MOAN: «Μα ποια εποχή δεν είναι για αλήτες και κακά παιδιά;»

Published On 25 September 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Τους ακούσαμε, μείναμε με το στόμα ανοιχτό, ανακαλύψαμε με χαρά ότι είναι Έλληνες και σπεύσαμε να μιλήσουμε μαζί τους με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους EP με τίτλο «Breaking Bad» και το πρώτο τους live για το φθινόπωρο στο six d.o.g.s.

Είναι οι MOAN και μέσα από την κουβέντα τους με το Βάτραχο αποδείχθηκε περίτρανα ότι πρόκειται για περιπτωσάρες – από όλες τις απόψεις.

Ο Αδριανός, η Μαρία-Όλγα και ο Σταύρος αποτελούν τους MOAN, μια από τις πιο φρέσκες και «αλήτικες» μπάντες της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής. Και αν κανείς αφελώς αναρωτηθεί, «μα καλά, είναι εποχή αυτή για αλήτες και κακά παιδιά;», εκείνοι απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη: «μα και ποια εποχή δεν είναι;».

MOAN1

Μιλώντας για τη συνάντησή τους και τη δημιουργία της μπάντας, οι τρεις τους αφηγούνται την πιο περίεργη και σύντομη ιστορία: «Οι τρεις μας μοιραζόμασταν από καιρό την κοινή ανάγκη να αποκτήσουμε ένα μονόκερο. Το 2012 όμως υπήρχε μόνο ένας διαθέσιμος στην αγορά, οπότε αποφασίσαμε να τον κρατήσουμε από κοινού για να απολαμβάνουμε όλοι μαζί τις χαρές του. Για πάντα». Έτσι κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια με το moto .moan loves you. και, ενώ με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι έχουν πλάσει στο μυαλό τους μια περσόνα, εκείνοι παραδέχονται πως δεν το είχαν σκεφτεί ποτέ έτσι, αλλά «ως γνήσιοι νάρκισσοι έχουμε μάλλον φροντίσει για το αντίθετο».

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο «Breaking Bad», το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα δικά τους κομμάτια – γεύση του τι έχουμε να περιμένουμε από αυτά τα ταλαντούχα παιδιά. «Η κυκλοφορία του EP είναι χαρά κι ανακούφιση για εμάς. Εδώ και πολύ καιρό νιώθαμε οτι είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά, αλλά ταυτόχρονα θέλαμε να είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα, οπότε περάσαμε μια μεγάλη περίοδο γράφοντας και σβήνοντας. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προμηνύει, ελπίζουμε όμως να αφορά την παγκόσμια pop σκηνή».

Όσον αφορά στην εντύπωση που έχουν οι ίδιοι από την ανταπόκριση του ελληνικού κοινού σε νέα εναλλακτικά σχήματα, νίβουν τα χέρια της και απαντούν πως: «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κρίνουμε, γιατί εμείς απευθυνόμαστε  σε ανθρώπους με έντονες ερωτικές επιθυμίες – άλυτα υπαρξιακά ζητήματα – κεκαλυμμένα οιδιπόδεια, και ευτυχώς τέτοιοι υπάρχουν πολλοί».

Πατάμε το play λοιπόν στο νέο τους EP και αυτό ξεχειλίζει από ερωτισμό, λαγνεία, πάθος, αλητεία και όλα αυτά σε outlaw surf – που λένε για πλάκα ότι παίζουν – και μια εμφανή pop αισθητική. Με αφορμή αυτά τα χαρακτηριστικά του EP, ρωτήσαμε τους MOAN, αν υπάρχει άραγε μουσική ή τέχνη χωρίς πάθος – όποια μορφή κι αν έχει αυτό – αλλά με καταπληκτική τεχνική ωστόσο. «Η μουσική που μας αφορούσε πάντα προέκρινε το πάθος κι έβαζε την τεχνική σε δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει βέβαια ένας διαχωρισμός ανάμεσα στη δεξιοτεχνία ως αυτοσκοπό και στην απαραίτητη τεχνική που πρέπει να έχει κανείς για να ενσαρκώσει τις ιδέες του. Πάντως ο συνδυασμός ελλιπούς τεχνικής και περίσσιου πάθους έχει λειτουργήσει για εμάς μια χαρά ως τώρα».

MOAN2

Το τρίο με την τόλμη, το πάθος και την κινηματογραφικότητά του – στοιχείο που αποδίδουν στα χρυσά χέρια του φωτογράφου τους Φώτη, τον οποίο και λατρεύουν – θα βρίσκεται στις 2 Οκτωβρίου στη σκηνή του six d.o.g.s, παρέα με τους SmackingLips, οι οποίοι θα καλωσορίσουν το κοινό εκείνο το βράδυ της Παρασκευής. «Θα παρουσιάσουμε τα κομμάτια του πρώτου μας EP, αλλά πιθανότατα και του δεύτερου και του τρίτου καταπώς φαίνεται. Τους SmackingLips τους ακούσαμε πρόσφατα και μας θύμισαν τους Dead Weather, και γι’ αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε μαζί».

Όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει ή να αποκτήσει το πρώτο EP των ΜΟΑΝ (και πολύ καλά θα κάνει), μπορεί να το αναζητήσει σε Youtube, Spotify και Soundcloud, ενώ μπορεί να το κατεβάσει επίσης μέσω Bandcamp, iTunes και Amazon. Στο χώρο του live θα υπάρχουν επίσης περιορισμένα αντίτυπα της χειροποίητης φυσικής μορφής του EP, τα οποία έφτιαξαν «με πολύ κόπο και ζάχαρη»!

* Φωτογραφίες: Photis Plegas G.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.