What the frog? Σουρεαλιστικά δύσκολες συνεντεύξεις για δουλειά

Published On 11 October 2013 | By Θέμος Ρίζος | What the Frog?

“Πώς θα λύνατε προβλήματα, αν ήσασταν από τον πλανήτη Άρη;”. Η ερώτηση έχει γίνει σε δυστυχή υποψήφιο για θέση εργασίας στην Amazon. Και δεν είναι η πιο δύσκολη.

“Πείτε μου τρεις λόγους να σας προσλάβω”, “περιγράψτε τα προτερήματα του χαρακτήρα σας”, “πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε την επιχείρησή μας;”. Οι ερωτήσεις στις περισσότερες συνεντεύξεις για δουλειά δεν ξεφεύγουν πολύ από τα κλισέ.

Αυτό δεν ισχύει για εταιρίες – κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και το Twitter. Σύμφωνα με το site Glassdoor, που φιλοξενεί όχι μόνο αγγελίες αλλά και υποδείγματα συνεντεύξεων από μεγάλες επιχειρήσεις, οι ερωτήσεις μπορούν να φτάσουν σε απίστευτα επίπεδα δυσκολίας.

Εταιρία: Google

Θέση: Βοηθητικός – Διοικητικός Υπάλληλος

“Αν σας έδιναν ένα κουτί με μολύβια, απαριθμείστε 10 πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά, πέραν της παραδοσιακής χρήσης τους.”

Εταιρία: Amazon

Θέση: Ανώτερο Στέλεχος Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

“Πώς θα λύνατε προβλήματα, αν ήσασταν από τον πλανήτη Άρη;”

mars

Εταιρία: Pacific Sunwear

Θέση: Στέλεχος Πωλήσεων

“Αν ήσασταν πινακίδα στο δρόμο, τί είδους πινακίδα θα ήσασταν;”

Εταιρία: Goldman Sachs

Θέση: Τεχνολογικός Αναλυτής

“Υπάρχουν άπειρες μαύρες και λευκές κουκκίδες σε ένα αεροπλάνο. Αποδείξτε ότι η απόσταση μεταξύ μίας μαύρης και μίας άσπρης κουκκίδας ισοδυναμεί με μία μονάδα”.

plane

Εταιρία: Facebook

Θέση: Αναλυτής Internet Marketing

“Ένας Ρώσος γκάνγκστερ σας απαγάγει. Βάζει διαδοχικά δύο σφαίρες σε ένα άδειο εξάσφαιρο ρεβόλβερ, γυρνάει το μύλο, σας σημαδεύει στο κεφάλι και πυροβολεί. Κλικ. Είστε ακόμη ζωντανός. Τότε σας ρωτάει: ‘θέλεις να το ξαναγυρίσω και να πυροβολήσω, ή να τραβήξω την σκανδάλη ξανά;’. Για καθεμία από τις δύο επιλογές, ποια είναι η πιθανότητα να σας πυροβολήσει;”

Εταιρία: Twitter

Θέση: Στέλεχος Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

“Γιατί να μην σας προσλάβω;”

Εταιρία: QA Automation

Θέση: Μηχανικός στο BitTorrent

“Ένας γίγαντας – δολοφόνος νάνων βάζει στη σειρά δέκα νάνους, από τον ψηλότερο στον κοντύτερο. Κάθε νάνος μπορεί να δει όλους τους κοντύτερους νάνους μπροστά του, αλλά δεν μπορεί να δει τους νάνους πίσω του. Ο γίγαντας τοποθετεί τυχαία ένα άσπρο ή μαύρο καπέλο στο κεφάλι κάθε νάνου. Κανείς από τους νάνους δεν μπορεί να δει τί χρώμα καπέλο φοράει. Ο γίγαντας λέει ότι θα ρωτήσει κάθε νάνο, ξεκινώντας από τον ψηλότερο, τί χρώμα καπέλο φοράει. Αν ο νάνος δώσει λάθος απάντηση, ο γίγαντας θα τον σκοτώσει. Όλοι οι νάνοι μπορούν να ακούσουν τις προηγούμενες απαντήσεις, αλλά δεν μπορούν να ξέρουν αν κάποιος έχει σκοτωθεί. Δίνεται μία ευκαιρία στους νάνους να συνεδριάσουν, πριν τους μοιραστούν τα καπέλα. Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να σκοτωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι νάνοι, και ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός νάνων που μπορεί να σωθεί με αυτή την στρατηγική;”

dwarves

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).