«Οι νέοι πλέον επιλέγουν τα φθηνότερα βιβλία»

Published On 10 September 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog and the City

«Ποια είναι άραγε η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο στα χρόνια της κρίσης;». Με το ερώτημα αυτό να με ταλανίζει κατέφτασα στο 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο πρόσφατα «μεταμορφωμένο» Πεδίον του Άρεως.

Ο κόσμος –ευχάριστα- πολύς. «Περιμέναμε λιγότερους επισκέπτες», μου λέει, με χαμόγελο, μια πωλήτρια σε ένα πάγκο. Ένας μετανάστης σπρώχνει το ποδηλατάκι του παιδιού του ανάμεσα στους πάγκους και τα βιβλία, ένα κύριος έχει πιάσει ιστορική κουβέντα με τον πωλητή με αφορμή το βιβλίο που τον ενδιέφερε, ένα μικρό κορίτσι χαζεύει τα παιδικά βιβλία -είχε ήδη ψωνίσει. Ζευγάρια πιασμένα χέρι-χέρι, φοιτητές, ηλικιωμένοι, μικροί και μεγάλοι, ανάμεσα σε δεκάδες τίτλους βιβλίων -παλιούς και νέους- κυρίως όμως μικροί. Να που ο νεαρόκοσμος είναι περισσότερος. «Ποια είναι η σχέση τους με το βιβλίο άραγε;», αναρωτιέμαι, «και τι πιστεύουν: διαβάζουν οι Έλληνες ή όχι;».

«Οι Έλληνες είναι πολύ μορφωμένοι, αλλά λόγω των συγκυριών το έχουν ρίξει στα περιοδικά», Σοφία, 25 χρονών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοφία επισκέπτεται το Φεστιβάλ Βιβλίου, η ίδια άλλωστε λέει στο thefrog.gr ότι διαβάζει φανατικά, κυρίως ξένη λογοτεχνία και ιστορικά βιβλία. «Πιστεύω ότι ο Έλληνας διαβάζει. Άλλο που λόγω των συγκυριών το έχει ρίξει στα περιοδικά. Έχει πολλά στο μυαλό του και λέει ‘σιγά μην διαβάσω τώρα’». Από την άλλη, όμως, προσθέτει: «οι νέοι δεν διαβάζουν τόσο πολύ, γιατί τα βιβλία είναι παρά πολύ ακριβά».

FestVivliou2

«Τα βιβλία είναι πολύ ακριβά, δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε», Αριστέα, 20 χρονών

Η Αριστέα  μάς λέει ότι της αρέσει η κλασική λογοτεχνία και τα μυθιστορήματα, αλλά διαβάζει ό,τι μπορεί να δανειστεί από βιβλιοθήκες και φίλους της. Τα βιβλία είναι πολύ ακριβά και το φοιτητικό χαρτζιλίκι της δεν φτάνει. «Κάτι πρέπει να κάνουμε για να προωθήσουμε το διάβασμα. Να γίνουν περισσότερες βιβλιοθήκες, έτσι ώστε να χουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι, γιατί σήμερα με την οικονομική κρίση τα βιβλία είναι πολύ ακριβά, δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε», αναφέρει. Παράλληλα μας εκμυστηρεύεται ότι πολλοί νέοι πια γίνονται λαθραναγνώστες. «Πηγαίνουν στο βιβλιοπωλείο και διαβάζουν τις νέες εκδόσεις». Όσο για τον Έλληνα και την σχέση του με το βιβλίο, η Αριστέα είναι ξεκάθαρη: «πιστεύω ότι κάποιοι διαβάζουν. Το καλό θα ήταν να διάβαζαν όλοι».

FestVivliou3

«Ο κόσμος αγοράζει, κυρίως αυτά που πολυδιαφημίζονται», Γεωργία, πωλήτρια, 24 χρονών

Η Γεωργία είναι πωλήτρια σε εκδοτικό οίκο. Ανοίγουμε κουβέντα και μας εξηγεί ότι «ο Έλληνας δεν διαβάζει, δεν ψάχνει, έρχεται στοχευμένα να αγοράσει κυρίως βιβλία, όπως της Δημουλά ή άλλων, που διαφημίζονται και είναι πιο γνωστά».

 FestVivliou4

«Οι νέοι επιλέγουν φθηνότερα βιβλία»,  Δημήτρης, πωλητής, 40 χρονών

Ο Δημήτρης που είναι επίσης πωλητής σε έναν εκδοτικό οίκο έχει μεγαλύτερη εικόνα της κατάστασης. Εξηγεί στο thefrog.gr ότι «οι νέοι διαβάζουν περισσότερο, κυρίως αυτοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο και σπουδάζουν, και πολύ περισσότερο οι κοπέλες». Παρόλη την κατάσταση και την γενικότερη πτώση των τιμών, ο Δημήτρης είναι ειλικρινής και παραδέχεται ότι ο ίδιος δεν έχει ρίξει τις τιμές. Αλλά καταλήγει σε κάτι πολύ σημαντικό και αδιαμφισβήτητο- κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μότο για το φεστιβάλ: «όσο περισσότερο διαβάζει ο Έλληνας, τόσο το καλύτερο».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.