Cinemarian: Συνάντηση με την avant garde σκηνή της Αθήνας
Αφού, λοιπόν, ξεπεράσαμε το μαζικό παροξυσμό με το νέο Star Wars και αφού η συζήτηση σχετικά με το αν θα πάρει Oscar ο Di Caprio πάλιωσε, ο Βάτραχος αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στη σινεφίλ κοινότητα της πόλης και στον underground και avant garde κινηματογράφο. Έτσι, μιλήσαμε με τον Γιώργο Φόρτη, τον δημιουργό του Cinemarian, στο Κουκάκι.
«Η δημιουργία του Cinemarian ήταν μια ξαφνική ιδέα που συνελήφθη από την αγωνία της καθημερινότητας, η οποία (καθημερινότητα) είχε χάσει την ισορροπία της, κι από το υδροχοϊκό πνεύμα (ζώδιο του βασικού εμπνευστή του cinemarian) της αέναης -κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες- δημιουργικότητας».
Σε μια Αθήνα που αποχαιρετά όλο και πιο συχνά ανεξάρτητους κινηματογράφους και χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης, το Cinemarian αποτελεί πόλο έλξης του φιλότεχνου και κινηματογραφόφιλου κοινού. «Το Cinemarian δηλώνει και είναι ανεξάρτητο. Επομένως στόχος μας είναι να προβάλλουμε κινηματογράφο που δεν θα δει κάποιος εύκολα σε χώρους που “σφύζουν” χορηγών και παίζουν ταινίες που οι χορηγοί και οι μεγάλες εταιρείες αποφασίζουν τον χρόνο της προβολής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος.
Πηγαίνοντας κανείς στο Cinemarian έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες της γαλλικής πρωτοπορίας, μουσικά ντοκιμαντέρ, πολιτικό σινεμά αλλά κι ενδιαφέροντα αφιερώματα τόσο στη διεθνή όσο και στη τοπική κινηματογραφική σκηνή, που σύμφωνα με τον Γιώργο Φόρτη «χαρακτηρίζεται από ατόφιο ταλέντο παρ’ όλη τη τη σύγχρονη ελληνική κακοδαιμονία».
Αν έχεις περάσει ποτέ την πόρτα του κουκακιώτικου κινηματογραφικού στεκιού, θα γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται απλά για ένα χώρο προβολών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ περιμένεις να ξεκινήσει μια ταινία, στο οικείο και ζεστό φουαγiέ, θα ακούσεις ή θα συμμετέχεις σε διάφορες συζητήσεις περί τέχνης. Ο χώρος λειτουργεί και ως ζωτικό σημείο συνάντησης και έκφρασης, καθώς φιλοξενεί διάφορα καλλιτεχνικά events, συνεδρίες, παρουσιάσεις βιβλίων, επιδείξεις χορού, συλλογικές δραστηριότητες και άλλα. Έτσι, «δημιουργείται ένα μαγνητικό ρευστό ανάμεσα στις διάφορες τέχνες και βρίσκονται σε διάλογο ακόμα και χωρίς τη συνειδητή επιλογή των δημιουργών», σχολιάζει ο δημιουργός του Cinemarian.
Δεδομένης της απήχησης των προβολών και των δράσεων της ομάδας, δημιουργούνται εύλογα ερωτημάτα σχετικά με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις ανάγκες του σινεφίλ κοινού της πόλης. Αναφερόμενος στον κόσμο που επισκέπτεται το Cinemarian ο Γιώργος σημειώνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν γενικά τη τέχνη και τον κινηματογράφο. «Το κοινό της δικής μας αίθουσας είναι σινεφίλ, κι αν δεν είναι, γίνεται λόγω της μεγάλης δόσης σινεφίλ κουλτούρας που δέχεται. Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημα “γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι χώροι σαν τον δικό μας” μάλλον απουσίαζει το υδροχοϊκό πνεύμα που είναι αναγκαίο για να γονιμοποιήσει την καθημερινότητα». Παρόλα αυτά, ο ίδιος τονίζει ότι η εποχή και οι δυσκολίες που όλοι βιώνουν καθημερινά, καθιστούν τέτοια εγχειρήματα αρκετά δύσκολα.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρείς ένα ανεξάρτητο χώρο, αλλά υπάρχει θέληση, επιμονή και ευγνωμοσύνη για το κοινό που μας έχει αγαπήσει».
Παράλληλα, το Cinemarian συνεργάζεται και με την ομάδα Σύναψις, την οποία τρέχει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από το Νοέμβριο του 2014, οργανώντας αφιερώματα όπως «Το Punk στο Λονδίνo» και «Το Post – Punk στο Δυτικό Βερολίνο». Για τον Γιώργο, η συνάντηση με την ομάδα «ΣΥΝΑΨΙΣ» ήταν μια ευτυχής συγκυρία που όταν προέκυψε του έδωσε τη σιγουριά πως το βήμα που έκανε με την υπόλοιπη ομάδα του Cinemarian δεν ήταν ουτοπία.
Κλείνοντας την κουβέντα μας, δε θα μπορούσαμε να μη τον ρωτήσουμε ποιος είναι ο αγαπημένος του σκηνοθέτης και η αγαπημένη του ταινία: «”Το φαγητό του μπέμπη” των αδελφών Λυμιέρ που ερήμην τους έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για τη γέννηση της τέχνης του κινηματογράφου».
* Αυτή την Τρίτη 1/03/16 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ουίλιαμ Μπάροουζ- Ο Άνθρωπος από Μέσα» και «Τζακ Κέρουακ+Pull My Daisy». Cinemarian: Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, 11741, Αθήνα, τηλ. 211 400 2640.