Ουκρανία: Η ευρωπαϊκή διαφοροποίηση

Published On 3 April 2014 | By Κάσσανδρος | Κάσσανδρος

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έβγαλε ένα βαρυσήμαντο λόγο στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, που σκοπό είχε να επισημάνει τόσο κινδύνους από τον Ρωσικό επεκτατισμό, όσο και την ανάγκη συστράτευσης ΗΠΑ και Ευρώπης ώστε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος.

Όλοι οι παρόντες Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ανώτατοι γραφειοκράτες που τους συνόδευαν, κοινοτικοί και εθνικοί, τον άκουσαν με τη δέουσα σοβαρότητα. Όταν τελείωσε ο λόγος τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης με εξ άρχουσα την Γερμανία έκαναν αυτό που κάνουν πάντα καλλίτερα. Αποτίμησαν τις οικονομικές συνέπειες, σε αυτή την περίπτωση της αντίθεσης με την Ρωσία.

Η γερμανική βιομηχανία, που κατά δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σύσσωμη πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αντέδρασε κάπως διαφορετικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens κ.Joe Kaeser επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Πούτιν στη ντάτσα του στη Μόσχα και του επισήμανε ότι μόνο τα δυο τελευταία χρόνια η Siemens έχει επενδύσει 1,1 δις δολάρια στη Ρωσία και προτίθεται να συνεχίσει δυναμικά επενδύοντας. Οι πτήσεις της Lufthansa προς την Μόσχα είναι γεμάτες από ανώτατα στελέχη των γερμανικών εταιριών και όχι μόνο, που πηγαίνουν για να διαβεβαιώσουν τους Ρώσους ότι οι εμπορικές τους σχέσεις θα παραμείνουν αδιατάρακτες.

ukraineeuro2

Ταυτόχρονα η Ε.Ε. “συμβούλευσε” τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Yutsenyuk να ετεροχρονίσει την υπογραφή του οικονομικού και άλλων πρωτοκόλλων της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας ΕΕ ώστε να μην υπάρξουν “αρνητικές συνέπειες” στην ανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας υπόγραψε λοιπόν μόνο το 2% της Συνθήκης γιατί εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος, έτσι απόφυγε και τις κακοτοπιές που αφορούν ” τον συντονισμό και την ένταξη της Εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής Ασφαλείας με αυτές της Ε.Ε.”,  πράγμα που ίσως έφερνε τον κ. Πούτιν πιο κοντά στο Κίεβο.

Ο λόγος της μη υπογραφής των οικονομικών πρωτοκόλλων είναι απλός. Τα προϊόντα της Ουκρανικής Βιομηχανίας απορροφώνται στην Ρωσική αγορά και είναι ακατάλληλα για τη Δύση ή μη επιθυμητά. Αν η Ουκρανία συνδεθεί οικονομικά με την ΕΕ οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις εισαγωγές και η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει άμεσα και οριστικά. Αυτό θα έχει σαν μια από τις συνέπειες να γεμίσει η Βόρεια Ευρώπη Ουκρανούς οικονομικούς πρόσφυγες. Οι ολιγάρχες της Ουκρανίας το έχουν καταλάβει μαζί με τους Γερμανούς ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τους Ρώσους για αυτό η Γερμανία τους προσεγγίζει με πολλούς τρόπους. Μετά την επίσκεψη Στάινμαγερ – Ταρούτα, ο εκλεκτός της Γερμανίας κ. Κλίτσκο αποσύρθηκε από υποψήφιος Πρόεδρος της Χώρας υπέρ του ολιγάρχη “Βασιλιά της Σοκολάτας” κ. Ποροσένκο, ο οποίος έχει καλές σχέσεις και με τους Ρώσους.

Η παρουσία των ολιγαρχών στην μέλλουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι η μόνη ελπίδα για τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι οι ολιγάρχες με ρεαλισμό θα εκμεταλλευθούν τις σχέσεις που έχουν με τη Ρωσία για να ηρεμήσουν και να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών, που είναι η κυρία πηγή πλούτου τους. Ταυτόχρονα η Γερμανία σε αγαστή συνεργασία μαζί τους θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές της σχέσεις και με την Ουκρανία και με την Ρωσία, αποφεύγοντας έτσι τη συνεργασία με ακραία στοιχεία που ανασύρουν και παλιές δικές της μνήμες.

Όσο για τον υπόλοιπο ουκρανικό λαό, θα πρέπει να αποδεχθεί τη λιτότητα μαζί με τη νίκη της Δημοκρατίας. Τότε θα υπογράψει και το υπόλοιπο 98% της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ε.Ε..

Κάσσανδρος

* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Γράφει με ψευδώνυμο γιατί δεν επιθυμεί καμία προσωπική προβολή αλλά μόνο αυτή των ιδεών του. «Το Κάσσανδρος», λέει, «μας το κολλήσατε εσείς, οι φίλοι μας όταν προβλέπαμε διάφορα όπως τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που τότε δεν τα πιστεύατε. Τα λίγα που χρειάζεται να ξέρετε για μένα προσωπικά», συνεχίζει, «είναι ότι έχω σπουδάσει στην Αγγλία και στη Γαλλία, έχω δουλέψει και διδάξει ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές δραστηριότητες, έχω διοικήσει, μου έχει απονεμηθεί διδακτορικό (δεν ξέρω γιατί) και έχω αποφοιτήσει επίσης από το Πολυτεχνείο Περάματος, που ήταν μεγάλο σχολείο.»