Νέα δημοσκόπηση: Ξανά πρώτη η ΝΔ, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Published On 23 October 2014 | By Βαγγέλης Γαροφάλλου | Βαγγέλης Γαροφάλλου - Master Frogo

Αμόκ έχουν προκαλέσει στους δημοσκόπους (και σε ορισμένους καιροσκόπους και ωροσκόπους) τα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως μετά από έρευνα σε ικανό δείγμα ψηφοφόρων και ψυχοφθόρων σχετικά με την πρόθεση ψήφου σε βουλευτικές εκλογές.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται μετά από αρκετό καιρό η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό μάλιστα που της εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, χωρίς να χρειάζεται πια το ΠΑΣΟΚ. Η άνοδος του κόμματος της άκρας κεντροδεξιάς οφείλεται, σύμφωνα με τα δεδομένα, κυρίως στην επιτυχία της ανασκαφής στον τύμβο της Αμφίπολης, που έχει αλλάξει τις ζωές των πολιτών, γεμίζοντας τους με εθνική υπερηφάνεια και άγχος να προλάβουν να φτιάξουν σουβλατζίδικα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Σημαντικός παράγοντας επίσης για την άνοδο της ΝΔ είναι, όπως όλα δείχνουν, η βαριά φορολογία. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν ότι δεν τους απασχολεί το πόσους φόρους θα πληρώνουν και πόσο μεγάλοι θα είναι αυτοί, αλλά τους ενδιαφέρει να έχουν απέναντί τους ένα όσο το δυνατόν πιο πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και να αντιμετωπίζουν όσο περισσότερη και φρικτή γραφειοκρατία γίνεται. Το στρατηγείο της ΝΔ, μέσω κύκλων του, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς, αλλά για ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να βγούμε από το μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε «κατάρα που επέβαλε στη χώρα η αριστερά».

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει το «Ποτάμι», μετά την εντυπωσιακή παρουσία του στο μεταγραφικό παζάρι. Η πιθανότητα να δουν τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Πέτρο Τατσόπουλο με την «πρωταγωνιστική» φανέλα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων που προσγειώνονται στο Ποτάμι μέσω ενός παραπόταμου που καταλήγει σε καταρράκτη και τους προσφέρει μία μοναδική βουτιά από ψηλά, η οποία θυμίζει μεγάλα ψυχαγωγικά πάρκα του εξωτερικού.

prwtiND2

Τρίτο μετά από καιρό το ΠΑΣΟΚ, που απολαμβάνει τα παράπλευρα οφέλη της νέας ανόδου της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο η έξοδος από το μνημόνιο όσο και η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών (είναι χαρακτηριστικό ότι οικογένεια στα Πατήσια κατάφερε να παραγγείλει πίτσα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια) έχουν δώσει φτερά στο σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου οι ιθύνοντες πλέον σκέφτονται να στραφούν ενάντια στη ΝΔ και να δοκιμάσουν να χωρίσουν ξανά τη χώρα σε πράσινους και γαλάζιους.

Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατρακύλησε στην τέταρτη θέση, αφού οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη χώρα και δεν γίνεται να κυβερνάει συνεχώς η αριστερά. Μικρή μερίδα των ψηφοφόρων παραμένει αμετακίνητη, ελπίζοντας το κόμμα της Κουμουνδούρου να γίνει τελικά νέο ΠΑΣΟΚ, όμως η άνοδος του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ αναμένεται να τους συμπαρασύρει και αυτούς. Στα αίτια της κατακόρυφης βουτιάς του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται και η καθημερινή προπαγάνδα υπέρ του από τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες.

Στην πέμπτη θέση φιγουράρουν μαζί ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, οι μεν ταμπουρωμένοι στον Περισσό και οι δε στη φυλακή, αρνούμενοι την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Ολική επαναφορά για το ΛΑΟΣ, που επιστρέφει σε ποσοστά που θα του επιτρέψουν να μπει ξανά στη Βουλή, ώστε να ψηφίσει άλλο ένα μνημόνιο και μετά να καταγγείλει αυτούς που πρόδωσαν την Ελλάδα.

Απώλειες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά τις καταγγελίες ότι είναι κατά βάθος αριστεροί και θα συνεργαστούν με τους κομμουνιστές, που προκάλεσαν την έκρηξη του Παύλου Κοντογιαννίδη. Από τότε ο δημοφιλής κωμικός περιπλανιέται σοκαρισμένος στους δρόμους της Αθήνας επαναλαμβάνοντας τις ατάκες από τη γκεστ εμφάνισή του στους «Απαράδεκτους».

Τέλος, φτερά στη «Δημιουργία ξανά» έχει δώσει η νίκη της Κηφισιάς επί του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς κυκλοφορούν με το χαμόγελο στα χείλη και το σύνθημα «η ομάδα είναι θηρίο ανήμερο, ψήφισε τώρα Τζήμερο» στο στόμα.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ο Βαγγέλης Γαροφάλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το 2008 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Πρωινά ξυπνήματα» (εκδ. Πολύτροπον) και το 2009 το μυθιστόρημα «Η βασίλισσα του βυθού» (εκδ. Νόβολι). Η νέα του συλλογή διηγημάτων, «Αγριάλιτι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύτροπον.