«Αγαπημένοι» φοροφυγάδες

Published On 27 September 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Gerard Depardieu, Lauryn Hill, Dolce & Gabbana και τώρα οι U2: ιστορίες διασήμων που πιάστηκαν στην φάκα της εφορίας ή προσπάθησαν να αποφύγουν τη νόμιμη φορολόγηση με διάφορα τεχνάσματα – όλοι τους εμφανίζονται αμετανόητοι.

«Οι U2 είναι σε απόλυτη συμφωνία με την φιλοσοφία της κυβέρνησης μας» δήλωσε στο περιοδικό Observer ο Bono, εξηγώντας την απόφαση των μελών του συγκροτήματος να τοποθετήσουν την περιουσία τους σε off-shore εταιρείες στις νήσους των Ολλανδικών Αντίλλων. Όπως ήταν φυσικό, η δήλωσή του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και αρκετά επικριτικά σχόλια. Ωστόσο, ο Βοno δεν είναι η μόνη περίπτωση διάσημου που προτίμησε τους φορολογικούς παραδείσους. Κάποιοι μάλιστα έκρυψαν και λίγα εκατομμυριάκια από την εφορία πληρώνοντας το τίμημα.

Το thefrog.gr καταγράφει τις ιστορίες διασήμων που πιάστηκαν στην φάκα της εφορίας ή προσπάθησαν να αποφύγουν τη νόμιμη φορολόγηση με διάφορα τεχνάσματα – όλοι τους εμφανίζονται αμετανόητοι.

Gerard Depardieu

Ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός του γαλλικού- και όχι μόνο- κοινού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όταν το 2012 αποφάσισε να απαρνηθεί την γαλλική υπηκοότητά του, για να γλιτώσει έτσι την αύξησης της φορολογίας για τους πλούσιους, που είχε εξαγγείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Gérard-Depardieu-2

Η κίνηση αυτή εξόργισε μεγάλη μερίδα των Γάλλων. Ο ίδιος δήλωσε: «Φεύγω, γιατί θεωρώ πως η επιτυχία, το ταλέντο και καθετί το διαφορετικό θεωρούνται πρόσφορο έδαφος για επιβολή κυρώσεων». Τελικά, η Ρωσία ήταν αυτή που δέχτηκε να χορηγήσει υπηκοότητα στον Ντεπαρτιέ, τον οποίο όμως οι Γάλλοι δεν θέλουν πλέον να βλέπουν στα μάτια τους.

U2

Μπορεί ο Bono και οι U2 να έχουν δείξει πολλές φορές ότι έχουν ευαισθησίες όσον αφορά κοινωνικά και οικολογικά θέματα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν την ίδια ευαισθησία όσον αφορά στην φορολόγηση της περιουσίας τους. Συγκεκριμένα, τα μέλη του συγκροτήματος αποκάλυψαν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με την Ιρλανδική κυβέρνηση και έχουν βγάλει τα χρήματά τους σε εταιρείες στις Ολλανδικές Αντίλλες!

u2

Όπως ήταν φυσικό οι φαν τους -και δη οι συμπατριώτες τους που δοκιμάζονται και αυτοί από την κρίση- δεν χάρηκαν και πολύ με την είδηση, ενώ πολλοί επέκριναν την στάση του συγκροτήματος και τον τρόπο που δικαιολογήθηκαν. Βέβαια, ο Bono είχε ταχθεί και παλαιότερα υπέρ της χαμηλής φορολόγησης.

Dolce & Gabbana

Οι αγαπημένοι σχεδιαστές πολλών γυναικών και ανδρών μπορεί να κόβουν και να ράβουν αριστοτεχνικά, αλλά δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την Ιταλική εφορία, η οποία ανακάλυψε ότι είχαν αποκρύψει εισοδήματα ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δυο σχεδιαστές δεν δέχτηκαν την κατηγορία, ενώ ο Gabbana έγραψε στο twitter του: «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω ρούχα κι αυτό είναι όλο! Ας κάνουν κι ας λένε ό,τι θέλουν».

(FILES) Picture taken on June 23, 2007 shows Italian fashion designers Domenico Dolce (L) and Stefano Gabbana acknowledge the applause after presenting their Dolce & Gabbana 2008 spring/summer men's collection at Milan's fashion week. An Italian court on June 19, 2013 sentenced fashion house duo Dolce & Gabbana to one year and eight months in prison for tax evasion of around one billion euros ($1.33 billion), according to Italian media reports. AFP PHOTO/FILIPPO MONTEFORTE

Στην Ιταλία που πλήττεται βαθιά από την οικονομική κρίση προκλήθηκε σάλος, ενώ οι Dolce & Gabbana έχουν ακόμα μεγάλο δικαστικό αγώνα με την Ιταλική εφορία η οποία τους ζητά να καταβάλλουν πρόστιμο 343 εκατομμυρίων ευρώ.

Lauryn Hill

Πριν λίγους μήνες σάλο προκάλεσε και η καταδίκη για φοροδιαφυγή της βραβευμένης με 8 Grammy τραγουδίστριας των Fugees. Η Lauryn Hill δεν είχε καταβάλει όσο αναλογούσαν στην εφορία μεταξύ 2005-2007, παρά τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια που είχε κερδίσει από συναυλίες. Η εφορία όμως δεν άργησε να την τσακώσει και η Lauryn αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 750.000 δολαρίων και να εκτίσει ποινή 3 μηνών στη φυλακή.

laurynhill

Η ίδια φέρεται να δικαιολογήθηκε λέγοντας: «Είμαι παιδί δούλων που αναγκάστηκαν να ζήσουν σε ένα σύστημα που δεν είχαν διαλέξει. Ζω σε ένα οικονομικό σύστημα που δεν έχω διαλέξει. Πούλησα 50 εκατομμύρια δίσκους και τώρα είμαι εδώ, να πληρώνω χρέη στην εφορία. Αν αυτό δεν είναι δουλεία, τότε δεν ξέρω τι είναι.»  Παρόλα αυτά η όλη ιστορία δεν άρεσε και πολύ στο κοινό και είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καριέρα της.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.