Ο άνθρωπος με το σημάδι
Ο άνθρωπος με το σημάδι, ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ που έδρασε στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτός που το όνομα του συνδέθηκε – όσο κανένα άλλο- με το οργανωμένο έγκλημα και τον γκανγκστερισμό: δεν είναι άλλος από τον Al Capone.
Η ζωή του Alfonso Al Capone από τις συμμορίες της Νέας Υόρκης, από τις οποίες ξεκίνησε στα 14 του χρόνια, έως και την σύλληψή του το 1931, τότε που μεσουρανούσε στο οργανωμένο έγκλημα του Σικάγο και η περιουσία του υπολογιζόταν σε 100.000.000 δολάρια, μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο.
Ο Βάτραχος θυμάται τις καλύτερες ταινίες για την ζωή, την δράση και την σύλληψη του περιβόητου κακοποιού.
Οι αδιάφθοροι (1987)
Πολυβραβευμένη και από τις καλύτερες ταινίες που αναφέρονται στον Al Capone και συγκεκριμένα στην προσπάθεια σύλληψής του. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αφηγείται την προσπάθεια ενός πράκτορα και των συνεργατών του να καταφέρουν να κλείσουν τον νούμερο ένα κακοποιό του Σικάγο στην φυλακή σε μια πόλη όπου οι «αδιάφθοροι» ήταν πραγματικά πολύ λίγοι.
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, δεν γινόταν και διαφορετικά με ένα καστ που περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Sean Connery, Kevin Costner, Andy Garcia και ο Robert De Niro. Μάλιστα, ο πρώτος κέρδισε και Όσκαρ για την ερμηνεία του.
Μπορεί να είναι γκανγκστερική ταινία με μπόλικη περιπέτεια και πιστολίδι, αλλά δεν στερείται καθόλου δράματος και νοήματος. Βέβαια οι σκηνές βίας είναι αρκετά σκληρές – έτσι ήταν τότε το Σικάγο, το οποίο μεταφέρει άψογα ο Brian De Palma, εστιάζοντας περισσότερο στους χαρακτήρες και τονίζοντας το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο της ταινίας.
Αλ Καπόνε (1959)
Η ταινία αφηγείται την ζωή του Al Capone από τους δρόμους της Νέας Υόρκης ως την κυριαρχία του στο οργανωμένο έγκλημα του Σικάγο. Ίσως από τα καλύτερα πορτραίτα της προσωπικότητας του διαβόητου κακοποιού, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Rod Steiger.
Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου (1967)
Η αναπαράσταση των γεγονότων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1929. Άνθρωποι του Capone σκοτώνουν 7 άτομα αντίπαλης συμμορίας. Η ταινία είναι πιστή στα πραγματικά γεγονότα αλλά αυτό το «ντοκιμαντερίστικο» στυλ ίσως λειτουργεί αρνητικά. Από εκεί και πέρα, ο σκηνοθέτης Roger Corman φτιάχνει μια από τις ωραιότερες δουλείες του, μια κλασική γκανγκστερική ταινία με αρκετή βία – τόση, που κατακρίθηκε από ορισμένους.
Ο σημαδεμένος (1932)
Η ταινία του Howard Hawks έθεσε τους κανόνες της καλής γκανγκστερικής ταινίας. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Σικάγο των αρχών του 1930. Ο Tony Camonte (Paul Muni) γνωστός και ως Scarface, από ένα «Χ» χαραγμένο στο πρόσωπό του, είναι ένας νεαρός Ιταλοαμερικανός gangster με υψηλές φιλοδοξίες. Μπορεί να μην γίνεται άμεση αναφορά, αλλά ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή είναι εμπνευσμένος από το μεγάλο γκάνγκστερ Al Capone που είχε μπει στην φυλακή για πρώτη φορά λίγα χρόνια νωρίτερα. Άλλωστε το σενάριο είναι μια διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Armitage Trail, στο οποίο έμμεσα παρουσίαζε την πορεία προς την κορυφή του Al Capone – ο οποίος άλλωστε είχε το ίδιο προσωνύμιο.
Οι εικόνες είναι ωμές και ρεαλιστικές με αποκορύφωμα την σκηνή του φινάλε, για αυτό και η ταινία κατηγορήθηκε για εξύμνηση της βίας σε μια περίοδο όχι και πολύ μακριά από το βρώμικο Σικάγο του Al Capone. Μιλάμε βέβαια για ταινία ασπρόμαυρη και εποχής, χωρίς καθόλου αίμα. όπου ο σκηνοθέτης στηρίζεται στο κλίμα φόβου που δημιουργείται από την κινηματογράφηση. Γρήγορος ρυθμός, πιστολίδια και αξιομνημόνευτοι κακοί χαρακτήρες. Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1983, το Scarface θα διασκευαστεί προς τιμή του Hawks από τον Di Palma με πρωταγωνιστή τον Al Pacino, σε μια ταινία που θα κερδίσει πολλά βραβεία.