Όχι! Δεν είναι σίγουρο πως ο σκύλος σου σε ονειρεύεται

Published On 24 October 2016 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Η σχέση μας με τους σκύλους -για τους περισσότερους – είναι ανάλογη με αυτή που έχουμε με τα παιδιά μας. Τους θαυμάζουμε, τους αγαπάμε, συγκινούμαστε, αλλά πάντα υπάρχει το μεγάλο ερώτημα: τι συμβαίνει από την πλευρά του σκύλου μας;

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο άνθρωπος έχει εξανθρωπίσει τον σκύλο. Είναι ο καλύτερος του φίλος, το παιδί του ή ό,τι άλλο ο καθένας επιθυμεί. Η πλειοψηφία των πελατών μου με ρωτάει πολύ συχνά. Καταλαβαίνει ο σκύλος μου ότι τον αγαπάω; Με αγαπάει όπως τον αγαπάω εγώ;

Ο άνθρωπος θέλει να γνωρίζει εάν τα συναισθήματα του έχουν αποδέκτη. Ίσως επειδή δεν βρίσκουν την ανταπόκριση αυτή, από το δικό του βιολογικό είδος. Οι σκύλοι μάς αγαπούν και επιστρέφουν την αγάπη που τους δίνουμε στο δεκαπλάσιο.

Είναι οπότε φυσιολογικό, όταν μία έρευνα δίνει ένα ακόμα στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση, να γίνεται viral. Μάλιστα οι περισσότεροι αναγνώστες φτάνουν στο σημείο να διαβάζουν κάτι άλλο από αυτό που λέει η έρευνα. Το ίδιο έγινε και στα λεγόμενα της Dr. Deirdre Barrett για το γεγονός ότι οι σκύλοι μπορεί να μας ονειρεύονται.

Η Barrett λέει καθαρά, “…παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί με σιγουριά τι ακριβώς βλέπουν στον ύπνο τους…“. Σε όλες τις δηλώσεις της κάνει απλά υποθέσεις. Δεν λέει πουθενά “… είναι σίγουρο, ο σκύλος σου σε ονειρεύεται.” Φυσικά δεν θα το έκανε ποτέ, μιας και είναι πολύ σοβαρή επιστήμονας.

Γέμισε το διαδίκτυο με βίντεο και φωτογραφίες με σκύλους που κοιμούνται και σχόλια του τύπου: “… αχ το μωρό μου με ονειρεύεται!“. Μάλιστα σε κάποια περίπτωση μία κυρία άκουσε το σκυλάκι της να λέει το όνομα της καθώς ονειρευόταν.  

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη. Ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε η επιβεβαίωση είναι σημαντική. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε εάν μας αγαπούν οι άλλοι.

Όμως, το να διαστρεβλώνουμε επιστημονικές μελέτες είναι άσχημο. Σε αυτή την περίπτωση η διαστρέβλωση των δηλώσεων της Barrett μπορεί να μην είναι επικίνδυνη. Έχουμε όμως γεμίσει μύθους γύρω από τα σκυλιά που κάποιοι είναι πολύ επικίνδυνοι για ανθρώπους και ζώα.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά το άρθρο “Μύθοι και αλήθειες για την σχέση ανθρώπων και σκύλων”.

Αυτό είναι το κείμενο με τις δηλώσεις της Dr. Deirdre Barrett όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο:

Η Dr. Deirdre Barrett, καθηγήτρια και κλινική ψυχολόγος σχετικά με την θεωρία της Εξέλιξης στην Ιατρική Σχολή του Harvard, δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό People πως το πιο πιθανό είναι πως οι σκύλοι ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους. Όπως λέει, παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί με σιγουριά τι ακριβώς βλέπουν στον ύπνο τους, το συμπέρασμα πως τα όνειρά τους τα αντλούν από την καθημερινότητά τους, π.χ. τους ανθρώπους, είναι απολύτως ασφαλές.   

“Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον μες στην ημέρα, αλλά πιο παραστατικά και λιγότερα λογικά” σχολιάζει η  Barrett.”Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε πως τα ζώα διαφέρουν. Από την στιγμή που οι σκύλοι είναι εξαιρετικά δεμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται το πρόσωπό σας, την μυρωδιά σας και το αν σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί” προσθέτει, σύμφωνα με το lifo.   

Μάλιστα, έδωσε και συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες ως προς το πώς να κάνουν τα όνειρα των τετράποδων φίλων τους ακόμη πιο γλυκά. “Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας όμορφα όνειρα είναι να ζούμε ευτυχισμένα στην καθημερινότητά μας, να κοιμόμαστε σε ασφαλές μέρος και άνετο περιβάλλον. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο και για τα όνειρα των σκύλων”.  

Δημήτρης Κοτάκος
www.dimitriskotakos.gr
www.petsproacademy.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.