Stiko: «Η παραγωγή του “Seeding” ήταν απολαυστική και σχεδόν σκοτεινή διαδικασία»

Published On 18 April 2017 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Σήμερα ο Stiko, ταλαντούχος dj και πολυμήχανος παραγωγός της νέας γενιάς, κυρίως γνωστός μέσω του project Stiko & Wag, κυκλοφορεί την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Seeding» και μιλάει γι’ αυτήν στο Βάτραχο – και ενώ ήταν Μεγάλο Σάββατο βράδυ, κατέστησαν αμφότεροι σαφές οτι προτιμούσαν να μιλήσουν για μουσική, παρά να γιορτάσουν τις θρησκευτικές εξελίξεις.

Πριν λίγους μήνες ο Stiko μάς έδωσε μια πρώτη γεύση με την κυκλοφορία του πρώτου single «The Bud», στο οποίο σαμπλάρει τον υπέρτατο Maceo Parker, και πλέον είναι έτοιμος να μας παρουσιάσει ολοκληρωμένη την πρώτη του προσωπική κυκλοφορία. Προσπαθώντας να περιγράψει τα συναισθήματά του: «Πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο έχω νιώσει εδώ και χρόνια! Η δημιουργική διαδικασία από μόνη της γεμίζει τον άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν καταφέρνει να την συγκροτήσει και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μοιραστεί με τους υπόλοιπους».

Τα τελευταία 3 χρόνια πετυχαίνουμε το Stiko στο πλάι του Wag και οι δυο τους συνιστούν ένα από τα πιο δυναμικά back to back δίδυμα της σκηνής του beatmaking με hiphop, reggae και tribal καταβολές. Κάπου το 2014 λοιπόν ξεκίνησαν να συνυπάρχουν τόσο μουσικά όσο και σαν φίλοι και, παρά την απόφαση του πρώτου να συστήσει την πρώτη του προσωπική δουλειά, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απόσταση: «Όταν ξεκίνησα να σκαλίζω το Ableton [σ.σ. πρόγραμμα ηχογράφησης και επεξεργασίας μουσικής], δεν ήξερα τον Wag. Είχα ήδη αρκετές ιδέες σε πρώιμο στάδιο. Μετά μπήκε μπροστά το κοινό μας project και έδωσα εκεί τον χρόνο μου, οπότε, αφού τελειώσαμε το “NRGLS”, δεν άργησα να ξαναπιάσω τις παλιές μου ιδέες, αλλά και νέες, δουλεύοντας πλέον με περισσότερη γνώση από την διαδικασία του EP. Εκτός αυτού με τον Wag, ενώ έχουμε πολλά κοινά, μουσικά και μη, έχουμε προφανώς και κάποιες διαφορές στην αισθητική και τις επιρροές μας. Είναι λοιπόν απολαυστικό να δουλεύω μαζί του, αλλά εξίσου όμορφο και το ‘’solo’’ – γι’ αυτό και σκοπεύω να συνεχίσω και τα δύο! Νομίζω μάλιστα πως δεν υπήρξε ποτέ απόσταση, αφού στο διάστημα που δούλευα τον δίσκο μου, κάναμε παράλληλα αρκετή δουλειά και μαζί, τόσο σε dj sets και lives, όσο και προετοιμασία για την επόμενη κοινή μας μουσική που θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες».

Την Πέμπτη 20 Απριλίου, το «Seeding» γιορτάζει την κυκλοφορία του με φίλους, μεταξύ τους οι Lucien Dubazz, Kid Bamboo, mCurtis, SnK & SnaF, Kill Emil και Wag, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη και τη χαρά του Stiko να μοιράζεται με φίλους τη μουσική – και το οτιδήποτε, εδώ που τα λέμε. Στο δίσκο μάλιστα συμμετέχουν ακόμη και οι POH, BnC The Disco Vampire, TWINSANITY, Alida Soul Mama, Leonidas Dokos (The Dox), Δημήτρης Κουφουδάκης (Fer De Lance) και Junk33.

Όσον αφορά στον τίτλο, εγείρει αυθόρμητα το ερώτημα: τι είδους σπόρο έρχεται να ρίξει αυτός ο δίσκος και ποιά αναμένεται να είναι η σοδειά; «Ο δίσκος αυτός γράφτηκε χωρίς σκοπό. Δε λέω πως δεν έχω προσδοκίες, ειδικά φτάνοντας πλέον στην κυκλοφορία του, ούτε πως έκανα αφηρημένο beatmaking! Το “Seeding” όμως είναι οι ώρες με τον εαυτό μου τους τελευταίους 8-9 μήνες, οι σκέψεις μου και η διάθεση μου σε διάφορες καταστάσεις και περιόδους της ζωής μου, αποτυπωμένες σε 14 κομμάτια. Ακούγεται λίγο μελό ή και γλυκανάλατο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν απολαυστικό και σχεδόν σκοτεινό σαν διαδικασία! Έτσι λοιπόν το μόνο που μπορώ να περιμένω είναι να μάθω από τα λάθη μου και να συνεχίσω να γράφω τις μουσικές που εμπνέομαι ακόμα καλύτερα- και όπου με βγάλει!».

Με αφορμή τη σύμπτωση του release party με το καθιερωμένο πλέον 4.20 Protest Fest – του αντίστοιχα εμπνευσμένου Four Twenty break bar (Αιόλου 57, Αθήνα) – ο Stiko δεν αποφεύγει να σχολιάσει την οργάνωση και δραστηριότητα αντίστοιχων κινητοποιήσεων και τον αντίκτυπο τους στις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα: «Είμαι 100% υπέρ της νομιμοποίησης, ειδικά όταν μιλάμε για ιατρική χρήση. Αξίζει ένα μπράβο σε αυτούς που αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια σ’ αυτό το σκοπό και πιστεύω πως προσπαθούν πραγματικά. Σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα το επίπεδο ουσιαστικής και σε βάθος πληροφόρησης που θα έπρεπε, και αρκετά νέα παιδιά αντιμετωπίζουν τόσο τις οργανώσεις όσο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σαν ευκαιρίες για γλέντι, όμως πιστεύω πως είναι πλέον αρκετοί και εκείνοι που στηρίζουν τη νομιμοποίηση πολύ πιο συνειδητά και δραστήρια, και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι! Σε τελική ανάλυση μιλάμε για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής μας και, από τη στιγμή που δεν βλάπτει κανείς τους υπολοίπους, θα έπρεπε να μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει».

Ο νέος δίσκος λοιπόν είναι από σήμερα διαθέσιμος στο Bandcamp για free download, απόφαση του Stiko σχετικά με την οποία σχολιάζει: «Το free download είναι επιλογή του δημιουργού και μπορεί να προκύπτει ή και να αποσκοπεί σε διάφορα και αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα. Κάποιος το κάνει για λόγους ηθικούς, άλλος για λόγους προώθησης. Mε την πτώση των δισκογραφικών και την άνοδο του “πειρατικού” στο internet, είναι πλέον πολλοί οι καλλιτέχνες που κερδίζουν μόνο από lives και το merch τους και αυτό νομίζω πως ακούγεται πολύ πιο ελκυστικό, για εμένα τουλάχιστον, σαν προοπτική οικονομικής εξασφάλισης σε σχέση με το να “πουλάς” τη μουσική σου.».

Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν, πέσαμε πάνω στο Mash 4 the Mass, ένα compilation του Stiko με mash-ups που εμπλουτίζουν τα dj sets του, το οποίο από ό,τι φαίνεται δε θα έχει vol. 2, μιας και το sampling του έχει τραβήξει όλο το ενδιαφέρον πλέον. Θέλοντας ωστόσο να τον μάθουμε καλύτερα, βουτάμε στη διαδικασία με την οποία προσεγγίζει κάθε κομμάτι και το κάνει δικό του: «Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ακούω μουσικές σχεδόν κάθε μέρα, πότε για να διαλέξω κομμάτια για dj sets και πότε για προσωπική ευχαρίστηση. Όταν ακούσω ένα δείγμα που με τραβάει κάνω ένα pause σε οτιδήποτε άλλο και ανοίγω το Ableton. Όλα τα άλλα έρχονται πριν προλάβεις να τα σκεφτείς. Πολύ σπάνια θα προσπαθήσω σκόπιμα να γράψω ένα κομμάτι σε κάποιο ύφος. Οι σκέψεις συνήθως την ώρα που “γράφω” είναι τόσο θολές που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αφήσουν κάποιο συναίσθημα. Αυτό ίσως φανεί με κάποιον τρόπο στο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι αυτό δε γίνεται συνειδητά».

Λίγο πριν ευχαριστήσω το Stiko για αυτήν την τόσο προσωπική και ευχάριστηση συζήτηση – παρά την απόσταση, καμιά φορά το «γλυκό δένει» – δεν κρατήθηκα και τον ρώτησα τι γίνεται τελοσπάντων με την dj κουλτούρα σήμερα. Μπορεί ο καθένας να δηλώνει άφοβα dj τελικά; «Προφανώς και μπορεί, εδώ μπορεί να γίνει πολιτικός! Πέρα από την πλάκα, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος έχει κολλήσει τόσο μ’ αυτό το θέμα. Ο καθένας γίνεται ό,τι θέλει, αρκεί να το μελετήσει. Και αν έχει ταλέντο μπορεί να γίνει και καλός. Ξέρω, ο dj δεν χρειάζεται πτυχίο, όμως σίγουρα θέλει μελέτη και προπόνηση και homework και και και… Θεωρώ πως όσοι περαστικοί και να υπάρξουν στον χώρο, λόγω κρίσης (στην Ελλάδα) ή και λόγω ψώνιου ακόμα (παγκοσμίως), σαν σύνολο και ευρύτερη εικόνα, το djing αναπτύσσεται ραγδαία και επωφελείται πολύ από τις νέες τεχνολογίες (όπως και η μουσική παραγωγή). Προσωπικά απολαμβάνω 100% τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και της διαδικτυακής εποχής στα περισσότερα επίπεδα της μουσικής».

Την Πέμπτη λοιπόν ακούμε και τα 14 κομμάτια του «Seeding» με φίλους και λάτρεις της hiphop και reggae μουσικής στο Four Twenty (Αιόλου 57, Αθήνα). Στις 26 Μαΐου ο δίσκος θα παρουσιαστεί αντίστοιχα και στο Βαζάκι στα Χανιά με τον mCurtis και τον Kid Bamboo, ενώ ο αεικίνητος Stiko μάς έκανε να περιμένουμε επίσης μια σειρά με πιο καλοκαιρινά κομμάτια που θα κυκλοφορούν από τον Ιούνιο ανά 15-20 μέρες μέσω Bandcamp.

Ο σπόρος ερρίφθη, απολαύστε τον.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.