What the frog? Best of Ταμήλος

Published On 17 December 2013 | By Θέμος Ρίζος | What the Frog?

“Η ατμόσφαιρα από τα τζάκια είναι ρομαντική”, σχολίασε για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης ο Μιχάλης Ταμήλος. Είναι το τελευταίο μιας σειράς “διαμαντιών” που μας έχει χαρίσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μιχάλης Ταμήλος ήταν μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πριν περίπου έναν χρόνο. Το αστέρι του όμως έλαμψε στο πανελλήνιο, όταν η εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα” προέβαλε ένα βίντεο από την υποεπιτροπή υδατικών πόρων της Βουλής.

“Να καθίσουμε να κάνουμε επιστημονική ανάλυση;”

“Πάνω από μια φορά το μήνα δεν έχει νόημα να βρεθούμε. Θα πληρωνόμαστε μια φορά το μήνα και θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα;”, αναρωτήθηκε ο βουλευτής Τρικάλων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της υποεπιτροπής υδατικών πόρων. Ο Μιχάλης Ταμήλος είχε αγανακτήσει με την αυτή την κατάφωρη αδικία.

Εξάλλου, είναι πολύ κουραστικές οι πολύωρες συνεδριάσεις της υποεπιτροπής, που ασχολείται με το όχι-και-τόσο-ασήμαντο ζήτημα της κατάστασης των υδατικών πόρων της χώρας. Για τον Θεσσαλό πολιτικό οι αναλύσεις για περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι δουλειά των βουλευτών: “Δεν είναι εδώ πανεπιστήμιο να μάθουμε εμείς τι συμβαίνει στο περιβάλλον! Δεν θα καθίσω να μάθω! Όποιος ξέρει, ξέρει… Να καθίσουμε να κάνουμε επιστημονική ανάλυση;”, είπε ο κ. Ταμήλος. Πιθανότατα δεν γνώριζε ότι η συνεδρίαση μεταδιδόταν από το κανάλι της Βουλής – και σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πρωταγωνιστούσε σε βίντεο του “Ράδιο Αρβύλα”.

 Άδικες κατηγορίες

 Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση στην υποεπιτροπή υδατικών πόρων κίνησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Την επόμενη κιόλας ημέρα, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις.

Ήταν για άλλη μία φορά αποστομωτικός: “Αντί να μας κατηγορείτε που ψηφίσαμε τα μέτρα, μας κατηγορείτε που ξύνουμε τα αρχίδι@ μας”, είπε. Δηλαδή, αν δεν ψήφιζαν τα μέτρα, θα δικαιολογούνταν να τα ξύνουν;

“Γ@μώ την Παναχαϊκή μου!”

Πριν εκλεγεί βουλευτής, ο Μιχάλης Ταμήλος είχε διατελέσει δήμαρχος Τρικάλων για δύο τετραετίες (2002-2010). Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ηττήθηκε αλλά παρέμεινε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, θέση που διατήρησε και μετά την εκλογή του στη Βουλή.

Τον περασμένο Μάρτιο, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε για το θέμα της εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Ο κ. Ταμήλος είχε σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας, τις οποίες εξέφρασε για άλλη μία φορά κόσμια και ευγενικά: “Γ@μώ την Παναχαϊκή μου! Δηλαδή, θα μιλάτε μεταξύ σας εδώ μόνο τα κουμπαρούλια; Εμείς δεν θα μιλήσουμε εδώ πέρα;”.

“Δεν έχουμε κομμουνισμό για να παίρνουν όλοι ένα πιάτο φαγητό”

Στις αρχές Δεκεμβρίου ένα 13χρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Λίγες μέρες αργότερα, ο βουλευτής Τρικάλων κλήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη να σχολιάσει τους θανάτους από επικίνδυνες μεθόδους θέρμανσης. “Είναι άδικο ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία να τα ρίχνουμε στην κυβέρνηση […].Οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν σωστά για το γεγονός ότι το να ανάβεις μαγκάλια στο σπίτι σου είναι επικίνδυνο;”, αναρωτήθηκε ο κ. Ταμήλος.

Ακόμη πιο ριζοσπαστική ήταν η θέση του για το πρόβλημα της ανεργίας, για το οποίο υποστήριξε ότι δεν αποτελεί κυβερνητική ευθύνη. “Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος. Δεν έχουμε κομμουνισμό να βάλουμε υποχρεωτικά να δουλεύουν για να παίρνουν ένα πιάτο φαγητό”, υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι και τα βουνά δίπλα, είμαστε μία ρομαντική ατμόσφαιρα

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη έγινε και το πιο πρόσφατο “χτύπημα” του Μιχάλη Ταμήλου. Όταν ρωτήθηκε για την οδηγία των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος, που κάλεσαν σε περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών λόγω της αιθαλομίχλης, δικαιολόγησε τους πολίτες που θα την αγνοήσουν. Όπως υποστήριξε με “επιστημονικά” επιχειρήματα, ειδικά στην εκλογική του περιφέρεια η αιθαλομίχλη δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα: “Σε μας εδώ δεν υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση, είναι καθαρό το περιβάλλον, διότι ούτε φουγάρα από εργοστάσια έχουμε, ούτε πολλά αυτοκίνητα, είναι και τα βουνά δίπλα… εδώ τα τζάκια πιο πολύ μια ρομαντική ατμόσφαιρα δίνουν”.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).