Η αλλαγή που ξεκινά από τις μικρές γωνιές της πόλης

Published On 8 January 2014 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Τη θέση των σκουπιδιών στις κυλιόμενες σκάλες της Κλαυθμώνος πήρε μία φωτεινή εικαστική εγκατάσταση. Τέτοιες μικρές παρεμβάσεις δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά κάνουν τη ζωή στην Αθήνα της ύφεσης λίγο πιο υποφερτή.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, το βράδυ της Παρασκευής, βγαίνω από την έξοδο του μετρό στην Κοραή και διασχίζω τη Σταδίου στο ύψος της Κλαυθμώνος. Αναπόφευκτα περνάω δίπλα από τις κυλιόμενες σκάλες στη γωνία Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου. Θεωρητικά είναι η έξοδος κινδύνου του υπόγειου πάρκινγκ, η οποία όμως ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κι έτσι είχε γίνει ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Τα σκουπίδια ήταν το λιγότερο – οι σκάλες είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε δημόσιο αποχωρητήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, καθώς διέσχιζα τη Σταδίου, ένα δυνατό φως από την πολύπαθη γωνία τράβηξε το βλέμμα μου. Όταν πλησίασα, είδα τις σκάλες κατάφωτες από λευκές λάμπες και “ντυμένες” με ένα αντανακλαστικό υλικό. Σε μία φωτεινή επιγραφή εναλλάσσονταν οι λέξεις “Decomposed Reality” (“αποσυντεθειμένη πραγματικότητα”). Κατέβηκα τα -πεντακάθαρα πλέον- σκαλιά για να φτάσω στις πόρτες, πάνω στις οποίες αμέτρητα μικρά κομμάτια από το ίδιο υλικό αντανακλούσαν το εκτυφλωτικό φως.

allages2

Η καλαισθησία και η καλλιτεχνική αξία της εικαστικής εγκατάστασης είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει τώρα η γωνία Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου είναι πολύ πιο όμορφη και φωτεινή από αυτήν που είχαμε συνηθίσει.

* Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 3pointmagazine.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.