Τα δύο πρόσωπα της Θεσσαλονίκης

Published On 27 October 2013 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Άνθιμος, Ψωμιάδης, και τώρα Τζιτζικώστας: ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε με τον χειρότερο τρόπο ότι υπάρχουν ακόμη εκείνοι που θέλουν τη Θεσσαλονίκη οπισθοδρομική, συντηρητική, μισαλλόδοξη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαδέχτηκε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις αρχές της χρονιάς, όταν ο τελευταίος εξέπεσε από το αξίωμά του, μετά την καταδίκη του για διαγραφή προστίμων σε πρατηριούχο. Έτσι, ένας αντιπεριφερειάρχης που είχε εκλεγεί χωρίς σταυρό προτίμησης έγινε από “καραμπόλα” ένας από τους ισχυρότερους άντρες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, η Περιφέρεια απέστειλε προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής. Η πρόσκληση που απεύθυνε ο κ. Τζιτζικώστας στους χρυσαυγίτες βουλευτές προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σφοδρές αντιδράσεις. Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του στην κίνηση του Περιφερειάρχη. “Σαν δήμαρχος θα το σκεφτώ πάρα πολύ, αν θα είμαι στην ίδια εξέδρα μ’ αυτούς [τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής]”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι εφαρμόζει το νόμο, που ορίζει ρητά ότι στην παρέλαση καλούνται όλοι βουλευτές, όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Βέβαια, όπως υπενθύμισε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Βουλή έχει αναστείλει τη χρηματοδότηση στη Χρυσή Αυγή και οι μισοί βουλευτές της διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

tzitzikostas_perifereiarxis_aftodioikisi

Παρόλα αυτά, αν ο κ. Τζιτζικώστας έμενε απλώς στην τήρηση των τύπων, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Δεν το έκανε. Στη σχετική ανακοίνωση, εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το εάν θα παραβρεθεί ή όχι στην παρέλαση ο κύριος Μπουτάρης αφορά μόνο τον ίδιο και θα κριθεί για αυτή του την απόφαση από τους συμπολίτες μας. Άλλωστε, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη η επιλογή του, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι προτιμά άλλου είδους παρελάσεις [εννοεί προφανώς το gay pride], τις οποίες υποστηρίζει με ιδιαίτερο ζήλο».

Μέσα σε μία πρόταση αποδεικνύεται περίτρανα ότι η τήρηση της “νομιμότητας” είναι η τελευταία έγνοια του Περιφερειάρχη. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 πλησιάζουν, και ο κ. Τζιτζικώστας θα διεκδικήσει την Περιφέρεια- αυτή τη φορά με σταυρό. Το μέχρι πρότινος μετριοπαθές -σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο- προφίλ του δεν θα μπορούσε να πείσει το παραδοσιακό ακροατήριο της Δεξιάς στη Θεσσαλονίκη: τους ψηφοφόρους του ανεκδιήγητου Παναγιώτη Ψωμιάδη, που δεν είχε ντραπεί να χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή “αδελφό κόμμα” της Νέας Δημοκρατίας, και τους οπαδούς του Μητροπολίτη Άνθιμου, που νιώθουν περηφάνια για τα πανάκριβα τανκς των στρατιωτικών παρελάσεων, αλλά αγανακτούν για το ThessalonikiPride και την υποστήριξη του Δημάρχου σε αυτό. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο κ. Τζιτζικώστας κάνει “στροφή”, για να εκφράσει εκείνους τους Θεσσαλονικείς που επιμένουν στη συντήρηση, την οπισθοδρομικότητα, τη μισαλλοδοξία. Στην ανάγκη, φλερτάροντας και με τους φασίστες. Ευτυχώς όμως, υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

blockUI requires jQuery v1.2.3 or later!  You are using v1.10.2

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).