Baildsa: «Η παράδοση είναι ένα απίθανο πηγάδι έμπνευσης»

Published On 7 November 2014 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου, oι BAiLdSa μιλούν στον Βάτραχο για το πώς δένει το χαρμάνι της παράδοσης με το σύγχρονο ήχο, για το φασισμό και το ρόλο της μουσικής.

Με επίσημη πατρίδα τους τα Βαλκάνια και φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Θεσσαλονικείς BAiLdSA επέστρεψαν με νέο δίσκο, το δεύτερο κατά σειρά, με όνομα «zVaRnA»! Αν με όσα βλέπεις γύρω σου καθημερινά, θες να αναφωνήσεις «μπούχτσα, μπαΐλντσα, αγανάκτσα», δεν έχεις παρά να πατήσεις το play στο νέο τους δίσκο, τον οποίο θα βρεις δωρεάν στο site τους, και να χορέψεις στους ρυθμούς τους  – μέχρι να έρθουν και στη δική σου πόλη για να τους δεις από κοντά και να συνεχίσεις εκεί μέχρι τελικής πτώσης.

Με βάση πάντα τη βαλκανική μουσική, στο νέο τους δίσκο προσθέτουν γερές δόσεις indie, alternative rock, ska-punk, reggae και άλλων μουσικών στοιχείων από ολόκληρο τον κόσμο, τολμώντας εξίσου στον ξενόγλωσσο και τον ελληνικό στίχο. Ένα στοιχείο που σίγουρα εκπλήσσει στη νέα τους δουλειά είναι πώς τα έγχορδα παίρνουν τη θέση και τη φωνή του πνευστών, και πώς τα κρουστά και ο ηλεκτρισμός μπαίνουν με τον πιο σκληρό τρόπο στα πιο παραδοσιακά λημέρια. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου και του πρώτου επίσημου video clip για αυτόν, στο τραγούδι «Σκρόπιο» (Skropio), οι BAiLdSA μιλούν στο Βάτραχο για το πώς έφτασαν ως εδώ και τι τους περιμένει στη συνέχεια.

Ξεκινώντας το 2013 να δουλεύουν τη νέα τους κυκλοφορία, με τη βοήθεια του παραγωγού Νικόδημου Τριαρίδη, αντλώντας υλικό από ιδέες που έπαιζαν ήδη στα live τους αλλά και πιο φρέσκα κομμάτια, κατέληξαν το 2014 με την καινούργια τους δουλειά, με την οποία έρχονται να πάρουν «ζβάρνα» ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους. Το δίσκο αυτό μπορείτε να τον βρείτε διαδικτυακά, ενώ σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να τον απολαμβάνετε και στη φυσική του μορφή. Παρόλα αυτά, δε θα τον βρείτε σε δισκοπωλεία, όπως μας ενημέρωσαν οι ίδιοι: «Όπως τον πρώτο, έτσι και το δεύτερο δίσκο μπορεί κανείς να τον βρει στις συναυλίες μας ή έπειτα από παραγγελία. Έτσι μπορεί να τον αποκτήσει πιο ρομαντικά!». Η δωρεάν διάθεση του δίσκου στο Διαδίκτυο είναι μάλλον ένα φυσικό επακόλουθο των όσων πιστεύουν για τη μουσική εν γένει: «Η μουσική πρέπει να διατίθεται δωρεάν, αυτή είναι η άποψή μας. Το μέλημά μας είναι να κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς μεσάζοντες. Όποιος θέλει να αγοράσει το CD, θα πληρώσει μόνο μια τιμή κόστους, ώστε να τυπωθεί».

Baildsa2

Στο πρώτο άκουσμα της μουσικής των BAiLdSA, η πολύτιμη παρουσία της παράδοσης κατακλύζει τον ήχο και το αίσθημά τους. Στο συγκεκριμένο δίσκο, η παράδοση δεν τους άγγιξε μόνο μουσικά, αλλά έφτασε μέχρι και τα πιο τεχνικά κομμάτια της ολοκλήρωσης του δίσκου, αφού ακολουθήθηκε ένας πιο παλιομοδίτικος τρόπος παραγωγής, όπως τον χαρακτηρίζουν: «Η παράδοση σε αυτό το δίσκο έχει διπλή σημασία. Ο δίσκος αυτός, με επιθυμία του παραγωγού μας, έγινε πιο αναλογικός με μια περισσότερο “old school” αισθητική και live ηχογραφήσεις. Όσον αφορά στη μουσική παράδοση, και ιδιαίτερα τη βαλκανική θα λέγαμε, αυτή είναι το χαρμάνι, από το οποίο αντλούμε έμπνευση και φτιάχνουμε μουσικές που παντρεύονται με πιο μοντέρνα στοιχεία, όπως είναι η indie rock και η reggae. Η παράδοση είναι πραγματικά ένα απίθανο πηγάδι έμπνευσης».

Το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, θα βρεθούν στο Κλειστό Γήπεδο Σπόρτινγκ χάρη στην Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης. Για τους ίδιους, οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τη μουσική και την ύπαρξή τους: «Από τη γέννησή τους οι BAiLdSA τάχθηκαν ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Όλη τους η ύπαρξη και η αρχική ιδέα συμβαδίζει με αυτόν τον αγώνα. Η μουσική μας από μόνη της έχει μια ενωτική διάθεση, συνδυάζοντας διάφορα μουσικά στοιχεία, και ο στίχος μας είναι πολιτικοποιημένος- και καμιά φορά σκληρός, θα λέγαμε. Πάντα στηρίζαμε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Έτσι, η εμφάνισή μας στην Αντιφασιστική Συναυλία με τους New Model Army και One Hour Before the Trip είναι φυσική συνέχεια για εμάς. Η σημασία αυτών των συναυλιών είναι πολύ μεγάλη. Η εποχή είναι δύσκολη από διάφορες απόψεις. Χρειάζεται ενημέρωση και συζήτηση. Πρέπει να μιλάμε, για να καταπολεμάμε κάθε μέρα κάθε έννοια ρατσισμού και φασισμού».

Ακούγοντας τη μουσική τους και παρακολουθώντας τις εμφανίσεις τους, μαθαίνουμε και καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα για τους ίδιους, τη δράση τους και τον τρόπο που στηρίζουν τέτοιου είδους αγώνες. Στο νέο δίσκο τους ακούμε να τραγουδούν ρυθμικά «Δώσε τρόπο στην οργή», για το οποίο οι ίδιοι λένε: «Είναι ένα λαϊκό στιχάκι, το οποίο εμείς κοινοποιήσαμε μέσω αυτής της καρικατούρας του “Balkan Ninja”. Ο καθένας πρέπει να βρει το δικό του τρόπο στην καθημερινότητά του για να βλέπει πέρα από το μικρό του σαλόνι. Χρειάζεται μια ενδοσκόπηση ώστε να δοθεί μια διέξοδος σε όλη αυτήν την οργή που συσσωρεύεται. Αυτό θα ήταν μια προσωπική επιτυχία για τον καθένα».

«Ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι πράγματα τα οποία φωλιάζουν συνεχώς μέσα μας. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία, στην οποία πολλά πράγματα είναι βασισμένα πάνω σε τέτοιες ιδέες. Η δική μας διέξοδος, σαν BAiLdSA, είναι η μουσική».

Για νέες εμφανίσεις και δωρεάν κατέβασμα του καινούργιου τους δίσκου «zVaRnA», μπορείτε να ενημερώνεστε πάντα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, αλλά και της σελίδας τους στο Facebook.

* Οι BAiLdSA είναι οι:

Θάνος Γκουντάνος: κιθάρα, φωνητικά
Γιάννης Γκουντάνος: drums

Γιάννης Βαμβακάς: ακορντεόν, φωνητικά
Δημήτρης Χαβλίδης: τρομπέτα, φωνητικά
Γιάννης Ιωαννίδης: μπάσο
Πασχάλης Καρβουνάρης: τρομπέτα
Κρίτων Κιούρτσης: ηχολήπτης

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.