Khan Academy Greek: η επανάσταση στην εκπαίδευση είναι εδώ

Published On 5 November 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

“Μάθε τα πάντα δωρεάν!”. Με αυτό το σύνθημα η Khan Academy, ο οργανισμός που άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια εκπαίδευση, έρχεται και στην Ελλάδα.

Το 2004 ο Salman Khan άρχισε να βοηθάει την μικρή του ξαδέρφη, Nadia, με μαθήματα μέσω internet. Στην πορεία, κι άλλοι συγγενείς και φίλοι ζήτησαν τη βοήθειά του, κι έτσι το 2006 άνοιξε έναν λογαριασμό στο YouTube. Τα βίντεο-μαθήματα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ώσπου το 2009 ο Khan εγκατέλειψε τη δουλειά του ως αναλυτής hedge fund και αφοσιώθηκε πλήρως σε αυτά. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία μικρή επανάσταση στην παγκόσμια εκπαίδευση, η Khan Academy.

Τα βίντεο του Αμερικανού με ρίζες από το Μπαγκλαντές ξεχώρισαν γρήγορα από πολλά αντίστοιχα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα λόγω της μορφής τους. Ο Khan δεν κάνει διαλέξεις: σχεδιάζει τις βασικές έννοιες σε μία ταμπλέτα και τις επεξηγεί με απλούς όρους. Όπως λέει ο ίδιος, θέλει να δώσει την αίσθηση στον μαθητή ότι κάθεται δίπλα του και λύνει το πρόβλημα σκεπτόμενος δυνατά. Εξάλλου, η μορφή του μαθήματος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το παρακολουθεί να κάνει παύσεις, να επιστρέφει αν δεν κατάλαβε κάτι, με λίγα λόγια να μαθαίνει με το δικό του ρυθμό.

mathaino1

Η επιτυχία της πολύ απλής αλλά πρωτοποριακής αυτής ιδέας είναι τεράστια. Μέσα σε λίγα χρόνια, το κανάλι της Khan Academy στο YouTube απέκτησε πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές και ξεπέρασε τις 300.000.000 θεάσεις βίντεο. Με τη βοήθεια δωρητών – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Google και ο Bill Gates – τα μαθήματα αυξάνονται διαρκώς και πλέον προσφέρονται σε τομείς από τα μαθηματικά και τη φυσική μέχρι την ιστορία της τέχνης.

Τους τελευταίους μήνες, το σύστημα του Khan άρχισε να εφαρμόζεται πειραματικά σε σχολεία των ΗΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι μαθητές παρακολουθούν τα βίντεο, μαθαίνουν ο καθένας με το δικό του ρυθμό και ο δάσκαλος επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Μέσα από το site της Khan Academy προσφέρονται εργαλεία με τα οποία δάσκαλοι και μαθητές μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Τελικά, η τάξη δεν χωρίζεται πια σε “καλούς”, “μέτριους” και “κακούς”, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αριστεύει!

* Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο 3pointmagazine.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.