Indiana Jones: «Ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο!»

Published On 17 October 2014 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Ο τάφος της Αμφίπολης μάς έχει εξάψει την φαντασία και μας έχει κατακλύσει με το μυστήριο του. Πλέον όλος ο πλανήτης, εκστασιασμένος από τις έως τώρα ανακαλύψεις, αναμένει με αγωνία την επόμενη αποκάλυψη. Ο Βάτραχος δεν θα μπορούσε να μην αναζητήσει την άποψη του πλέον ειδικού σε τέτοιου είδους θέματα.

Ο διακεκριμένος και διεθνούς φήμης αρχαιολόγος Dr. Herny Walton Jones, γνωστός και ως Indiana Jones ή Indy, αποφάσισε να παρέμβει και να καταθέσει και αυτός την γνώμη του για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης. Ο Δρ. Τζόουνς, γνωστός ανά την υφήλιο για τις ανακαλύψεις του, όπως τις πέτρες Sankara, την Κιβωτό της Διαθήκης, το Άγιο Δισκοπότηρο και το Κρυστάλλινο Κρανίο της Akator, σπάνια παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο. Οι απαντήσεις του πρόκειται να συγκλονίσουν το πανελλήνιο και όχι μόνο.

Ανταπόκριση από τον ρεπόρτερ του Βατράχου:

«16 Οκτωβρίου 2014, Πανεπιστήμιο Marshall στο Huntington στην Δυτική Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκομαι μέσα στο γραφείο του Δρ. Τζόουνς. Είναι ακατάστατο και σκονισμένο. Με περικυκλώνουν βιβλία και έγραφα. Η μυρωδιά του ξύλου, του σαπισμένου χαρτιού και της υγρασίας κυριεύει τον χώρο. Έξω από το παράθυρο βασιλεύει το φθινόπωρο. Περιμένω υπομονετικά καθισμένος στην μοναδική διαθέσιμη καρέκλα που μου υπέδειξε η γραμματέας, μπροστά από το γραφείο του. Οι ήχοι της σιωπής, το θρόισμα του αέρα στα γερασμένα κουφώματα του δωματίου, το τρίξιμο των ξύλινων πατωμάτων, όλα διακόπτονται άξαφνα από την είσοδο του στο γραφείο. Βγάζει το καπέλο του και με χαιρετά. Ζητά συγγνώμη για την καθυστέρησή του και κάθεται στο κατακλυσμένο από έγγραφα γραφείο του. Φορά μια ταλαιπωρημένη γραβάτα με ένα λευκό πουκάμισο, γιλέκο και ένα βαρύ καφέ μάλλινο σακάκι. Φορά τα στρογγυλά γυαλιά του και βγάζει από την τσάντα του ένα φάκελο. Τον ανοίγει μπροστά του και με κοιτά. Είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου».

IndyAmfipolis3

Ο Philosofrog στο γραφείο του Δρ. Τζόουνς

Είστε ικανοποιημένος με την ταχύτητα των ανασκαφών;

Όχι, καθόλου. Απορώ γιατί πάνε τόσο αργά. Δεν έχουν αντιμετωπίσει ούτε τεράστιες πέτρινες σφαίρες να τους κυνηγούν, ούτε ιθαγενείς, ούτε βελάκια να πετάγονται από τους τοίχους, ούτε καρφάκια στα πατώματα, ούτε φαντάσματα σταυροφόρων, πραγματικά απολύτως τίποτα. Μου είναι αδιανόητο να καταλάβω γιατί καθυστερούν τόσο πολύ. Θα έλεγα ότι πέρα από μεγαλείο του τάφου, είναι λίγο, πώς να το θέσω… είναι λίγο «φλώρικος».

Τι λέτε για τους αρχαιολόγους που υποστηρίζουν ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός;

Θεωρώ ότι γαλουχήθηκαν με ταινίες όπως το Μπεν Χουρ και το Σπάρτακος και σαν παιδιά διάβαζαν μόνο Αστερίξ. Είναι πορωμένοι ρωμαιολάτρεις και δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Γιατί πιστεύετε ότι έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να ανακαλυφθεί ο τάφος;

Όπως μου έχει συμβεί και εμένα στο παρελθόν, τέτοιες μεγάλες ανακαλύψεις τραβάνε την προσοχή από διάφορες ομάδες με διαφορετικές σκοπιμότητες. Πιστεύω ότι οι ανασκαφές διακοπήκαν λόγω της εμπλοκής αρχαιοκάπηλων ναζί.

Πως αξιολογείτε τις έως τώρα ανακαλύψεις;

Θεωρώ ότι κάθε μια από τις ανακαλύψεις αλλά και το σύνολο τους είναι μοναδικό και ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας. Είναι εκθαμβωτικής ομορφιάς και τεράστιας σημασίας. Τόσο μεγάλης που μπορεί να επιφέρει και αλλαγές στην ιστορία όπως έχει γραφτεί μέχρι τώρα. Προκαλούν δέος ακόμα και σε μένα που τα έχω δει όλα.

IndyAmfipolis

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ένοικος του τάφου;

Μετά και την τελευταία μου επίσκεψη στον τάφο έχω καταλήξει σε τρία πιθανά σενάρια . Σε όλα, υπάρχει ένα συμπέρασμα και αυτό είναι ότι ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο!

Συγγνώμη, είπατε «επίσκεψη»; Πότε επισκεφτήκατε τον τάφο;

Γατάκι, ποιος νομίζεις ότι έχει αφαιρέσει τις πέτρες από τα τοιχία; Σύρθηκα μέσα σιγά σιγά να δω τι κρύβεται. Έσκαβα μέρες με ένα μικρό φτυαράκι που είχα πάρει από τον κήπο μου και το είχα για να μεταφυτεύω μαργαρίτες . Τέλος πάντων. Ήταν βαρετά. Αφού πέρασα μερικούς τοίχους και δεν συνάντησα καμιά παγίδα, δεν με κυνήγησε και κανείς, μου στράβωσε και το φτυαράκι, ξενέρωσα και έφυγα. Στην όλη τη διαδικασία αυτή όμως έκανα επιστημονικές παρατηρήσεις και έτσι μπορώ να εκφέρω την εμπεριστατωμένη άποψη μου.

Εντυπωσιακό. Ποια είναι η εμπεριστατωμένη άποψη σας Δόκτωρ;

Το πρώτο σενάριο λέει ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέσα μεταφέρθηκε η λάρνακα με τα οστά του με άκρα μυστικότητα από την Αίγυπτο. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι στρατηγοί του για αυτόν, να τον επιστρέψουν στην πατρίδα του. Έγινε σε πρωτόγνωρες συνθήκες μυστικότητας για την εποχή με μοναδικό σκοπό την προστασία του τάφου. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ναι μεν ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ποτέ δεν μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά του. Παρέμειναν στον αρχικό του τάφο, όπου και αν βρίσκεται αυτός. Άρα ο τάφος στην Αμφίπολη είναι κενός. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι ότι ο τάφος περιέχει πολλά οστεοφυλάκια. Είναι οι έμπιστοι φίλοι και συμμαχητές του Αλεξάνδρου, από την εκστρατεία των οποίων τα οστά και επέστρεφαν πίσω στην πατρίδα για να ταφούν. Σε αυτό το πολυάνδριο επέστρεψαν ανάμεσα στους συμμαχητές του και τον ίδιο τον Αλέξανδρο. Θα παρέμεναν όλοι μαζί ενωμένοι και στον κάτω κόσμο.

Μην ξεχνάτε ότι μέσα από τις κακουχίες του πολύχρονου πολέμου, την παρατεταμένη ξενιτειά και τις αναρίθμητες δυσκολίες, αυτοί οι άνδρες είχαν αναπτύξει πρωτόγνωρους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ τους. Επίσης, όσο μεγάλη επιτυχία και αν είχαν στην εκστρατεία τους, το μετερίζι τους ήταν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι φίλοι του Αλέξανδρου θα αφήναν ποτέ το σώμα του σε μια ξένη χώρα. Αν κάνω λάθος και αυτό έχει συμβεί, τότε θα αναγκαστώ να ξεκινήσω την έρευνα ώστε να βρω εγώ τον τάφο του εφόσον όλοι άλλοι απέτυχαν.

Πιστεύετε ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί, πέρα από εσάς;

Το ότι δεν υπάρχουν παγίδες είναι μια αρνητική ένδειξη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τα κατάφεραν.

Όταν σκάψατε αυτό το λαγούμι στην επίσκεψη σας, μήπως τυχαία πέσατε πάνω σε δυο κεφάλια σφιγγών;

Άλλη ερώτηση παρακαλώ.

Σκοπεύετε να μιλήσετε με την κα. Περιστέρη;

Ναι. Θα της τηλεφωνήσω να την συγχαρώ. Έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη και της αξίζει η συμπαράσταση των συναδέλφων της και όχι η χολή τους. Το όνομά της θα μπει στον πάνθεων των αρχαιολόγων εκείνων που ανέσυραν στην επιφάνεια «ογκόλιθους» της παγκόσμιας ιστορίας… φυσικά, πιο κάτω από το δικό μου όνομα αλλά τέλος πάντων θα μπει στο πάνθεον.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Lara Croft. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Όπως προείπα, ο τάφος είναι «φλώρικος».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.