Pelina: «Κοιτάζω πίσω μόνο για να δω πόσο μπροστά προχώρησα»

Published On 16 July 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Ζέστες πιάσανε, τον ύπνο μας τον χάσαμε ούτως ή άλλως, οπότε who’s up για μια «Φρουτοσαλάτα»;

Για κάθε ενδιαφερόμενο, καταφθάνει από τη Θεσσαλονίκη η πιο δροσερή «Φρουτοσαλάτα» για φέτος το καλοκαίρι. Εμείς, όπου ακούμε για beats και φρέσκους ήχους, πατάμε play και ανοίγουμε κουβέντα.

Κάπως έτσι έγινε και με το κορίτσι με τη δροσερή φωνή που ακούει στο όνομα Pelina, η οποία ξεκίνησε με τη συνταγή και τα συστατικά της «εκ των ων ουκ άνευ»: «Τα βασικά συστατικά της φρουτοσαλάτας μου είναι οι φίλοι μου τα φρούτα – αυτό που λέμε “μεγάλο φρούτο ο τάδε”, και φυσικά το χρησιμοποιώ με χιουμοριστική διάθεση όταν το λέω. Έτσι τα συστατικά μου είναι όλοι οι παραγωγοί, DJs, MCs που έβαλαν τη γεύση τους στη σαλάτα μου- δηλαδή ο Μικρός Κλέφτης, ο Fleck, ο Kid Stretch, ο 12ος Πίθηκος, οι Airsellers, ο Long3, ο Dj Inko, ο Pedrums, ο Toksicc και φυσικά ο Krase (Dope Beat Studios). Το “συστατικό” που χωρίς αυτό δεν θα έφτανε σε κανενός τα αυτιά η φρουτοσαλάτα, είναι ο Krase από το Dope Beat Studios, που με στήριξε σε όλες τις φάσεις αυτού του δίσκου, με πίεσε εκεί που χρειάστηκε και με ανέχτηκε εκεί που δε θα έπρεπε. Εξάλλου είναι κάτι που μαγειρέψαμε μαζί, εγώ με τις ιδέες μου και αυτός με τις γνώσεις του».

Pelina3

«Όσον αφορά στον τίτλο», συμπληρώνει, «αυτός επιλέχτηκε για πολλούς άλλους λόγους πέρα από τα “φρούτα”. Ο δίσκος αυτός είναι ένα mix διάφορων ειδών μουσικής, εξ ου και το “σαλάτα”, και είναι κάτι που θεωρώ φρέσκο και καλοκαιρινό σαν ήχο. Επίσης το βλέπω και σαν μια δόση βιταμινών και τόνωσης  κυρίως για την ψυχή (μου)».

Η «Φρουτοσαλάτα» έκανε δρόμο πέντε χρόνων μέχρι να φτάσει στα ηχεία μας και για αυτό ευθύνεται η μακρόχρονη συλλογή μουσικών παραγωγών και ιδεών, η ανανέωση παλιότερων ηχογραφήσεων και η συμμετοχή σε tours (12ος Πίθηκος) και άλλα projects (Two Hands Was Never Enough), όπως εξήγησε η Pelina. «Λόγω υποχρεώσεων δικών μου και του Krase, ο οποίος τρέχει ολόκληρο στούντιο μόνος του, συμφωνήθηκε να μη βιαστούμε και να μην πιέσουμε τίποτα και όταν υπάρχει όρεξη να βρισκόμαστε για μαγειρέματα. Μπορεί όλο αυτό να μας έκανε να κινηθούμε αργά αλλά καταφέραμε να κάνουμε ένα δίσκο με ηχογραφημένη την διάθεση της στιγμής και έτσι κάθε κομμάτι να έχει το στίγμα  του».

Από τα πιο upbeat και δροσιστικά κομμάτια της «Φρουτοσαλάτας» είναι και το κομμάτι «Αυταπάτες», με αφορμή το οποίο η Pelina διαπιστώνει πως αυτές τις μέρες «από αυταπάτες άλλο τίποτα! Ο κόσμος ξέχασε να ζει, ξέχασε να νοιώθει, ξέχασε να κάνει το πιο απλό , το πρώτο πράγμα  που έμαθε μόλις γεννήθηκε: να αναπνέει και να είναι ελεύθερος. Το λέω και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι έχουμε πλάκα. Μόνοι μας πλέκουμε τα δεσμά μας. Κι εγώ άργησα να το καταλάβω αλλά όταν το πήρα είδηση άρχισα να ψάχνω λύσεις απόδρασης».

«Δεν είναι εύκολο να γκρεμίζεις έναν κόσμο όπου σου φυτέψανε ιδέες άλλων για δικές σου. Προσπαθώ να μην πέφτω σε λούπες της κοινωνίας και να αναγνωρίζω κάθε χαλασμένο πρότυπο που μου πλασάρανε όταν ήμουν μικρή.»

«Τα πρότυπα το μόνο που προκαλούν είναι βαθιές δεσμεύσεις που σε ευνουχίζουν χωρίς να το καταλαβαίνεις», συνεχίζει η Pelina. «Πες bye-bye στην ελευθερία αν νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος μέσα από το επαναστατικό προφίλ που χτίζεις τόσα χρόνια, ένα προφίλ βασισμένο σε εικόνες της κοινωνίας σου»

Μιλώντας περισσότερο για αυτές τις λύσεις απόδρασης, η Pelina ομολογεί τη δική της οπτική: «Αποφεύγω να δίνω σημασία σε ότι δεν μ’ αρέσει και  δε μου ταιριάζει και σε αυτό λειτουργώ καθαρά διαισθητικά.  Δεν με ενδιαφέρει η μόδα, ο κόσμος του φαίνεσθαι , οι κοινωνικές καταξιώσεις . Δεν με νοιάζει καμία ταμπέλα και κανένας τίτλος. Θα με χαρακτήριζα λάτρη του μηδέν. Τρέφω την ψυχή μου με το τραγούδι μου, με τους ανθρώπους που αγαπώ και με ωραία βιβλία. Προσπαθώ να ζω βάση στα δικά μου πιστεύω, να μαθαίνω από  πράξεις και να ταξιδεύω στους όμορφους και απλούς εξελικτικούς δρόμους της ζωής και της φύσης του ανθρώπου. Βέβαια», συμπληρώνει, «χορεύω στον χορό της επιβίωσης έτσι όπως είναι στημένος από το σύστημα (εργασία και χαρά) και το κάνω καθαρά για θέμα διαβίωσης, αλλά δε σταματάω να ονειρεύομαι και την ουτοπία μου».

«Όταν καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε το σήμερα και πως μπορούμε να χτίζουμε τον κόσμο με τα ουσιώδη όνειρά μας, τότε οι αυταπάτες δε θα τυφλώνουν κανέναν παρά μόνο αυτούς που τις σκορπάνε και αυτούς που θέλουν να τις βλέπουν».

Ο δίσκος κλείνει με ένα από τα πιο αγαπημένα της κομμάτια, με τίτλο «Ταξίδι ανά ψυχής», το οποίο μιλάει για ένα «εσωτερικό ταξίδι», όπως λέει η ίδια, «που δεν έχει τέλος, παρά μόνο στάσεις, και σε κάθε διαδρομή κερδίζεις τα εφόδια για να πας παρακάτω μέχρι να φτάσεις στον προορισμό, όποιον κι αν έχεις θέσει ως στόχο».

Όσον αφορά στο προσωπικό της ταξίδι θα το συνόψιζε στα εξής λόγια: «Tα τελευταία 3 χρόνια στο ταξίδι μου κατάφερα να αποστασιοποιηθώ από πράγματα που ήμουν εγκλωβισμένη, να ξεσκαρτάρω άτομα από το περιβάλλον μου και να κρατήσω ό,τι πραγματικά μου αρέσει και με γεμίζει. Έμαθα να λέω όχι κι ας χαλάνε κάποιες καρδιές που και που. Είμαι σίγουρα πιο κοντά στον προορισμό μου, με το ένα πόδι στον αέρα για το επόμενο βήμα. Ό,τι και να μας φέρει η ζωή εμείς το προκαλούμε με τις πράξεις μας για να πάμε παρακάτω, είτε αυτό είναι άσχημο είτε όμορφο. Αν δεν σεβόμαστε την ζωή, δε θα μας σεβαστεί ούτε αυτή. Μαθαίνω από ό,τι δεν κάνω σωστά και δεν μου επιτρέπω βουτιές στο παρελθόν. Ο μόνος λόγος για να κοιτάξω πίσω είναι για να δω πόσο μπροστά προχώρησα».

Pelina1

Έχοντας μια χρόνια συνεργασία και φιλία με καλλιτέχνες και κοινό της ελληνικής hip hop σκηνής, η Pelina μίλησε για αυτήν την κοινότητα και τη δυναμική της, αναγνωρίζοντας πως το hip hop «έχει μια γοητευτική αλητεία από όπου και να το δεις. Έλκει τα ανήσυχα πνεύματα και μετατρέπει αυτούς που θέλουν να εκφραστούν σε σύγχρονους ποιητές. Θέλει skills όμως. Όχι πόζες. Τόσα χρόνια με τα lives  βλέπω μια κοινότητα από νέα παιδιά με δίψα να εκφραστούν μέσα από καλλιτέχνες που διψάνε να εκφραστούν. Κάποιοι αγγίζουν κάποιους με τα λεγόμενά τους, άλλοι όχι. Όπως και να έχει, το hip hop σε ξυπνάει αν έχεις την τάση να ξυπνήσεις και πιστεύω πως η κοινότητά του είναι η πιο σκεπτόμενη. Αυτοί που επιλέγουν να ακούσουν αυτό το είδος μουσικής είναι όσοι θέλουν να ακούσουν κάτι που να τους κάνει να σκεφτούν και το παραπάνω. Γι’ αυτό και μετράει τόσο ο στίχος. Η ελευθερία έκφρασης που σου παρέχει η μουσική – είτε λέγεται jazz  είτε rock είτε reggae – είναι που μετράει, και το hip hop στην ελευθερία αυτή έχει σίγουρα τα πρωτεία».

Τη «Φρουτοσαλάτα» μπορείτε να τη σερβιριστείτε στο Youtube, ενώ σύντομα αναμένεται να ανέβει link για free download στο Facebook και στο Soundcloud.

Επίσης, αν αναζητήσετε την Pelina το φετινό καλοκαίρι, ίσως την πετύχετε τυχαία με ένα μικρόφωνο στο χέρι να τζαμάρει απλά για το γούστο της. Παρόλα αυτά από Σεπτέμβρη ετοιμάζει πολλές «φρουτένιες» εμφανίσεις, οπότε μείνετε συντονισμένοι στην προσωπική της σελίδα και μακριά από κάθε τύπου αυταπάτες!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.