Χιλιάδες φθηνά βιβλία για καλό σκοπό

Published On 9 November 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog and the City

Το πρώτο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου φιλοξενείται στην πλατεία Κοτζιά μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου. Χιλιάδες βιβλία πωλούνται σε τιμές από 0,50 ευρώ, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις βιβλιοθήκες των Παιδικών Χωριών SOS και για τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Την πλατεία Κοτζιά σπάνια την βλέπεις γεμάτη με κόσμο, όπως σπάνια βλέπεις- ακόμα και σε βιβλιοπωλεία- μικρούς και μεγάλους να στέκονται και να διαβάζουν ένα βιβλίο. Κι όμως στο πρώτο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου αυτές οι εικόνες είναι οι πρώτες που σε εντυπωσιάζουν, μαζί φυσικά με την ποικιλία των βιβλίων και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών διοργανώνει εδώ και 34 χρόνια την Έκθεση Βιβλίου, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο του παζάρι. Η Ζαφειρία Μπατζανιά, ταμίας του Συλλόγου, εξηγεί στο thefrog.gr γιατί αποφασίστηκε να γίνει και το παζάρι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία Έκθεση βιβλίου, που έγινε τον Σεπτέμβρη. «Αφουγκραστήκαμε την ανάγκη του κόσμου, την ανάγκη των εκδοτών, την έλλειψη φιλαναγνωσίας, για αυτό προσφέρουμε χιλιάδες τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές», μας λέει. Πράγματι ο κόσμος είναι πολύς σχεδόν όλη τη μέρα.

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-0120

Το παζάρι διαθέτει χιλιάδες βιβλία από 0,50 ευρώ τα οποία προσφέρουν 124 εκδότες. Η Ζωή, φοιτήτρια του Πολυτεχνείου, μας λέει χωμένη ανάμεσα στα θεατρικά βιβλία ότι «το παζάρι είναι πραγματική ευκαιρία». Η ίδια έχει ξαναέρθει πολλές φορές σε ανάλογες εκθέσεις καθώς το χαρτζιλίκι της είναι περιορισμένο. «Υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα σε πολύ καλές τιμές. Διαθέστε λίγο χρόνο για ψάξιμο και η βόλτα σας θα αξίζει τον κόπο», προσθέτει.

Οι χαμηλές τιμές είναι μεγάλο κίνητρο για τον κόσμο, που δυστυχώς έχει πάψει να διαβάζει, όπως μας λέει και η κα. Μπατζανιά. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το βιβλίο, για τον Έλληνα πιστεύω όχι και τόσο πολύ, αλλά το θεωρώ και λογικό. Νομίζω ότι ο Έλληνας δεν μαθαίνει το βιβλίο, δεν το αγαπάει στο σχολείο, δεν το αγαπάει στην καθημερινή του ζωή, δεν έχει βιβλιοθήκες για να πάει και να ανακαλύψει την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του βιβλίου».

Ερωτώμενη για την κρίση και την έλλειψη φιλαναγνωσίας των Ελλήνων η κα. Μπατζανιά απαντά «δεν μπορούμε να αποκλείουμε ένα τέτοιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας». Βέβαια, πολλοί είναι οι νέοι που διαμαρτύρονται για τις τιμές των βιβλίων σήμερα. «Έχουν δίκιο για τις τιμές των βιβλίων. Είναι φαύλος κύκλος. Όσο λιγότεροι είναι οι αναγνώστες τόσο ακριβότερο είναι το βιβλίο, γιατί το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να μειωθεί. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία τέτοιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν φθηνά βιβλία», τονίζει.

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-0119

Το παζάρι βιβλίου όμως δεν προσφέρει μόνο στους αναγνώστες αλλά και σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των Παιδικών Χωριών SOS, ενώ θα ενισχυθεί και ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και σε προηγούμενες εκθέσεις με 17.000 βιβλία να στέλνονται στη Λέρο και στους Λειψούς, που είχαν μεγάλη ανάγκη. Η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους των νησιών γιατί τα βιβλία, όπως μας εξηγεί η κα. Μπατζανιά, είναι «παράθυρα στην γνώση, που οι κάτοικοι των νησιών αυτών μπορούν πλέον να τα διαβάσουν και να τα γνωρίσουν, έτσι όπως έπρεπε να γίνεται σε κάθε μέρος της Ελλάδας». Το έργο του Συλλόγου μέσα από την έκθεση και το παζάρι θα συνεχιστεί. «Ελπίζουμε κάθε χρόνο να ενισχύουμε τοπικές κοινωνίες ή μικρές δημοτικές βιβλιοθήκες με νέο υλικό».

* Το πρώτο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου φιλοξενείται στην Πλατεία Κοτζιά μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.