Το απίστευτο θράσος του Γιάννη Στουρνάρα
“Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται”, τόλμησε να δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην εκπομπή “Ανατροπή”. Για τον υπουργό Οικονομικών, φαίνεται ότι ζούμε σε μια χώρα με δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπου ο καθένας πληρώνει όσα του αναλογούν.
Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα βασίστηκε στην εξής λογική: η Ελλάδα, λέει, ήταν η τελευταία χώρα του ΟΟΣΑ που δεν είχε φόρο ακινήτων. Επειδή, δηλαδή, μέχρι τώρα η φορολογία για τα ακίνητα δεν είχε ενιαία μορφή, αλλά ερχόταν σε ένα σωρό διαφορετικά “ραβασάκια” της Εφορίας και όχι μόνο (ΦΑΠ, ΤΑΠ, “χαράτσι” στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κλπ.), το σύστημα ήταν άδικο – και γίνεται δίκαιο τώρα, με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Προφανώς, το να συγκεντρώνονται όλες οι υποχρεώσεις σε έναν φόρο είναι προτιμότερο για πρακτικούς λόγους. Αλλά δεν καθιστά τη φορολογία λιγότερο εξαντλητική: σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), οι φόροι για τα ακίνητα εκτινάχθηκαν από τα 576 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 2,78 δισεκατομμύρια φέτος, για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2014, σε επίπεδα άνω των 3,9 δις ευρώ.
Άναυδους μας άφησε και η λογική πίσω από τη μη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών. Οι αξίες δεν μεταβάλλονται, είπε ο υπουργός, επειδή τότε θα οδηγούμασταν σε μείωση των φόρων π.χ. στα βόρεια προάστια, και αύξηση σε περιοχές όπως το Κερατσίνι ή η Δραπετσώνα. Τί γίνεται όμως με τα πολλά περισσότερα παραδείγματα περιοχών όπως η Κυψέλη, όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι διπλάσιες και τριπλάσιες των πραγματικών; Επιπλέον, επιτρέπεται το υπουργείο να αγνοεί ότι ο νόμος ορίζει υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ανά διετία;
* Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 3pointmagazine.gr.