The MOKA Band: «Θέλουμε ο ακροατής να φτιάχνει τη δική του ιστορία»

Published On 13 November 2014 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που περιμένουμε με ανυπομονησία την κυκλοφορία του δίσκου μιας πρωτοεμφανιζόμενης μπάντας. Ο λόγος για τους The MOKA Band, οι οποίοι, μετά από ένα χρόνο στο στούντιο Παράγκα, παρουσιάζουν περήφανα την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, σε παραγωγή του Νίκου Ξύδη, που θα κυκλοφορήσει από το αθηναϊκό δισκοπωλείο Imantas.

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση στο KooKoo Live Bar, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, μέλη των The MOKA Band (Γιώτα Δημητρακοπούλου, Νίκος Γιανναράς, Θοδωρής Υφαντής), ο Νίκος Ξύδης και ο Παναγιώτης Κωτσίδης συναντώνται με το Βάτραχο και, με χαλί το νέο δίσκο των Pink Floyd, μιλούν για το ταξίδι μέχρι σήμερα, όλα όσα σημαίνει αυτός ο δίσκος για τους ίδιους, την σύγχρονη ελληνική δισκογραφία αλλά και τη σχέση της πολιτικής με τον έρωτα.

Πορευόμενοι σε ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό της Μουσικής Ομάδας Καλλιτεχνείου Αχαρνών, από όπου ξεκίνησαν, οι The MOKA Band, κρατώντας τα αρχικά τους για λόγους συναισθηματικούς και πάνω απ’ όλα ιστορικούς, συστήνουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Album 1. Αν ίσως θα περίμενε κανείς έναν πιο συγκεκριμένο τίτλο, οι ίδιοι προλαβαίνουν να απαντήσουν συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο: «Επειδή είναι το πρώτο μας εγχείρημα, αποφασίσαμε να δώσουμε τον τίτλο αυτό, δίνοντας μια υπόσχεση ότι θα υπάρχει και 2. Βασικός παράγοντας είναι ότι δεν κυριαρχεί στο δίσκο ένα είδος μουσικής».

«Δεν θέλαμε να δώσουμε κάτι έτοιμο στον ακροατή, θέλουμε να φτιάξει τη δική του ιστορία».

Παίρνοντας μια πρώτη γεύση του δίσκου, η μουσική τους περνά από soul, blues, jazz, funk, heavy metal, rock, ambient, αλλά, όπως λένε και οι ίδιοι «δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Τα έχουμε προσεγγίσει όλα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μέσω αυτών πειραματιστήκαμε για να βγάλουμε ένα δικό μας ήχο. Μέχρι στιγμής όμως ο κοινός παρονομαστής των τραγουδιών είναι η ατμόσφαιρα». Ακόμα και αν έχουμε ακούσει τα δυο demo κομμάτια που κυκλοφόρησαν τον περασμένο χειμώνα, ετοιμαζόμαστε μάλλον για κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς μπορεί να τα βρούμε πλέον ακόμα και με αλλαγμένο τίτλο ή διαφορετική ενορχήστρωση!

Moka2

Καθώς η κουβέντα μας προχωρούσε, συνειδητοποίησα ότι άκουγα τρεις φωνές, τρεις ιδέες, αλλά ένα κοινό αίσθημα, ένα μείγμα ανυπομονησίας και θαυμασμού για όσα έρχονται, για τα αποτελέσματα του λεγόμενου «στοιχήματος» σε κάθε ενέργεια: «Το στοίχημα σε κάθε πρώτο δίσκο ενός καλλιτέχνη είναι να του αρέσει του ίδιου, να τον ακούει και να εκφράζει πάνω από όλα τον ίδιο. Επίσης μεγάλο στοίχημα ήταν να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι δικό μας, που να μη μοιάζει με κάτι άλλο».

«Θέλουμε ο κόσμος να ακούει το δίσκο και να λέει ότι αυτό είναι “ΜΟΚΑ”. Ακόμη μας ενδιέφερε να είναι ένας δίσκος προδιαγραφών εξωτερικού από άποψη παραγωγής».

Φυσικά το στοίχημα αυτό δε θα είχε κανένα νόημα χωρίς το Νίκο Ξύδη, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των The MOKA Band, δεν είναι απλά ένας παραγωγός, είναι πλέον οικογένεια, είναι “MOKA”. Μάλιστα, αυτή η σχέση εξελίχθηκε έτσι, ώστε θέλουν να τη συνεχίσουν για καιρό, και έτσι μας εκμυστηρεύτηκαν ότι κάτι μεγάλο θα ετοιμαστεί στο στούντιο Παράγκα προσεχώς.

Μιλώντας από την οπτική της παραγωγής παραδέχεται πως το συγκεκριμένο εγχείρημα του κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, «κυρίως γιατί ενώ έχει βάσεις πάνω στην ξένη μουσική, έχει το δικό του χαρακτήρα με ένα μαγικό τρόπο, τον οποίο δεν πρέπει να αναλύουμε πολύ, γιατί χάνει και την ουσία του. Το δικό μου στοίχημα λοιπόν ήταν να εμπλουτίσω μουσικά το υλικό τους, να αναδείξω τα δικά τους στοιχεία. Η δουλειά δεν είναι δική μου, δε θέλω ο κόσμος να πει ότι ο δίσκος είναι “Ξύδης”. Ο δίσκος είναι “ΜΟΚΑ”. Η διαδικασία ήταν φοβερά ενδιαφέρουσα. Είναι σπάνιο, έως μοναδικό μέχρι στιγμής, να βλέπεις μια πολυμελή μπάντα, στην οποία υπάρχουν πολλές γνώμες και μια ιεραρχία, χωρίς όμως να υπάρχει ένας αρχηγός. Έτσι λοιπόν, ακόμα και λειτουργικά, η διαδικασία κύλησε πολύ καλά. Όλα έγιναν με πολλή αγάπη, έμπνευση και συντροφικότητα».

Μέσα από τα μάτια ενός ειδικού, γίνονται άραγε στην Ελλάδα καλές παραγωγές; «Στην Ελλάδα γίνονται καλές παραγωγές, υπάρχουν και ταλαντούχοι καλλιτέχνες και ταλαντούχοι παραγωγοί. Συνήθως δεν υπάρχει το βήμα για να ακουστούν. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται από σπόντα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τόσες καλές παραγωγές όσες θα θέλαμε, οφείλεται τόσο στο φόβο των ίδιων των δημιουργών, οι οποίοι σκέφτονται “Έλα μωρέ, και ποιος θα το ακούσει;”, όσο και στο ρόλο των μέσων».

«Αν δεν έχεις πλάτες μεγάλων εμπόρων ή κάποιας παρασκηνιακής ελίτ, δύσκολα ξεφεύγεις από το χυλό».

Έτσι ψάχνεις ανθρώπους που είναι πραγματικά τρελαμένοι με αυτό που κάνουν, “μήπως και νοιαστεί ο ένας”, όπως λέει και ένας αγαπημένος μου καλλιτέχνης, ο B.D Foxmoor».

Ακούγοντας συνολικά το στίχο των The MOKA Band, θα έλεγε κανείς πως κάθε άλλο παρά πολιτικοποιημένος είναι. Ή μήπως όχι; «Η αλήθεια είναι δε γράψαμε καθαρά πολιτικοποιημένα κομμάτια, παρόλο που το σηκώνει η εποχή μας. Για μας έχει σημασία να γράψουμε ένα κομμάτι όπως μας βγαίνει, αλλιώς θα βάλουμε όρια που δε χρειάζονται. Από κει και πέρα είναι στο χέρι του καθενός το πώς θα αντιληφθεί ένα στίχο. Για παράδειγμα, για μένα υπάρχουν κάποια τραγούδια με αμυδρό πολιτικό στοιχείο μέσα στο δίσκο» εξήγησε ο Νίκος Γιανναράς, ενώ η Γιώτα Δημητρακοπούλου έριξε λίγο περισσότερο φως στη σκέψη αυτή λέγοντας πως «πολιτικό θεωρείται και ένα ερωτικό τραγούδι, από την άποψη ότι εκφράζει μια ιδέα, μια ηθική. Πολιτική είναι οποιαδήποτε έκφραση θέσης. Υπό αυτήν την έννοια, όλα μας τα τραγούδια είναι πολιτικά». Από την άλλη πλευρά, για το Θοδωρή Υφαντή, η ύπαρξη των The MOKA Band είναι από μόνη της μια πολιτική πράξη, το ότι βρέθηκαν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και κάνουν κάτι κοινό. Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο Νίκος Ξύδης, «ο Χατζιδάκις έλεγε ότι το πραγματικό έργο τέχνης είναι από μόνο του επαναστατικό».

Στη συζήτησή μας μπήκε και ο Παναγιώτης Κωτσίδης, ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Imantas, ο οποίος υπογράφει και εκδίδει το νέο δίσκο των The MOKA Band, ακόμα κι αν με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο θεωρείται μεγάλο ρίσκο: «Όταν έχω αποφασίσει ότι θα βγει κάτι μέσα από τον Imanta, δε με απασχολεί τι θα συμβεί αργότερα. Προσπαθώ πάντα να βασίζομαι στη δική μου αίσθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνω κάτι πέρα από εκεί που φτάνουν τα χέρια μου.

«Δε μπορούμε μια ζωή να κάνουμε πράγματα με εγγυήσεις. Χάνει την ομορφιά και η ίδια η ζωή έτσι».

Για τους The MOKA Band από την άλλη, η συνεργασία αυτή είναι άκρως τιμητική, ενώ ο Νίκος Ξύδης βρίσκει «από τη μεριά του ο Imantas δείχνει και τόλμη και αγάπη για τη μουσική. Σήμερα δυστυχώς δεν επενδύεται ούτε cent σε φυσικό προϊόν».

Μιλώντας λίγο ακόμα για την κυκλοφορία των δίσκων στην Ελλάδα, ο Παναγιώτης Κωτσίδης επιβεβαιώνει το πλέον πασίγνωστο, τον περιορισμένο δηλαδή αριθμό αγοραστών δίσκων σήμερα: «Αυτό είναι πολύ στενάχωρο, για μένα τουλάχιστον, έχοντας ζήσει και τις καλές εποχές της δισκογραφίας. Πιστεύω όμως ότι οι άνθρωποι της δισκογραφίας δεν πρέπει τόσο εύκολα να παραδοθούμε. Έστω και ένας αν νοιάζεται, αξίζει να προσπαθούμε».

MokaPoster

Περισσότερα θα ακούσετε από τους The MOKA Band, το Νίκο Ξύδη και τον Παναγιώτη Κωτσίδη την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στο KooKoo (Ιάκχου 17, Γκάζι), αφού θα προηγηθεί μια συνέντευξη τύπου για το πώς πέρασε ένας «ΜΟΚΑ» χρόνος. Στο live θα ακούσουμε τον καινούργιο δίσκο, ο οποίος θα πωλείται σε μια πολύ ιδιαίτερη – και μάλιστα χειροποίητη – deluxe έκδοση περιορισμένων κομματιών, και κάποια τραγούδια που έχουν προσεγγίσει με ένα δικό τους τρόπο.

Την ημέρα του live θα συμμετέχουν ο Βασίλης Τσακλίδης στα πλήκτρα, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο τσέλο, η Δανάη Μπέρη στις δεύτερες φωνές, η Γεωργία Μαυροειδοπούλου στη σκηνογραφία, η Λευκή Σταυροπούλου ως make up artist, και η Φωτογραφική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών στη φωτογραφία. Για τα γραφιστικά αλλά και όλες τις αφίσες που θα δείτε στους δρόμους της Αθήνας, υπεύθυνη είναι η Ηλέκτρα Παπαδάκη. Όπως είπαν και τα μέλη της μπάντας, «αν ο Νίκος Ξύδης μας έδωσε τον ήχο, η Ηλέκτρα Παπαδάκη μας έδωσε την εικόνα και γι’ αυτό την ευχαριστούμε πολύ».

Την Κυριακή επομένως ετοιμαζόμαστε για «νέο αίμα», μια νέα μουσική πρόταση – ελπίδα φωτός για την ελληνική μουσική πραγματικότητα, που θα κυκλοφορήσει και μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων τις επόμενες μέρες, και ακούει στο όνομα Album 1 των The MOKA Band!

* Οι The MOKA Band είναι οι:
Γιώτα Δημητρακοπούλου – φωνή
Νίκος Γιανναράς – κιθάρα/φωνή
Θοδωρής Υφαντής – μπάσο
Ταξιάρχης Κωστάκης – κιθάρα
Δημήτρης Σινάνης – τύμπανα
Ραφαήλ Μελετέας – σαξόφωνο/hammond
/φυσαρμόνικα/βιολί
Παναγιώτης Πανούσης – κιθάρα

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.