Nτροπή μας

Published On 15 May 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, η Ελλάδα αποδείχθηκε μακράν η πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης: 69% των Ελλήνων είναι λίγο ή πολύ αντισημίτες. Και μετά αναρωτιόμαστε πού βρέθηκαν τόσοι φασίστες.

«Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από ό,τι στη χώρα μας», πιστεύει το 60% των Ελλήνων. «Οι Εβραίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο σε αυτούς»: ναι, απαντούν περισσότεροι από ένας στους δύο. «Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους»: έτσι είναι, λέει το 42%. Λίγο λιγότεροι (38%) δεν διστάζουν να συμφωνήσουν ότι «οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων στον κόσμο».

Τα ποσοστά εκτοξεύονται στις απαντήσεις για τον υπερβολικό έλεγχο που (υποτίθεται ότι) ασκούν οι Εβραίοι στις διεθνείς επιχειρήσεις (85%), στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές (82%), στις παγκόσμιες υποθέσεις (74%), στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (69%) και στα διεθνή μέσα (68%).

Αυτό που σοκάρει, όμως, είναι ότι 11% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα «δεν είχε ακουστά» το Ολοκαύτωμα, ενώ το 26% δεν το αρνείται, αλλά θεωρεί πως ο αριθμός νεκρών που του έχει αποδοθεί είναι «αρκετά υπερβολικός».

Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών: το 47% των Ελλήνων πιστεύει πώς για τον αντισημιτισμό ευθύνεται ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι ίδιοι οι Εβραίοι.

Ίσως όμως τα νούμερα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Χρόνια πριν “ανακαλύψουμε” τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, στα κανάλια μιλούσαν για τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» (μία από τις μεγαλύτερες πλαστογραφίες στην ιστορία) και πουλούσαν βιβλία αρνητές του Ολοκαυτώματος, όπως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης. Δεν ακούγαμε όμως αντισημιτικά παραληρήματα μόνο από γραφικές φιγούρες του περιθωρίου. Άγγιζε το 7% το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, που δήλωνε, μεταξύ άλλων: «τρία πράγματα δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι είμαι: ομοφυλόφιλος, κομμουνιστής και Εβραίος». Και τί να πει κανείς για τον Μίκη Θεοδωράκη, που έφτασε να δηλώσει ότι οι «οι Εβραίοι βρίσκονται στη ρίζα του κακού».

Τί να πρωτοαναφέρουμε, άλλωστε, για τους “σεβάσμιους” ιεράρχες μας. Ο Πειραιώς Σεραφείμ κηρύσσει ότι «οι Εβραίοι, μαζί με τους σατανιστές (γνωστοί και ως εωσφοροσιωνιστές), προσπαθούν να ομογενοποιήσουν την ανθρωπότητα και να επιβάλουν την πανθρησκεία του σκότους», μιλάει για «σιωνιστικό τέρας με γαμψά νύχια» και για την «ελληνική εβραϊκή κοινότητα [που] στα πλαίσια του παγκόσμιου Ιουδαϊσμού έχει σκοπό την δημιουργία της Νέας Εποχής». Αλλά κι ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος φροντίζει να υποδαυλίζει το μίσος υπενθυμίζοντας την παλαιότερη και πιο επίμονη λαϊκή αντισημιτική δοξασία: «οι Εβραίοι τιμωρούνται γιατί σκότωσαν τον Χριστό». Το λέει αυτό χωρίς να ντρέπεται, στην πόλη που έχασε πάνω από 50.000 ανθρώπους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτούς ακούμε, αυτούς ψηφίζουμε, αυτούς πιστεύουμε και σεβόμαστε. Αυτοί είμαστε, χρόνια τώρα. πολύ πριν την εκρηκτική άνοδο της επιρροής της Χρυσής Αυγής. Και μετά αναρωτιόμαστε πού βρέθηκαν τόσοι φασίστες. Ντροπή μας.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).