Αυτή είναι η “διαφάνεια” της ΝΕΡΙΤ;

Published On 13 October 2013 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Με τροπολογία που κατατέθηκε -ως συνήθως- σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση παρατείνει τις συμβάσεις της μεταβατικής “ΔΤ” έως και δέκα μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες μονιμοποιήσεις “ημετέρων”. Ταυτόχρονα επιτρέπει εξωτερικές παραγωγές με απευθείας αναθέσεις και άγνωστα κριτήρια επιλογής. Αυτή είναι η “διαφάνεια” της ΝΕΡΙΤ;

“Χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης” είχε χαρακτηρίσει την ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνοντας στις 11 Ιουνίου την απόφαση για “λουκέτο” στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Περίπου ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε η μετάδοση του προγράμματος της “Δημόσιας Τηλεόρασης”, του μεταβατικού φορέα που στήθηκε στο πόδι για να συμμορφωθεί -φυσικά όχι καθ’ όλα- η κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στα τέλη Ιουλίου προκηρύχθηκαν οι πρώτες 589 θέσεις εργασίας στη “ΔΤ” (με δίμηνες συμβάσεις) και λίγες ημέρες αργότερα οι υπόλοιπες 1453.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε ότι η λίστα των επιτυχόντων στη “ΔΤ” έχει γίνει “λάστιχο”, με τα αποτελέσματα να “μαγειρεύονται” ώστε να απορρίπτονται χωρίς λόγο επιτυχόντες, τη στιγμή που προσλαμβάνονταν εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου σε ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση είχε απαντήσει ότι η μόνη οδηγία που έχει δοθεί από την κυβέρνηση για τις προσλήψεις είναι “η απαρέγκλιτη τήρηση της σειράς μοριοδότησης, η διασφάλιση της νομιμότητας και η διαφάνεια”.

Οι δύο μήνες πέρασαν και οι συμβάσεις πλησιάζουν στο τέλος τους. Και ενώ στις 21 Αυγούστου ο Παντελής Καψής διαβεβαίωνε ότι η ΝΕΡΙΤ θα συγκροτηθεί εντός του 2013, η κυβέρνηση έρχεται με μία τροπολογία να παρατείνει τις συμβάσεις της “ΔΤ” για άλλους δύο μήνες. Μάλιστα, προβλέπει ότι η παράταση για όσους προσλαμβάνονται μέχρι την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ μπορεί να φτάσει συνολικά τους δέκα μήνες.

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÅ×ÉÆÅÔÁÉ ÓÔÇÍ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ Ç ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÔÏÕ Í/Ó ÃÉÁ ÔÇ ÍÅÑÉÔ  (EUROKINISSI)

Με απλά λόγια, το “μεταβατικό” καθεστώς παρατείνεται επ’ αόριστον. “ΔΤ” και ΝΕΡΙΤ συνδέονται πλέον επισήμως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η πρώτη θα ήταν ένας μεταβατικός φορέας και η δεύτερη θα δημιουργούνταν εξ αρχής με πλήρως αξιοκρατικές διαδικασίες. Ουσιαστικά ανοίγει το νομικό “παράθυρο” ώστε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της “ΔΤ” να περάσουν στη ΝΕΡΙΤ, καθώς οι “δύο έως τέσσερις μήνες το πολύ” που θα διαρκούσε η μεταβατική φάση γίνονται δέκα. Αν ισχύουν οι καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ (που επιβεβαιώνονται και από άλλες πηγές), πρόκειται για πλήρως αδιαφανή διαδικασία μονιμοποίησης “ημετέρων”.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι “η ΝΕΡΙΤ -πέραν των συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου- μπορεί κατ’ εξαίρεση να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες ή ειδικούς επιστήμονες καθώς και με φυσικά πρόσωπα και με κοινοπραξίες προσώπων για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών”. Δηλαδή, πριν καν εκπέμψει σήμα η ΝΕΡΙΤ, παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται άτομα ή εταιρίες παραγωγής για εκπομπές χωρίς να προσδιορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησής τους. Η προσωρινή διοίκηση μιας εταιρίας που, προς το παρόν, υπάρχει μόνο στα χαρτιά, θα μπορεί να αναθέτει παραγωγές χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Και βέβαια, όλα αυτά εντάσσονται σε τροπολογία που κατατίθεται “νύχτα” και σε άσχετο νομοσχέδιο, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης.

Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι στην ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Ορισμένοι έφτασαν να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης για “λουκέτο” – είχαν πειστεί ότι ήταν ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η σπατάλη και η διαφθορά στη δημόσια τηλεόραση. Περίμεναν, ίσως, ότι η ΝΕΡΙΤ θα είναι πράγματι ένας ανεξάρτητος φορέας που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια. Τώρα όμως δικαιώνονται όσοι φώναζαν ότι πίσω από το προκάλυμμα της δήθεν νομιμότητας κρυβόταν άλλο ένα σχέδιο τακτοποίησης “δικών μας παιδιών”. Αυτή είναι η “διαφάνεια” της νέας δημόσιας τηλεόρασης;

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).