος | Frog Tops

Στις 20 Νοεμβρίου του 1985 κυκλοφόρησαν τα Windows 1.0. Κανείς εκείνη την εποχή δεν πίστευε ότι τα “παράθυρα” θα μας ταλαιπωρούσαν για τρεις δεκαετίες – κι όμως, σήμερα και μετά από πολλές αποτυχημένες εκδόσεις, η Microsoft κατέχει πάνω από το 90% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων.

Ήταν δύσχρηστα και δεν θύμιζαν σε τίποτα το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο τα Windows 1.0 πρόσφεραν κάτι πάρα πολύ εντυπωσιακό για την εποχή: δεν βασίζονταν μόνο στο κείμενο, αλλά είχαν γραφικά. Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για να ανατρέψουν τα δεδομένα στον κόσμο των PC, που θα παρέμεινε προσκολλημένος για αρκετά χρόνια στο DOS.

Windows1.01

Πολλά άλλαξαν με τις εκδόσεις 2.0, 3.0 και 3.1, αλλά η πραγματική επανάσταση ήρθε με τα Windows 95, που έστειλαν τις πολύπλοκες  εντολές του DOS στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και έκαναν τους υπολογιστές προσιτούς και στον πιο άπειρο χρήστη.

Από τότε, η Microsoft είναι ουσιαστικά μονοπώλιο στα λειτουργικά συστήματα με τα Windows να χρησιμοποιούνται σε πάνω από το 90% των desktops και laptops του πλανήτη. Αλλά δεν ήταν όλες οι εκδόσεις τους επιτυχημένες – ο κολοσσός του Bill Gates υπήρξε συχνά το επίκεντρο σφοδρής κριτικής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα Windows 8.

Αντί ευχών για τα 28 χρόνια των Windows, το thefrog.gr θυμάται τις χειρότερες στιγμές τους.

Windows 95 (1995)

Ναι, ήταν εντυπωσιακά για την εποχή. Ο υπολογιστής έπαιζε βίντεο και μουσική σε ένα πολύχρωμο, εύχρηστο περιβάλλον – στα τέλη του 1995 αυτό ήταν πραγματική επανάσταση. Όλοι μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν: η νοικοκυρά έβρισκε την πασιέντζα και ο πιτσιρικάς το Paint με δυο κλικ. Με άλλα λόγια, τα Windows 95 μετέτρεψαν το PC από χόμπι μερικών περίεργων geeks σε εργαλείο για ολόκληρη την οικογένεια.

windows95

Το πρόβλημα όμως ήταν ακριβώς με τους geeks. Πλήρη συμβατότητα προς τα πίσω με το MS-DOS, μας έλεγαν. Εμπιστευθείτε τη δύναμη των Windows, μας έλεγαν. Αμ δε. Θυμάμαι σαν τώρα να ανάβω για πρώτη φορά τον υπερσύγχρονο -τότε- 486 DX στα 40 Mhz μου και να προσπαθώ να “τρέξω” στα Windows 95 τα αγαπημένα μου games και ένα απλό sequencer (πρόγραμμα μουσικής) – καμία ελπίδα. Επέστρεψα στο DOS μέχρι η αγαπημένη γραμμή εντολών να σβηστεί εντελώς από το χάρτη των λειτουργικών συστημάτων λόγω του μονοπωλίου των “παραθύρων”.

Windows Me (2000)

Τα Windows 98 είχαν διορθώσει πολλά από τα προβλήματα του προκατόχου τους. Ειδικά μετά την αναβάθμιση σε 98 SE, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αντικατασταθούν τόσο σύντομα. Κι όμως, η Microsoft έκανε το θαύμα της το 2000: τα Windows Millennium Edition, αλλιώς Windows Me ή, για πολλούς, Mistake Edition.

winme

Δύο μόλις δεδομένα αρκούν για την υποψηφιότητα των Me για τη θέση των χειρότερων Windows όλων των εποχών: πρώτον, η πολυδιαφημισμένη -την εποχή εκείνη- λειτουργία της “Επαναφοράς Συστήματος”, επανέφερε όχι μόνο τις ρυθμίσεις που επιθυμούσε ο χρήστης, αλλά και τυχόν ιούς που είχε αφαιρέσει. Και δεύτερον, η ίδια η Microsoft έσπευσε να τα αντικαταστήσει με τα XP μόλις 1,5 χρόνο μετά την κυκλοφορία τους, αναγνωρίζοντας ότι κανένα σταθερό σύστημα δεν μπορούσε να επιβιώσει με ένα τέτοιο λειτουργικό.

Windows Vista (2005)

Απερίγραπτος είναι ο εφιάλτης, η τραγωδία, η κατάρα που έζησαν εκατομμύρια χρήστες που είχαν την ατυχία να αγοράσουν το desktop ή laptop τους με προεγκατεστημένα τα Vista. Μπορεί να είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία των Windows XP, αλλά κανείς δεν είχε παράπονο – δεν είναι τυχαίο ότι το λειτουργικό του 2001 χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς.

vista

Αλλά η Microsoft ήθελε νέα, πιο εντυπωσιακά και -υποτίθεται- πιο ασφαλή Windows, κι έτσι κατέφθασε η ταλαιπωρία ονόματι Vista. Επρόκειτο για θάνατο της κοινής λογικής: ήταν πιο αργά από τα XP σχεδόν σε κάθε εφαρμογή – αν, βέβαια, η εφαρμογή κατάφερνε να “τρέξει”, καθώς τα προβλήματα συμβατότητας ήταν σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα.

Δεν θυμάμαι σε πόσες περιπτώσεις έχω δει αξιόλογα μηχανήματα να υποφέρουν από τα βαριά, ασήκωτα και ανίκανα Vista και έχω βοηθήσει φίλους να κάνουν “downgrade” σε XP (σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο σε εισαγωγικά μπορεί να μπει η λέξη, αφού μιλάμε για εξαιρετική αναβάθμιση).

Windows 8 (2012)

Τα Windows 7 μπορεί να έφεραν πολλές αλλαγές το 2009, αλλά σε αντίθεση με τα Vista, σταδιακά έπεισαν μέχρι και τους πιο φοβικούς ότι μπορούν, επιτέλους, να αντικαταστήσουν τα XP. Για άλλη μια φορά όμως, η εταιρία που αγαπήσαμε να μισούμε έπρεπε να τα κάνει όλα μπάχαλο.

win8

Τα Windows 8 είναι στην καλύτερη περίπτωση μια τεράστια παρεξήγηση και στην χειρότερη μία γιγαντιαία φάρσα. Κατ’ αρχάς, κάποιος πρέπει να πει στους επικεφαλής της Microsoft ότι τα desktops και τα laptops μας δεν έχουν οθόνες αφής – άρα το πολυδιαφημισμένο Metro interface που σχεδιάστηκε εμφανώς για tablets και κινητά, δεν μας βολεύει. Δεύτερον, και αυτό δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά: Πού είναι το αναθεματισμένο Start button που κάνει τη ζωή μας εύκολη από το 1995; Ναι, καλά καταλάβατε: το γνωστό κουμπάκι κάτω αριστερά δεν υπάρχει. Αν ψάχνετε τον “Πίνακα Ελέγχου” ή τον “Υπολογιστή μου”, καλή τύχη. Με λίγη προσπάθεια, ίσως βρείτε την παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Windows 98 – καλά, Windows Me – χάλια, Windows XP – πολύ καλά, Windows Vista – αβίωτα, Windows 7 – μια χαρά, Windows 8 – απαράδεκτα. Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς ένα μοτίβο στις διαδοχικές εκδόσεις του 28χρονου σήμερα λειτουργικού της Microsoft. Κάθε καλή έκδοση φαίνεται να ακολουθείται πάντα από μία αργή, ασταθή ή απλώς σουρεαλιστικά κακοσχεδιασμένη “αναβάθμιση”. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να είναι τυχαία αυτή η ακολουθία.

trollversions

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν χρειαζόταν τα Vista το 2005, όπως κανείς δεν χρειάζεται τα “8” σήμερα. Κανείς; Μια στιγμή. Μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων ανυπομονεί να πουλήσει νέα ολοκληρωμένα συστήματα ή έστω νέα εξαρτήματα για αναβάθμιση. Οι εκδόσεις των Windows καταφτάνουν πάντα μέσα σε ένα τρελό marketing hype, κι έτσι εκατομμύρια χρήστες σπεύδουν να αλλάξουν το λειτουργικό τους, αλλά στη συνέχεια απογοητεύονται από τις επιδόσεις. Τις περισσότερες φορές για τις κακές επιδόσεις ευθύνονται τα κακοφτιαγμένα προϊόντα της Microsoft. Αλλά οι χρήστες θεωρούν ότι τα μηχανήματά τους είναι πολύ αργά και πείθονται ότι χρειάζονται, για παράδειγμα, καλύτερη κάρτα γραφικών ή περισσότερη μνήμη για να εκμεταλλευτούν τις υποτιθέμενες δυνατότητες των εκάστοτε νέων Windows.

Σε αντάλλαγμα, οι μεγάλοι κατασκευαστές laptop και desktop εγγυώνται στη Microsoft ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα μηχανήματά τους αποκλειστικά με τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της. Και ο φαύλος κύκλος των πολυδάπανων δήθεν “αναβαθμίσεων” συνεχίζεται. Αλλά αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας…

ΥΓ. Όχι, αγαπητοί Mac users, μη χαίρεστε. Η Apple δεν είναι η απάντηση για το ευρύ κοινό, τουλάχιστον όχι όσο κρατάει τις τιμές της τόσο ψηλά και το λειτουργικό της τόσο “κλειστό”. 

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).