Τα αδικημένα διαμάντια του John Lennon (μέρος α’)

Published On 9 October 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Δεκάδες τραγούδια του της περιόδου των Beatles έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Πολλά άλλα δεν έτυχαν της αναγνώρισης που άξιζαν και παραμένουν σχετικά άγνωστα ακόμη και σήμερα. Το 3pointmagazine.gr διαλέγει με δυσκολία ορισμένα από τα αδικημένα διαμάντια του John Lennon.

Ιδρυτικό μέλος των Beatles, ο John Lennon έγραψε δεκάδες τραγούδια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες την δεκαετία του ’60 και παραμένουν δημοφιλή μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιος δεν έχει ακούσει, για παράδειγμα, το “A Hard Day’s Night” ή το “All You Need Is Love”;

Αναπόφευκτα, αρκετές από τις συνθέσεις του Lennon της περιόδου των Beatles αδικήθηκαν. Στους πρώτους δίσκους των “Σκαθαριών”, η Beatlemania πίεζε για εμπορικότητα – ο John ξέφυγε πολύ νωρίς από τα κλισέ της ποπ εκείνης της εποχής, όχι όμως και οι δισκογραφικές εταιρίες ή τα ραδιόφωνα. Οι Beatles, βέβαια, δεν άργησαν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και, τελικά, τον ίδιο τον ορισμό της ποπ (ιδίως από το album Revolver και έπειτα). Και πάλι, όμως, είτε για λόγους marketing, είτε επειδή απλώς ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους, πολλά κομμάτια του Lennon δεν έγιναν τα μεγάλα hits που θα έπρεπε να είναι.

Το 3pointmagazine.gr διαλέγει με δυσκολία δέκα τραγούδια ανάμεσα στα πολλά αδικημένα διαμάντια του John Lennon.

1.”I’m A Loser” – Beatles For Sale (1964)

Η Beatlemania βρίσκεται στο απόγειό της και ο Lennon γράφει για πρώτη φορά ειλικρινά για τον εαυτό του. Εκθέτει την βαθειά του ανασφάλεια και την απογοήτευσή του για το προσωπείο που αναγκάζεται να φορά (“Although I laugh and I act like a clown / behind this mask I am wearing a frown”).

Την εποχή που οι Beatles καταλαμβάνουν μέχρι και τις πέντε πρώτες θέσεις των charts ταυτόχρονα, η μουσική τους είναι συνυφασμένη με τον ξεσηκωτικό, εθιστικό ρυθμό και τα αφελή ερωτικά στιχάκια των hit singles που τους έφεραν στην κορυφή: “Please Please Me”, “She Loves You”, “From Me To You”. Το “I’m A Loser” μοιάζει παράταιρο. Συμπεριλαμβάνεται στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας των Beatles, A Hard Day’s Night, αλλά κόβεται στο μοντάζ. Λίγους μήνες αργότερα εμφανίζεται στο album Beatles For Sale αλλά όχι σε κάποιο single, ούτε καν ως B-side. Σήμερα θεωρείται κομβική στιγμή για τον Lennon, όχι μόνο για την πρωτοφανή για την εποχή στιχουργική ωριμότητα, αλλά και για τις πρώιμες ενδείξεις της επιρροής του Bob Dylan στη σύνθεση.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.