7+1 διάσημοι που γνώρισαν την απόρριψη

Published On 13 March 2014 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Πασίγνωστοι και καταξιωμένοι τραγουδιστές, συγγραφείς, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες, κάποτε απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς ή ανέτοιμοι.

Από την Gertrude Stein και τον Andy Warhol μέχρι τη Madonna και τους U2, όλοι τους κάποια στιγμή έλαβαν ένα γράμμα που στην καλύτερη περίπτωση απέρριπτε ευγενικά τη δουλειά τους. Ευτυχώς για όλους μας, συνέχισαν να προσπαθούν.

Madonna

madonna-rejection-letter

Όταν η Madonna υπέγραψε τελικά με τη Sire Records το 1982, το ντεμπούτο album της πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου γράμματος δεν φανταζόταν ποτέ ότι η τραγουδίστρια που απέρριψε, επειδή δεν την θεωρούσε «ακόμα έτοιμη», θα μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Το πιο πιθανό είναι να «τράβαγε τα μαλλιά του» μετά την κυκλοφορία του δίσκου!

Tim Burton

timburton-rejection

Ο συγκεκριμένος εκδότης της Disney δεν θεώρησε ότι το πρώτο παιδικό βιβλίο του Tim Burton The Giant Zlig ήταν αρκετά αξιόλογο για δημοσίευση. Ο Burton δεν σταμάτησε να δουλεύει και σίγουρα βελτίωσε τόσο τις συγγραφικές του ικανότητες, ώστε λίγα χρόνια αργότερα να γίνει ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και animators της εταιρείας, δημιουργώντας αγαπημένες ταινίες όπως Edward Scissorhands (Ο Ψαλιδοχέρης), The Nightmare Before Christmas (Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων), και Alice in Wonderland (Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων).

Andy Warhol

warhol-rejection

Το 1956 ο Andy Warhol δώρισε ένα από τα έργα του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά ακόμα κι έτσι το απέρριψαν. Βέβαια, αργότερα η τύχη του γνωστού καλλιτέχνη «γύρισε», αφού έγινε τόσο διάσημος που απέκτησε και το δικό του μουσείο στο Pittsburgh, ενώ το μουσείο που τον απέρριψε τότε, σήμερα εκθέτει 168 αυθεντικά έργα του. Μάλλον ο καιρός φέρνει γυρίσματα…

U2

u2-rejection

Όταν οι U2 έκαναν το ντεμπούτο τους το 1979, η RSO Records δεν φάνηκε να εντυπωσιάστηκε αρκετά ώστε να κυκλοφορήσει το πρώτο δίσκο τους. Μετά από κάποιους μήνες όμως, υπέγραψαν με την Island Records και κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους 11 O’Clock Tick Tock. Το συγκρότημα που απέρριψε αρχικά η RSO Records, έφτασε να πουλήσει στη συνέχεια 150 εκατομμύρια δίσκους, να κερδίσει  22 Grammy -τα περισσότερα που έχει κερδίσει ποτέ μπάντα- και να πραγματοποιήσει την πιο επιτυχημένη περιοδεία στον κόσμο.

Sylvia Plath

plath-rejection

Μπορεί σε αυτό το γράμμα να μην υπήρχε συνολική απόρριψη, αλλά το γνωστό περιοδικό New Yorker ζήτησε να «κοπεί» το πρώτο μισό του Amnesiac για να το δημοσιεύσει. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η βραβευμένη με Pulitzer ποιήτρια, Sylvia Plath, είχε δεχθεί ως απάντηση κάτι διαφορετικό από «ναι» για το έργο της.

Gertrude Stein

stein-rejection

Αυτό ίσως να είναι το πιο ειρωνικό γράμμα απόρριψης που στάλθηκε ποτέ σε κάποιον μετέπειτα επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Arthur C. Fifield όχι μόνο απέρριψε το χειρόγραφο της Gertrude Stein The Making of Americans χωρίς να το διαβάσει ολόκληρο, αλλά έκανε και πλάκα με αυτό. Που να φανταζόταν ότι κορόιδευε μία από τις μετέπειτα διασημότερες αμερικανίδες συγγραφείς, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη συγγραφική κατεύθυνση του Ernest Hemingway.

Jim Lee

jimlee-rejection

Σήμερα ο Jim Lee είναι ένας από τους εκδότες της DC Comics και ένα από τα διασημότερα πρόσωπα στο χώρο των comics. Σε αυτό το γράμμα όμως, η Marvel είχε θεωρήσει ότι ο Lee μπορεί να τους ξαναστείλει όταν θα «έχει μάθει να σχεδιάζει χέρια». Το βιβλίο του Lee The Uncanny XMen είναι, σύμφωνα με τον θεσμό των Guinness, το καλύτερο σε πωλήσεις βιβλίο comic που υπήρξε ποτέ.

Edgar Rice Burroughs

burroughs-rejection

Το βιβλίο του Edgar Burroughs Tarzan of the Apes (Ο Ταρζάν των Πιθήκων) έχει μεταφερθεί τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και σε άλλα μέσα. Μπορεί η ιστορία του Ταρζάν σήμερα να είναι σε όλους γνωστή, το 1912 όμως απορρίφθηκε από ένα περιοδικό. Ευτυχώς ένα άλλος εκδότης δέχθηκε το έργο του Burroughs τον ίδιο χρόνο και έτσι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, μετρώντας σήμερα πάνω από 100 χρόνια επιτυχίας.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.