Τρεις ιδέες για τα 2,3 εκατομμύρια των τανκς

Published On 14 October 2013 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Η απόφαση για συμμετοχη μόνο πεζοπόρων τμημάτων στις παρελάσεις το 2010, ισοδυναμούσε με ετήσια εξοικονόμηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα τα τανκς επιστρέφουν. Αντί για πιο εντυπωσιακές παρελάσεις, το κράτος θα μπορούσε να επενδύσει σε τομείς που υποφέρουν πραγματικά: παιδεία, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός. Παρουσιάζουμε ενδεικτικά τρεις ιδέες – με αριθμούς.

Τα τεθωρακισμένα επιστρέφουν στις παρελάσεις μετά από τρία χρόνια. Με απόφαση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, τα τανκς θα συμμετέχουν και πάλι στους εθνικούς εορτασμούς, αρχής γενομένης από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση για συμμετοχή μόνο πεζοπόρων τμημάτων στις παρελάσεις το 2010, ισοδυναμούσε με ετήσια εξοικονόμηση 2.357.000 ευρώ. Πέραν του κόστους, η απόφαση είχε παρθεί τότε για λόγους τόσο επιχειρησιακούς (απουσία 2 έως 3 εβδομάδων των τεθωρακισμένων από τις μονάδες τους), όσο και περιβαλλοντικούς (τα “βαριά” οχήματα ρυπαίνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα με έκλυση μεγάλων ποσοτήτων καυσαερίων).

Δεν είναι τυχαίο ότι το μόνο κόμμα που είχε διαμαρτυρηθεί για την απουσία των τεθωρακισμένων από τον εορτασμό των εθνικών επετείων ήταν η Χρυσή Αυγή, με ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο. Το επιχείρημα που είχε αναπτύξει ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος ήταν: «Εμάς πολύ μας άρεσε αυτή η αίσθηση της ερπύστριας πάνω στο οδόστρωμα και το καυσαέριο που έβγαινε και μάλιστα φέρναμε και τα παιδιά μας πολύ κοντά. Νιώθαμε την ερπύστρια πάνω στο οδόστρωμα και δεν μας πείραζε καθόλου το καυσαέριο».

 tanks2

Εμείς αφήνουμε κατά μέρος τις (σοβαρές) ιδεολογικές και οικολογικές μας ενστάσεις για να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Ένας δύσκολος χειμώνας ξεκινάει, ο έκτος συνεχόμενος με την οικονομία σε ύφεση. Αντί για πιο εντυπωσιακές παρελάσεις, το κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 2,3 εκατομμύρια σε τομείς που υποφέρουν πραγματικά: παιδεία, κοινωνική πολιτική, πολιτισμό. Ορίστε τρεις ιδέες – με αριθμούς: 

Ένα εκατομμύριο επιπλέον γεύματα για τους φοιτητές

Η Πανεπιστημιακή Λέσχη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει σκοπό τη βελτίωση της ζωής των φοιτητών. Προσφέρει, μεταξύ άλλων, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη και ψυχαγωγία στους φοιτητές, ενώ γίνεται προσπάθεια να καλύπτονται έστω εν μέρει οι ανάγκες σε χρήμα και είδος των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο προϋπολογισμός της Λέσχης για το 2013 εμφανίζει έξοδα 6.582.442,24 ευρώ, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια αφορούν στα φοιτητικά συσσίτια. Τα χρήματα που δαπανώνται για να δούμε ξανά τα τανκς στις παρελάσεις θα μπορούσαν να προσφερθούν στη Λέσχη, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 34,9%. Με το μέσο κόστος του συσσιτίου στα 2,2 ευρώ ανά μερίδα, το κονδύλι για τα τεθωρακισμένα θα εξασφάλιζε περίπου 1.071.000 επιπλέον γεύματα το χρόνο σε φοιτητές.

500 επιπλέον κρεβάτια για αστέγους σε ξενοδοχεία

Ο Δήμος Αθηναίων πρόσφατα διενέργησε διαγωνισμό για μίσθωση κρεβατιών σε ξενοδοχεία για την φιλοξενία αστέγων. Στη σχετική προκήρυξη προβλέπεται κονδύλι ύψους 1.233.700 ευρώ για 130 κλίνες, για ελάχιστο διάστημα 24 μηνών.

 tanks3

Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος για κάθε κρεβάτι φτάνει τα 4745 ευρώ. Συνεπώς, αν τα 2,3 εκατομμύρια των τεθωρακισμένων προσφέρονταν στο συγκεκριμένο έργο του Δήμου Αθηναίων, 497 περισσότεροι άνθρωποι το χρόνο θα μπορούσαν να περνάνε το χειμώνα σε ένα ξενοδοχείο, αντί για το πεζοδρόμιο.

Επισκευή του “Αττικόν” – 2,5 φορές

Ο ιστορικός κινηματογράφος καταστράφηκε από πυρκαγιά στα επεισόδια της 13ης Φεβρουαρίου 2012. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε υποσχεθεί όχι μόνο ότι θα αναλάμβανε το κόστος της επισκευής, αλλά και ότι τα έργα αποκατάστασης θα διαρκούσαν μόλις 40 ημέρες.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε πραγματικότητα. Η “ταχύτατη διαδικασία” μετατράπηκε στην γνωστή δαιδαλώδη διαδρομή από επιτροπή σε επιτροπή και από υπουργείο σε υπουργείο. Ενάμιση χρόνο μετά, το Ίδρυμα Δεκόζη – Βούρου, στο οποίο ανήκει το κτίριο, έχει σχεδόν καταφέρει να ξεπεράσει τις αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες – όχι όμως και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα. Το “Αττικόν” κινδυνεύει πλέον να παραμείνει κλειστό κατά τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του, αφού δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το κονδύλι θα έχει βρεθεί το 2014.

tanks4

Για να επισκευαστεί έστω η είσοδος και να στηριχτεί περιμετρικά το κτίριο – κάτι που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία των κινηματογράφων – απαιτείται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο προϋπολογισμός της παρέλασης των τανκς θα αρκούσε για να καλυφθούν τα έξοδα της επισκευής 2,5 φορές.

* Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε σήμερα ότι το κόστος συμμετοχής των μηχανοκίνητων τμημάτων θα ανέλθει τελικά σε μόλις 35.000 ευρώ, καθώς τα έξοδα για καύσιμα και αναλώσιμα θα καλυφθούν από χορηγία εταιρίας πετρελαιοειδών. Γιατί άραγε η εταιρία δεν προσφέρει τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε κάποιον πραγματικά επωφελή κοινωνικό σκοπό;

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).