Ο ιδανικός εχθρός

Published On 22 October 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Είναι δύσκολο να κρυφτεί ο ενθουσιασμός τηλεπαρουσιαστών, αστυνομικών “ρεπόρτερ” της κακιάς ώρας και πάσης φύσεως σχολιαστών για την υπόθεση της μικρής Μαρίας. Η Χρυσή Αυγή είχε “ξεφουσκώσει” και χρειαζόταν επειγόντως ένας νέος εχθρός για τους τηλεθεατές. Οι Ρομά ήταν ό,τι έπρεπε.

Πρόκειται για τον ιδανικό εχθρό. Δεν είναι μόνο ότι έχουν σκούρο χρώμα δέρματος, ότι ντύνονται, μιλούν και φέρονται “παράξενα”. Είναι ότι μένουν πιστοί στις παραδόσεις τους και δεν έχουν καμία πρόθεση να αφομοιωθούν θυσιάζοντας την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό. Οι Αλβανοί, για παράδειγμα, σταμάτησαν να “πουλάνε” ως εχθρός, διότι από κάποιο σημείο και έπειτα η ρατσιστική προπαγάνδα περί δήθεν αιμοσταγών δολοφόνων και επικίνδυνων ληστών δεν έβρισκε κανένα αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι μετανάστες από την Αλβανία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δούλεψαν σκληρά και με τα χρόνια ενσωματώθηκαν κοινωνικά και πολιτισμικά στην ελληνική κοινωνία. Πολλοί άλλοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης – σύμφωνα με έρευνα του Αλβανικού Κέντρου Ανταγωνιστικότητας και Διεθνούς Εμπορίου, το 18% με 22% των Αλβανών μεταναστών (περίπου 180.000 άτομα) έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Οι Ρομά όμως ούτε θέλουν “να ζήσουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι”, ούτε έχουν κάποια άλλη πατρίδα για “να μας αδειάσουν τη γωνιά”. Γι’ αυτό τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης πάντα φρόντιζαν να ταΐζουν τον αγανακτισμένο, βαθιά ρατσιστή Έλληνα με παραμύθια άλλων αγανακτισμένων, βαθιά ρατσιστών Ελλήνων από περιοχές όπου διαμένουν Ρομά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.