Ο ρατσισμός στην μόδα

Published On 22 January 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Σάλος ξέσπασε με τη φωτογραφία του περιοδικού Garage, η οποία απεικόνιζε την σύντροφο του Abramovich, Dasha Zhukova, να κάθεται σε μια “καρέκλα” που σχημάτιζε μια έγχρωμη γυναίκα. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της μόδας κατηγορείται για ρατσισμό.

Από την Naomi Campbell ως την Jourdan Dunn, αρκετά top models έχουν κατά καιρούς διαμαρτυρηθεί για τον ρατσισμό που δέχονται τα έγχρωμα μοντέλα – σημειωτέον είναι πολύ λιγότερα από τα λευκά- αλλά και για ρατσιστικές συμπεριφορές στο λαμπερό κόσμο του στυλ.

Ο Βάτραχος θυμάται τρανταχτά παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορεί στον δυτικό κόσμο η φυλετική ανισότητα να αποτελεί παρελθόν, στον κόσμο της μόδας όμως ο δρόμος είναι μακρύς και τα περιστατικά πολλά και εξωφρενικά για να είναι απλά τυχαία.

Γίνε σκλάβος μου

bemyslave1

Ποικίλες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες ενός παιδιού που φαινόταν να υπηρετούσε μια λευκή κυρία κρατώντας την ομπρέλα της ή την τσάντα της. Η φωτογράφηση, που είχε δημοσιευτεί στο πακιστανικό περιοδικό Diva, είχε γίνει με σκοπό την προώθηση των ρούχων της σχεδιάστριας Αάμνα Ακίλ και είχε μάλιστα τον εξοργιστικό τίτλο: “Γίνε σκλάβος μου”. Το γεγονός προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, παρά τις προσπάθειες της σχεδιάστριας να πείσει ότι η φωτογράφηση είχε αντίθετο σκοπό – να καταγγείλει δηλαδή τις πλούσιες κυρίες που έχουν στην δούλεψή τους στα σπίτια τους μικρά παιδιά.

bemyslave2

Το ολλανδικό Vogue

Όταν η ολλανδική έκδοση του πιο γνωστού περιοδικού μόδας στον κόσμο, του Vogue, αποφάσισε αντί να χρησιμοποιήσει έγχρωμα μοντέλα να βάψει μαύρο το πρόσωπο λευκών γυναικών, τότε χρήστες του διαδικτύου, αναγνώστες, bloggers και κινήματα για τα δικαιώματα αντέδρασαν με οργή.

vogue2

Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς και παλιότερα το ολλανδικό περιοδικό Numero παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών η οποία, ενώ είχε τίτλο African Queen, είχε για πρωταγωνίστρια μια νεαρή λευκή γυναίκα βαμμένη ολόκληρη με μαύρο χρώμα.

Η πειραγμένη φωτογραφία της Sidibe

Όταν κυκλοφόρησε το εξώφυλλο του Elle με την ηθοποιό Gabourney Sidibe, οι κριτικές ήταν δεκάδες. Όχι για την ηθοποιό, αλλά για το ίδιο το περιοδικό το οποίο επέλεξε μεν να μην έχει στο εξώφυλλό του μοντέλο, αλλά η χρήση Photoshop στην φωτογραφία ήταν τόσο εμφανής που προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών. Κι αυτό γιατί προσθέτοντας αρκετό φως στην εικόνα, οι γραφίστες κατάφεραν να “ανοίξουν” το χρώμα του δέρματος της ηθοποιού, ενώ φαινόταν και αρκετά πιο αδύνατη.

sidibe_091310-thumb-640xauto-992

Η Gabourey Sidibe, όπως έχει δηλώσει, έχει δεχτεί μεγάλο ρατσισμό από μικρή ηλικία για τα κιλά της και το χρώμα του δέρματός της. Ακόμα και σήμερα, μετά από δεκάδες εμφανίσεις σε γνωστές και επιτυχημένες σειρές, αυτό δεν έχει σταματήσει. Μάλιστα πρόσφατα εκμυστηρεύτηκε ότι τα επικριτικά σχόλια που πήρε για την εμφάνισή της στις Χρυσές Σφαίρες για την σειρά “American Horror Story” την έκαναν να κλάψει.

Η ανθρώπινη καρέκλα

Τελευταίο εξοργιστικό περιστατικό ήταν αυτό του περιοδικού Garage το οποίο στο πρώτο του τεύχος επέλεξε να προβάλει τη σύντροφο του Ρώσου επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχου Abramovich να κάθεται πάνω σε μια ανθρώπινη καρέκλα. Συγκεκριμένα, η “καρέκλα” ήταν ένα μαύρο ημίγυμνο μανεκέν, που βρίσκεται ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα ώστε να σχηματίζουν την πλάτη της καρέκλας.

dasha-zhukova

«Ο λαιμός της που ακουμπά στο πάτωμα δείχνει να βρίσκεται σε άβολη στάση, σαν να τεντώνεται για να κοιτάζει το “αφεντικό” της, ενώ το γυμνό στήθος της πιέζεται προκλητικά πάνω στο σώμα της», ήταν τα επικριτικά σχόλια της Daily Mail. Για ρατσισμό έκαναν λόγο και άλλα μέσα ενημέρωσης, καθώς και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, αναγκάζοντας το περιοδικό να αποσύρει την φωτογραφία από την online έκδοση και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.