Marianna Seas: «Το σύστημα σε αναγκάζει να ασχοληθείς με τα πάντα εκτός από την ίδια τη μουσική»

Published On 30 May 2017 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Το τσαγανό και η αποφασιστικότητά της είναι χαρακτηριστικά που σπανίζουν πλέον- το ταλέντο και η θετική της ενέργεια επίσης. Η Marianna Seas ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει και είναι αποφασισμένη να φτάσει. Λίγες μέρες πριν το live της την Τετάρτη, 31 Μαΐου, στο Athenaum Κελάρι (Αδριανού 3,Θησείο), όπου θα παρουσιάσει το «The soul within» project, μιλάει για αυτό στο Βάτραχο και ξεδιπλώνει τα όνειρα και τις προσδοκίες της μέσα από τη μουσική – μιας και έξω από αυτή δύσκολα θα μπορούσε ακόμη και να ζήσει.

«Η ιδέα μέσα μου ξεκίνησε το 2014. Ήμουν σε φάση που είχα κουραστεί να κάνω πράγματα που δε με αντιπροσώπευαν. Δούλευα περισσότερο ως συντελεστής σε παραγωγές άλλων. Ποτέ δεν είχα καταφέρει να κάνω από θέλω εγώ. Όντας λοιπόν πολύ κουρασμένη και ιδιαίτερα φορτισμένη από δικές μου προσωπικές καταστάσεις, που είχαν φτάσει να με πνίξουν, ήθελα επιτέλους να τα καταγράψω και να φτιάξω τη δική μου μουσική, να δημιουργήσω μια ομάδα μουσικών με τους οποίους θα μπορέσω να προχωρήσω παρακάτω».

«Έτσι γεννήθηκε το “The soul within”», συνεχίζει, «στο οποίο ήθελα να συμπεριλάβω ρεπερτόριο με κομμάτια που ακούω την ώρα που ξυπνάω να φτιάξω τον καφέ μου, το βράδυ που χαλαρώνω – κομμάτια που λατρεύω, με ωραία ενέργεια. Ήθελα κομμάτια που έχουν πράγματα να πουν, κυρίως για την ίδια την ψυχή. Κομμάτια που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση και την εξέλιξη».

Έτσι η Marianna Seas, κατά κόσμον Μαριάννα Γερασιμίδου, ξεκίνησε να γράφει στίχους και μουσική για τη ψυχή, ή αλλιώς να γράφει στίχους για τον καλύτερό μας εαυτό και συνθέσεις με στοιχεία neo soul και R&B. Σε αυτό το project τη συνοδεύουν, όπως θα κάνουν και στο live της Τετάρτης, οι Δημήτρης Σκουράς (τύμπανα), Γιώργος Σωτηρόπουλος (μπάσο), Φώτης Δεληνικόλας (κιθάρα), Nicolas Wastor (πλήκτρα), Elena Fornaro (φωνητικά) και Σοφοκλής Παππάς (ηχολήπτης). Για τη μπάντα αυτή που σήμερα παρουσιάζεται σχεδόν οριστικοποιημένη, αναφέρει η ίδια: «Θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που νιώθουν χαρούμενοι δουλεύοντας μαζί μου. Θέλω να υπάρχει ελευθερία και όσοι είναι μέσα σε αυτό να περνούν καλά. Και μόλις αυτό σταματήσει να συμβαίνει, να αποχαιρετιόμαστε με αγάπη και να παίρνει ο καθένας το δρόμο του. Μόνο αγάπη αναζητώ, αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Αν δε σε θαυμάζω, δε μπορώ να δουλεύω μαζί σου. Κανείς δεν είναι πιο κάτω από κανέναν. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό κάποια στιγμή. Γι’ αυτό προσπαθώ να διατηρώ την αγάπη γύρω από αυτό το project και όποιος θέλει να είναι μέρος του, είναι ευπρόσδεκτος».

Σκρολάροντας λοιπόν στην προσωπική ιστοσελίδα της Μαριάννας, διαβάζω πως βρίσκεται πλέον σε μια φάση της ζωής της που ξέρει ακριβώς πού θέλει να πάει, κι έτσι πήρα το θάρρος να τη ρωτήσω ποιο είναι αυτό το μέρος και με ποιον τρόπο θα φτάσει εκεί. «Ο στόχος μου είναι η ισότητα, η δημιουργική έκφραση και ο αλληλοσεβασμός», απάντησε με μια ανάσα, επιβεβαιώνοντάς μου πως σίγουρα το είχε σκεφτεί πολύ καλά και για πολύ καιρό μέσα της.

«Ξέρεις πόσο επικίνδυνο είναι για έναν καλλιτέχνη να μην έχει βρει το στόχο του, ενώ αναλώνεται μέσα σε χίλια δυο άλλα πράγματα; Και ύστερα να νιώθει αποτυχημένος, ενώ δεν είναι δική του η αποτυχία. Γιατί τελικά το σύστημα σε αναγκάζει να ασχοληθείς με τα πάντα γύρω από τη μουσική, εκτός από την ίδια τη μουσική. Κι έτσι πολλά παιδιά απογοητεύονται και τα παρατάνε, ενώ δε θα’ πρεπε. Μ’ ακούτε;»

Κι ενώ έχω ακούσει 2-3 φορές το πρώτο της single «The Best In Me», το οποίο παρεμπιπτόντως δένει εξαιρετικά τις neo soul επιρροές της με τις καταβολές της από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, ψάχνω -μάταια- να βρω κι άλλα δικά της κομμάτια.

Αντ’ αυτού βρέθηκα στη σελίδα της καμπάνιας της στην πλατφόρμα του Indiegogo, μέσω της οποίας η Μαριάννα ζητά τη βοήθεια όλων μας για να ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις για τα τέσσερα κομμάτια του πρώτου EP της, καθώς και να καλύψει τα έξοδα προώθησής του: «Ήδη είναι έτοιμο το “The best in me”, άρα μιλάμε για άλλα τρία κομμάτια, για τα οποία υπάρχουν οι συνθέσεις και οι στίχοι, αλλά ψάχνω τον άνθρωπο που θα αναλάβει την παραγωγή. Τα χρήματα αυτά θα με βοηθήσουν και στην εύρεση του παραγωγού και σε κάποιες μετακινήσεις που θα ήθελα να κάνω, ώστε να προωθήσω το υλικό. Και εννοείται ότι για αυτό δε θα σταθεί καμία αποτυχημένη καμπάνια στο δρόμο μου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω».

Μέχρι να τελειώσει η καμπάνια της, για την οποία απομένει λιγότερο από ένας μήνας, αναζητήσαμε τους στόχους της για την πρώτη αυτή δουλειά, τα δικά της standards και «εκ των ων ουκ άνευ»: «Για μένα πάνω από όλα μετρά η ποιότητα. Επίσης, εφόσον αποφάσισα να έχω αποκλειστικά αγγλόφωνο στίχο και άλλαξα το όνομά μου σε Marianna Seas, είναι προφανές οτι δεν απευθύνομαι αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό. Εφόσον λοιπόν έχω αποφασίσει να ρίξω τα σύνορα, πρέπει η παραγωγή να είναι καλή, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Σίγουρα επίσης θέλω να εκφράσω όσα έχω μέσα μου. Επίσης αυτό το “Seas” που έχει το όνομά μου, θέλω να το ζωντανέψω φέρνοντας στοιχεία της παράδοσης και της χώρας μου στη δυτική παραγωγή που θέλω να κάνω. Κάποτε σκεφτόμουν να κρύψω την καταγωγή μου, αλλά αργότερα κατάλαβα οτι, αντιθέτως, πρέπει να το βάλω μπροστά. Πρέπει να θυμάσαι από πού έρχεσαι για να πας οπουδήποτε».

Λίγο πριν τελειώσουμε τη μπύρα μας στα εξωτικά Άνω Πατήσια, ρώτησα τη Μαριάννα με τι άλλο ασχολείται, τι κάνει δηλαδή όταν δεν ασχολείται με τη μουσική της.

«Κάνω τρεις δουλειές για να καταφέρω να κρατήσω ζωντανό αυτό που έχω μέσα στην καρδιά μου. Και ουσιαστικά δεν ξέρω αν το κρατάω εγώ ζωντανό ή εκείνο κρατάει εμένα. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, όταν πας κόντρα στα ακούσματα της χώρας σου, παίρνεις πολύ μεγάλο ρίσκο.»

Το τρομακτικό είναι ότι η απάντηση της Μαριάννας δε με εξέπληξε. Απλά κατέβασα την τελευταία μου γουλιά και κούνησα το κεφάλι.

Φτάνοντας στο live της Τετάρτης, 31 Μαΐου, στο Athenaum Κελάρι (Αδριανού 3, Θησείο), έναν χώρο-εγγύηση για όσα φιλοξενεί στη σκηνή του, μας έδωσε μια ιδέα από αυτά που θα ακούσουμε και θα δούμε: «Στο Athenaum Κελάρι θα ακούσουμε ένα πρόγραμμα με καθαρά R&B, soul και gospel χαρακτήρα, με πολλά θετικά μηνύματα και πολλή ενέργεια. Θέλουμε να κάνουμε ένα διαδραστικό live. Δε θέλω να είμαι πάνω στη σκηνή και να καταθέτω μόνο αυτό που νιώθω εγώ εκείνη τη στιγμή. Θέλω να καταφέρνω πάντα ως το τέλος του live να έχω προλάβει να καταθέσω αυτό που νιώθω και να έχω εισπράξει και το πώς το έχει λάβει το κοινό- και ύστερα να μπορώ αυτό το υλικό να το χρησιμοποιήσω, να γίνεται ένας νοητός ντόρος ενέργειας».

«Πρέπει τα live, και γενικότερα παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, να είναι διαδραστικά, γιατί ο κόσμος το έχει πάρα πολλή ανάγκη. Κι εγώ θέλω να έχω πραγματική επαφή με το κοινό. Να μη φοβάμαι να πω την ιστορία μου, να καταθέσω μια εμπειρία, ακόμα και να γίνω πολυλογού πάνω στη σκηνή. Είναι άκρως θεραπευτικό για μένα αυτό. Είναι αυτό που έχω ανάγκη.»

Για τις επόμενες live παρουσιάσεις του The soul within project, μεταξύ των οποίων και αυτή στον Ορφέα (Φωκίωνος Νέγρη 25) στις 9 Ιουνίου, μπορείτε να ενημερώνεστε από την προσωπική σελίδα της Marianna Seas στο Facebook.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.