12 Years a Slave: η σκλαβιά των μαύρων στο σινεμά
Με αφορμή την πρώτη προβολή στις ΗΠΑ του πολυαναμενόμενου «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν, το thefrog.gr θυμάται ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν καταπιαστεί με την Αμερική της σκλαβιάς.
Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, στην πρώτη κιόλας προβολή της, κατάφερε να αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια. Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για Όσκαρ, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ιδιοφυή σκηνοθεσία. Το «12 Years a Slave» -που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Οκτωβρίου- πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική του 1850, Solomon Northup. Ο Νorthup αν και είχε γεννηθεί ελεύθερος στην Νέα Υόρκη, απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος στον Νότο, έως ότου μετά από 12 χρόνια, κατάφερε να ελευθερωθεί. Έγινε υπέρμαχος της ελευθερίας των μαύρων και των δικαιωμάτων τους.
Αν και το θέμα της σκλαβιάς των μαύρων της Αμερικής έχει απασχολήσει πολλές φορές τον κινηματογράφο, το «12 Years a Slave» κατάφερε να ξεχωρίσει ως μια ταινία-γροθιά στο στομάχι, κυρίως για την σκληρή βία μέσα από την οποία επιλέγει να παρουσιάσει το θέμα ο σκηνοθέτης.
Το thefrog.gr θυμάται και παρουσιάζει ορισμένες παλαιότερες ταινίες που ξεχώρισαν με θέμα την Αμερική της σκλαβιάς.
Uncle Tom’s Cabin (1927)
Η πρώτη ταινία-μεταφορά του γνωστού και πολυαγαπημένου μυθιστορήματος της Χάριετ Στόουν «Η Καλύβα του Μπάρμπα- Θωμά» στον βωβό κινηματογράφο, ήταν το 1903. Η τελευταία και ένατη ταινία βγήκε το 1927 και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ως τότε παραγωγή στον βωβό κινηματογράφο, όχι μόνο γιατί η ταινία ήταν δυο ωρών αλλά γιατί το κόστος παραγωγής είχε αγγίξει τα δύο εκατομμύρια δολάρια.
Slaves (1965)
«Με αγόρασες για 500$ αλλά δεν σου ανήκω» φωνάζει στον ιδιοκτήτη της η Κάσσυ. Δυο σκλάβοι, ο Λουκ και η Κάσσυ πωλούνται σε ένα σαδιστή ιδιοκτήτη, ο οποίος χρησιμοποιεί τις γυναίκες για σεξ και τους άντρες για καταναγκαστική βαριά εργασία. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία τους.
Amistad (1997)
Γύρω στο 1839, στο πλοίο Amistad μια ομάδα μαύρων που μεταφέρονται ως σκλάβοι ξεσηκώνεται και σφάζει το πλήρωμα του πλοίου. Παρόλα αυτά συλλαμβάνονται στις ακτές της Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας εξελίσσεται στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικάζεται ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ανταρσίας. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Beloved (1998)
Το μυθιστόρημα «Beloved» της Τόνι Μόρισσον, της αφροαμερικανής συγγραφέως που έχει αποσπάσει βραβεία Πούλιτζερ και Νόμπελ, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1998 από την γνωστή τηλεοπτική περσόνα Όπρα Γουίνφρει, η οποία ενσαρκώνει και την ηρωίδα.
Η ιστορία περιγράφει την ζωή μιας θαρραλέας μαύρης γυναίκας, λίγο μετά τον Αμερικανικό εμφύλιο, η οποία ενώ κατάφερε να δραπετεύσει από τους δυνάστες της και να ζήσει με τα παιδιά της ελεύθερη, κρύβει βαθιά μέσα της μεγάλα μυστικά που επιστρέφουν στο παρόν μέσω του πνεύματος της νεκρής κόρης της και την κυνηγούν.
Η ταινία επικρίθηκε αρκετά επειδή -σύμφωνα με κάποιους- πρωταγωνιστούσε η Γούινφρει.
Django (2012)
To «Django Unchained», η ταινία με την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία από την φιλμογραφία του Κουέντιν Ταραντίνο, διαδραματίζεται στο Νότο δύο χρόνια πριν την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ο Τζάνγκο είναι ένας σκλάβος που ζει στο Νότο, χωριστά από τη σύζυγό του. Μέσα από διάφορες περιπέτειες θα γνωρίσει έναν κυνηγό επικηρυγμένων ο οποίος θα τον ελευθερώσει από τη σκλαβιά και θα τον βοηθήσει να πάρει τη σύζυγό του πίσω από τον Κάλβιν Κάντι. Η ταινία δεν πήγε καλά μόνο εισπρακτικά αλλά και σε βραβεία.