Όταν οι Femen χτυπούν

Published On 10 October 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Οι Femen χτύπησαν και πάλι, αυτή τη φορά στο ισπανικό κοινοβούλιο. Το thefrog.gr θυμάται μερικές ακόμη από τις πιο εντυπωσιακές “παρεμβάσεις” των ακτιβιστριών του νέου φεμινιστικού κινήματος.

Το νέο φεμινιστικό κίνημα είναι εδώ, δυναμικό, αντιδραστικό και γυμνό.

Το 2008 τρεις νεαρές φοιτήτριες φωνάζουν στην πόλη του Κιέβου «η Ουκρανία δεν είναι οίκος ανοχής». Είναι η Οξάνα, η Άννα και η Σάσα, τρεις νεαρές φοιτήτριες και μέλη της νεοσύστατης οργάνωσης Femen. Ένα χρόνο αργότερα διαμαρτυρόμενες για την πορνογραφία στο Διαδίκτυο, οι Femen αποφασίζουν να πετάξουν για πρώτη φορά τις μπλούζες τους. «Η γυμνότητα είναι ελευθερία» φωνάζουν και το σώμα τους είναι το νούμερο ένα όπλο τους.

Οι τρεις όμως φοιτήτριες, δεν ήταν πια μόνες. Τον σκοπό τους ακολούθησαν κι άλλες κοπέλες. Μέσα σε λίγα χρόνια οι Femen κατάφεραν να γίνουν ένα δυναμικό κίνημα, που μάχεται για τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα, ενάντια στην διαφθορά, την εκκλησία, την αδικία και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Η τελευταία “επίθεση” των Femen έγινε στο Ισπανικό κοινοβούλιο. Με γραμμένο στο γυμνό τους σώμα το σύνθημα «Η άμβλωση είναι ιερή», τρεις ακτιβίστριες μπήκαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

 

 Η πράξη τους προκάλεσε αντιδράσεις στο ισπανικό κοινοβούλιο με την πλευρά των εκπροσώπων της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταλάβουν τις πράξεις των Femen, ενώ αντίθετα ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα δήλωσε ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα «να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην άμβλωση».

Το thefrog.gr θυμάται κάποιες ακόμη από τις πιο δυναμικές και προκλητικές δράσεις των Femen.

Al Jazeera

Το 2012 η Ίνα Σεφτσένκο προσκεκλημένη του μεγαλύτερου αραβικού καναλιού, του Al Jazeera, μιλά για την μπούργκα, την γυμνότητα και το τί είναι καλύτερο. Απαντά όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. «Αν πρέπει να δείξω τι είναι καλύτερο θα το κάνω τώρα, στην αραβική τηλεόραση» λέει και ταυτόχρονα βγάζει την μπλούζα της προκαλώντας πανικό στο κανάλι και σοκάροντας τον αραβικό κόσμο.

Η δημοσιογράφος τα χάνει, η κάμερα σταματά να μεταδίδει, αλλάζει εικόνα και ύστερα ξαναδείχνει την Σεφτσένκο αυτή τη φορά ζουμάροντας στο πρόσωπο. Η ίδια συνεχίζει να μαστιγώνει τον μισογυνισμό και τον θρησκευτικό πουριτανισμό των αράβων.

Notre Dame

«Pope no more.» Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Femen τα έβαζαν με τον Πάπα και την Εκκλησία. Το 2012 όμως, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Βενέδικτου του 16ου, οι ακτιβίστριες “μπούκαραν” στο Καθεδρικό Ναό της Νοτρ Νταμ και μέσα στον κόσμο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Πάπα και της Εκκλησίας.

femen2

Η πράξη τους αυτή όχι μόνο σόκαρε τους θρησκόληπτους αλλά τις οδήγησε και στο δικαστήριο, όπου οι υπεύθυνοι της Νοτρ Νταμ ζήτησανν 7.000 ευρώ για υλικές ζημιές και ηθική αποζημίωση.

Διεθνής Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μπροστά από το περίπτερο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης ανέβηκαν στην εξέδρα με γραμμένο στο σώμα τους το σύνθημα που φώναζαν δυνατά: «Fuck dictator». Οι ακτιβίστριες απευθύνονταν στον Πούτιν – εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που διαμαρτύρονταν για τη αντιδημοκρατική πολιτική του.

femen3

Παρόλο το “πάγωμα” των αρχικών λεπτών, την τρομοκρατημένη φάτσα της Μέρκελ και την όλο νόημα έκφραση του Πούτιν, η συζήτηση συνέχισε κανονικά και με χαμόγελα, αφού οι κοπέλες απομακρύνθηκαν βίαια από τον χώρο.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.